Η δεύτερη αξιολόγηση στο επικεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Μοσκοβισί

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τον ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί υποδέχεται το μεσημέρι (12:30), στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι πριν από τη συνάντηση με τον Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, γεγονός που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η Αθήνα θα θέσει στον επίτροπο όλα τα φλέγοντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η επίσπευση της συζήτησης για το χρέος, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά και οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για το κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών.

Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, που επικαλείται η Ναυτεμπορική, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Μοσκοβισί δύο πράγματα:

Τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τη δημιουργία ενός πόλου έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το ευρωπαϊκού σκέλος των θεσμών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα θέσει και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων εν όψει και της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2016-2020, το οποίο μάλιστα ενώ θα έπρεπε να είχε κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες, λέγεται ότι καθυστέρησε ακριβώς λόγω της επίσκεψης Μοσκοβισί.

Επισήμως ο Μοσκοβισί αποκλείει την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. «Κανένας δεν θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα. Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το θέμα, ούτε να δημιουργήσουμε προσδοκίες ή φόβους» είχε πει στο προτελευταίο Eurogroup, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να γυρίσει σελίδα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι κεκλεισμένων των θυρών δεν θα αρνηθεί να συζητήσει το θέμα αυτό με την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών εν όψει της διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει στον Π.Μοσκοβισί τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι των ακραίων απαιτήσεων του ΔΝΤ.

 

Κοινή συνέντευξη με τον Ευ.Τσακαλώτο

Συνάντηση θα έχει με τον κ. Μοσκοβισί και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα και ώρα 15.15 μ.μ., στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.