Η «Αντιγόνη» από το Ελληνογερμανικό θέατρο στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος, μετά την περυσινή επιτυχημένη παράστασή του «Ικέτιδες», έρχεται και φέτος στην Αθήνα και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αυτή τη φορά με την «Αντιγόνη», έργο γραμμένο από τον ίδιο και βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.

Ο Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 26 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία.

Η παράσταση, που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας, ανεβαίνει στην Αθήνα, με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, για μία και μοναδική φορά, την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η Θήβα ως τόπος δράσης της Αντιγόνης του Κώστα Παπακωστόπουλου παραπέμπει στη σύγχρονη Ευρώπη. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Κρέων εμφανίζεται ως ο εγγυητής της αδιατάραχτης λειτουργίας των αγορών, που υπόσχεται στον πολίτη ασφάλεια, ευημερία και ευτυχία μέσα από το πνεύμα μιας οικονομικοποιημένης σκέψης. Η Αντιγόνη, αντίθετα, αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή και απρόσκοπτη ανάπτυξη της Θήβας, στην «πρωτοπορία» και την «καινοτομία». Η ιδεολογία της δεν συνάδει με τον ορθολογισμό της εποχής.

Αγνοώντας τις επιταγές των καιρών θάβει τον αδελφό της και σχολιάζει τη στάση των συμπολιτών της δίνοντάς τους τη μακάβρια συμβουλή: «Αφού δεν χρησιμοποιείτε τη γλώσσα σας, κόψτε την, για να απαλλαγείτε». Η πλοκή του έργου κορυφώνεται χωρίς όμως στη συνέχεια να λαμβάνει χώρα η αναμενόμενη κάθαρση. Ο Κρέων προσπερνώντας πολύ εύκολα τις συνέπειες των πράξεων του, προσαρμόζεται με ταχύτητα και ευελιξία στη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Το ζήτημα που θέτει η παράσταση είναι πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, απαλλαγμένος από τύψεις, ενοχές και κάθε μορφής ηθικές αναστολές, ορθολογιστής, αλλά εγκλωβισμένος πλέον στην οικονομικοποιημένη σκέψη του, εξελίσσεται με τις πράξεις του σε απειλή για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Κώστας  Παπακωστόπουλος

Σκηνικά, Κοστούμια: Ulrike Mitschke

Μουσική, Βίντεο: Herbert Mitschke

Φωτισμοί: Julia Marx

Βοηθός Σκηνοθέτη: Thomas Mörl

Βοηθός Δραματουργού: Christina Ripeanu

Γραφική επιμέλεια: ΑντρέαςΤσορτανίδης

Μετάφραση υπέρτιτλων Αλέξιος Μάϊνας

Μουσικός Herbert Mitschke

 

Διανομή

Αντιγόνη Lisa Sophie Kusz

Ισμήνη Stephanie Meisenzahl

Πολυνείκης Βασίλης Ναλμπάντης

Πρόεδρος της Θήβας Thomas Franke

Κρέων Stefan Kleinert

Ευρυδίκη Annika Weitershagen

Αίμων Stephanie Meisenzahl

Φύλακας Terja Diava

Τειρεσίας Thomas Franke

 

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550

Ημέρες παραστάσεων: 30 Σεπτεμβρίου 2016 , Ώρα :21.00


Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος : 12 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο : 8 ευρώ


Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων:

Εισιτήρια προπωλούνται: Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.

Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr.


Εισιτήρια προπωλούνται επίσης και στα παρακάτω σημεία:

• Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου),

Ώρες  λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 – 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 – 20:00, Σαβ. 10:00 – 14:00.

• Καταστήματα Forthnet

• Seretis travel Πανεπιστημίου 61, Αθήνα, τηλ. 210 3251295.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.