Η Κυβέρνηση προώθησε και συμφώνησε με τους θεσμούς την αντιμετώπιση της βόμβας των οφειλών πού έχουν 200.000 περίπου επιχειρήσεις, σε Τράπεζες Δημόσιο και Ασφαλιστικούς οργανισμούς.Επιμέλεια Μιχάλης Παναγιώτου Αυτό συμφωνήθηκε πλέον με τους θεσμούς έπειτα από επίπονες συζητήσεις.
Σε λύση <<πακέτο <<ΚΌΚΚΙΝΑ ΕΠΙΧ/ΚΑ ΔΑΝΕΙΑ>> 20 δις.ευρώ , πού δεν εξυπηρετούνται
Από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Σύμφωνα με όσα διέρευσαν,θα αφορά ισόποσο κούρεμα μέχρι και 50%, στο σύνολο των οφειλών [ΤΡΑΠΕΖΑΕΣ,ΕΦΟΡΙΕΣ και ΤΑΜΕΙΑ] ανάλογα με τα αυστηρά κριτήρια [ύψος δανείου κύκλος εργασιών κ.τ.λ.] πού θα θεσπισθούν με άλλο νομοσχέδιο μέχρι τέλη Νοεμβρίου 2016.
Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση του νόμου ΔΕΝΔΙΑ,ο οποίος δεν λειτούργησε οποία όμως δεν προέβλεπε μέχρι την τωρινή λύση το κούρεμα της αρχικής οφειλής των χρεών προς την ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ , αλλά μόνο μόνο 20% μείωση στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα.
Έρχονται λοιπόν τώρα οι η Κυβέρνηση και οι θεσμοί , σε συνεργασία με τις Τράπεζες,να ανοίξουν το κούρεμα και στα χρέη προς το Δημόσιο.
Αποτέλεσμα ? χιλιάδες μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες να σταθούν στα πόδια τους,
Η δεύτερη τομή την οποία ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αφορά τις μεγάλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με <<ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ>> 40 δις ευρώ,
Τι σημαίνει αυτό? Θα δοθεί η δυνατότητα-στα πλαίσια της προπτωχευτικής διαδικασίας-στους πιστωτές μιας μεγάλης εταιρείας,η οποία έχει ληξιπρόθεσμα Τραπεζικά δάνεια ακόμα και καταγγελθέντα ελέγξουν την επιχείρηση χωρίς να χρειάζεται – όπως συμβαίνει σήμερα – η συμφωνία δλδ η συναίνεση του <<χρεωμένου>> υφιστάμενου επιχειρηματία/μετόχου.
Να ένα παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ,όταν η διάσωση της επιχείρησης, ήταν χρονοβόρα εξαιτίας της πολύμηνης άρνησης του επιχειρηματία να συνεργασθεί.