Ο Γιάννης Γαβρίλης μιλάει για την παρουσίαση του βιβλίου “Η Αποκάλυψη του Ιωάννη”

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

To aVecnews.gr συνάντησε τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Γαβρίλη Καράσογλου με αφορμή την παρουσίαση  του βιβλίου του Νίκου Παπακώστα, “Η Αποκάλυψη του Ιωάννη” όπου συμμετέχει και ο ίδιος με ένα διαφορετικό τρόπο.


 

Μετά από ένα κύκλο παρουσιάσεων σε όλη την Ελλάδα, το βιβλίο του Νίκου  Παπακώστα «Η αποκάλυψη του Ιωάννη», θα παρουσιαστεί και στον Πειραιά. Πότε και που;

Από απόψε 25 Νοεμβρίου, μέχρι την Κυριακή 27 Νοεμβρίου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την διαδραστική παράσταση μας στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά, Καραολή & Δημητρίου 14 στις 19.30. Υπάρχουν επίσης πολλές προτάσεις. Είμαστε ακόμη στις συζητήσεις για να παρουσιάσουμε  την ”ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ” κατά Νίκο Παπακώστα. Είναι τέτοια η θεατρική δομή της που χρειάζεται σωστή ηχητική υποστήριξη, μεγάλη οθόνη για την παράλληλη προβολή του VIDEO που είναι απόλυτα συνυφασμένο ς με το κείμενο, γενικότερα πρέπει ο χώρος που θα παρουσιαστεί να έχει θεατρική υποδομή.


Πείτε μου γιατί πρέπει να έρθει κάποιος σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά;

Κατ’ αρχήν η έμμετρη απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά και σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που μετέφερε ο Νίκος Παπακώστας το δυσνόητο κείμενο της ”Αποκάλυψης” είναι εύκολο να την παρακολουθήσει το κοινό. Κατά δεύτερο ο τρόπος που παρουσιάζεται. Είναι σε μορφή θεατρικού αναλογίου και την απαγγελία έχουμε αναλάβει, ο ίδιος ο Νίκος Παπακώστας και εγώ, απαγγέλοντας την έμμετρη αυτή απόδοση απλά, κατανοητά,με σαφήνεια ούτως ώστε να μπορούν και οι μη γνωρίζοντες το πρωτότυπο κείμενο της ””Αποκάλυψης” να αντιληφθούν τα μηνύματα, τους συμβολισμούς,την αλληγορία που μεταφέρει.Είναι ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρων κείμενο που στην αυθεντική του μορφή είναι όμως, πολύ δύσκολο να διαβαστεί, πόσο μάλλον να κατανοηθεί.


Εσείς κ. Γαβρίλη ήσασταν επί σειρά ετών, αν θυμάμαι καλά  στο ραδιόφωνο της  Ε.Ρ.Τ. Πως και βρεθήκατε να ασχολείστε τώρα με την απαγγελία και μάλιστα με την θεατρική της μορφή..

Μα με ”έμαθε” το ραδιόφωνο την ορθοφωνία, την σωστή χρήση της γλώσσας αν θέλετε και την θεατρική έκφραση. Βέβαια σε αυτό με βοήθησε και το ότι προέρχομαι από πατέρα ηθοποιό και μητέρα συγγραφέα. Εκπαιδεύτηκα, με κόπο πρέπει να ομολογήσω, στο να μιλάω με τον ρυθμό που απαιτείται στο ραδιόφωνο που δεν απέχει και πολύ από αυτόν του Θεάτρου.

Να θεωρήσω οτι έπαιξε ρόλο και η ραδιοφωνική εκπομπή σας ”Στα Φώτα της Ράμπας” που παρουσιάζατε επί σειρά ετών στο Δεύτερο Πρόγραμμα και οι συνεντεύξεις που μεταδίδονταν από τους ανθρώπους του Θεάτρου που φιλοξενούσατε;

Αναμφίβολα. Οι συνεντεύξεις αυτές μου έμαθαν, μου αποκάλυψαν πως οι ηθοποιοί,  ”μπαίνουν” και γίνονται ένα με τον κάθε ρόλο που καλούνται να ερμηνεύσουν. Το σκεπτικό, τη φαντασία και τη γνώση  των σκηνοθετών, από την άλλη, που είναι απαραίτητη εκ μέρους τους, για να ανέβει σωστά μια παράσταση. Αυτές τις εμπειρίες χρησιμοποιώ τώρα που απαγγέλλω την ”Αποκάλυψη” κατά Νίκο Παπακώστα μαζί του.


Παράλληλα με την παρουσίαση,   γίνονται δυο εικαστικές εκθέσεις,  η μια είναι του γλύπτη Θοδωρή Παπαγιάννη και η άλλη του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου.

Ακριβώς. Στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά θα εκτίθενται και τα έργα των δυο αυτών σημαντικών καλλιτεχνών. Το κοινό θα εντυπωσιαστεί, είμαι σίγουρος, από την έμπνευση τους, την ικανότητα τους, την φαντασία τους, και  τον κόπο τους να δημιουργήσουν αυτά τα έργα που θα εκθέτονται εκεί, παράλληλα με την δική μας θεατρική έμμετρη απόδοση της ”Αποκάλυψης του Ιωάννη”.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.