Λύση στα κόκκινα δάνεια…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα σχέδιο για τις οφειλές και τους οφειλέτες στα κόκκινα δάνεια …

του Μιχάλη Παναγιώτου.

Χθές το βράδυ ενεκρίθη από την Κυβερνητική Επιτροπή η πρόταση του αρμόδιου Υπουργού κ.Σταθάκη,για το σχετικό σχέδιο νόμου. Ας δούμε λοιπόν πώς θα λειτουργήσει, στην πραγματικότητα,να το εκλαϊκεύσουμε.
1. Οφειλές σε καθυστέρηση στα ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ.

Θα μπορούν οι Τράπεζες να ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ δηλαδή να διαγράφουν μέχρι το 80% του δανείου αφου υπολογίσουν τους ΤΟΚΟΥΣ, ΓΙΑΤΊ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΈΡΑ  της καθυστέρησης  ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ, οι τόκοι ΥΠΕΛΟΓΙΖΟΝΤΟ αλλά δεν ΕΛΟΓΙΖΟΝΤΟ, ΕΛΔ δεν έμπαιναν στο υπόλοιπο του δανείου η της κάρτας.Αυτό γινόταν για τον λόγο ότι οι Τράπεζες θα φαινόταν ότι είχαν έσοδα από τόκους που δεν είχαν εισπράξει και θα τις φορολογούσαν.Καταχωρούσαν λοιπόν τους τόκους σε ένα λογαριασμό του ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ τους πού λέγεται <<ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ>> και παρέμεναν εκεί μέχρι την ημέρα αποπληρωμής αν υπήρχε…η ημέρα η τώρα του ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ-Διαγραφής.

Π.Χ. ας πούμε ότι κάποιος έχει ένα υπόλοιπο 100.000 ευρώ θα κληθεί και ας υποθέσουμε ότι του διαγράφουν 80%΄, ΆΡΑ ΧΡΩΣΤΑ 20.000 ευρώ., τι θα συμβεί:

Θα πληρώσει 20.000 ευρώ και θα πάρει βεβαίωση εξόφλησης της οφειλής του.ΣΕ περίπτωση που αδυνατεί να πληρώσει τα 20.000 ευρώ…τότε θα πρέπει να καταβάλει το 10%-15% ΤΩΝ 20.000 η2.000 εως 3.000 ευρώ…και το υπόλοιπο 18.000 ή 17.000 θα το πληρώνουν σε ισόποσες δόσεις εντός 3 ετών. Δηλαδή σε 36 δόσεις των 500 ή 472,20 ευρώ,μηνιαίως δηλαδή θα καταβάλλουν 500 ή 472,20 ευρώ.

2.- ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ.

Για την κατηγορία των δανείων αυτών περιπλέκεται η κατάσταση.

Οι δανειολήπτες καταχωρούνται  σε δύο κατηγορίες, στους ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ,δηλαδη σ αυτούς πού χρωστάνε από 10.000 έως 300.000 ευρώ – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ – μπορεί και παραπάνω…ενώ λοιπόν τα χρωστάνε δεν τα πληρώνουν ενώ έχουν χρήματα είτε σε άλλη Τράπεζα όποτε εύκολα εντοπίζονται μέσω του Α.Φ.Μ. αλλά και της συνεργασίας με την ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ.Είτε τα έχουν στα στρώματα η στο εξωτερικό ή και αλλού.

Τότε αφού σε συντομότατο χρονικό διάστημα εντοπισθούν θα κληθούν σε πολύ ελάχιστο χρονικό διάστημα να τακτοποιήσουν την οφειλή τους

με όλες όμως τις συνέπειες δηλαδή αν είναι φορολογημένα εντάξει, αν όμως δεν είναι θα φορολογηθούν και θα πληρώσουν το δάνειο εξ ολοκλήρου. ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΟΙΝΗ ΤΟΥΣ…

Δεν μπορεί να μπούν στο ίσιο τσουβάλι με αυτούς πού είναι άνεργοι ή αδυνατούν επειδή όταν πήραν το δάνειο είχαν μισθούς ή συντάξεις 4.000 έως 5.000 ευρώ και καλώς το πήραν και με τα μνημόνια των ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΣΑΜΑΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ..έφθασαν να παίρνουν συνολικά 2.000 έως 2.600 ευρώ.

Επειδή τα ξενα FUNDS προσφέρουν το 50% έως 60% της εμπορικής αξίας τους , και η τιμή τους έχει να κάνει με την τοποθεσία που βρίσκεται το ακίνητο, με τον χρόνο που βρίσκεται σε καθυστέρηση το δάνειο και κυρίως με την προοπτική να πωληθεί στη συνέχεια το ακίνητο

Παράδειγμα, έστω ένα δάνειο αρχικό δάνειο 300.000 ευρώ με υπόλοιπο 200.000 ευρώ τι θα συμβεί.

Αφού όπως πιο πάνω λογιστικοποιηθούν οι τόκοι του….θα διαγραφεί ας υποθέσουμε το 50% της εμπορικής του αξίας δηλαδή από το υπόλοιπο των 200.000 θα διαγραφεί το 50% ΔΗΛΑΔΉ ΘΑ ΜΕΊΝΕΙ ΠΛΗΡΩΤΈΟ ΤΟ ΠΟΣΌ ΤΩΝ 100.000…ΑΥΤΌ ΕΊΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΊ ΕΞ ΟΛΟΚΛΉΡΟΥ…είτε με τον τρόπο των καταναλωτικών δανείων δηλαδή θα καταβάλει ο δανειολήπτης το 10% Έως 15% δηλαδή 10.000 ευρώ ή 15.000 ευρώ και θα απομείνει υπόλοιπο 90.000 ή 85.000 ευρώ….θα έχει την δυνατότητα να καταβάλει το ποσοστό του 10% ΤΩΝ 90.000 ή 85.000 και θα μείνει υπόλοιπο 81.000 ή 76.500 ευρώ…αυτό το θα μπορεί να αποπληρωθεί σε ΕΞΗΝΤΑ [ 60] μηνιαίες δόσεις. ΔΛΔ 1.350 ή 1.275 ευρώ αναλόγως.

Πάντοτε όμως η τιμή εξαγοράς του κόκκινου δανείου δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από την εμπορική του αξία.

Όπως και να έχει το πράγμα δεν αποκλείει το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ το ενδεχόμενο της πώλησης τέτοιων δανείων και σε ιδιώτεςδεν αποκλείουν το ενδεχόμενο -πέρα από τα funds- να προτείνουν εξαγορά του στεγαστικού δανείου και σε ιδιώτες, χωρίς όμως να προσδιορίζουν την ακριβή τιμή και τις προϋποθέσεις.

Πάντως το κάθε δάνειο είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και έτσι θα εξετάζεται .Αν είχε εισακουσθεί η  κ.ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών,πού το πρότεινε στην Τρόϊκα, λοιδωρήθηκε από το δίδυμο ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και απερρίφθη από τους ΤΡΟΙΚΑΝΟΥΣ,θα είχε λυθεί το πρόβλημα εδώ και 5 χρόνια.

Δεν πειράζει κάλλιο αργά παρά ποτέ..πού λέει ο θυμοσοφος λαός μας.

Φίλοι αναγνώστες, μας και μη, θα σας παρακαλέσουμε να μην δίνετε καμιά σημασία στις πρωινές εκπομπές πού ο κάθε πικραμένος δημοσιογράφος, που δεν έχει οικονομικές η εξειδικευμένες τραπεζικές γνώσεις , λέει το μακρύ του και το κοντό του. Δλδ ότι θα μπορούν οι Τράπεζες να κάνουν κατασχέσεις σε συγγενικά πρόσωπα, αδέλφια, ξαδέλφια, κουμπάρους φίλους ΕΕΕ αυτά είναι αι ανοησίες, οι τράπεζες μπορούν να κατασχέσουν μόνον σε όσους έχουν υπογράψει ως Ε Γ Γ Υ Η Τ Ε Σ την δανειακή σύμβαση….ένα παράδειγμα. έχει υπογράψει μόνο ο σύζυγος και δεν υπέγραψε εγγυήτρια η σύζυγος του…και υπάρχει κατάθεση στο όνομα της συζύγου στην ίδια τραπεζα….Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ούτε από απόσταση χιλιοστού την κατάθεση……αυτοί πού τα λένε και ξέρουν ποιοι είναι? άς πάνε να κάνουν ρεπορτάζ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ….ή όπου άλλού έκαναν…..

Θα επανέλθουμε μόλις έχουμε νεώτερα…

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.