Τσίπρας προς Βερολίνο Οχι νέα μέτρα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  διαμήνυσε στο Βερολίνο, ότι ανεξάρτητα με την απόφαση του Ταμείου για συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα, νέα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτό αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές, που παράλληλα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην Γερμανίδα Καγκελάριο τον προβληματισμό της Αθήνας για πιθανές επιπτώσεις στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης λόγω της στάσης του ΔΝΤ. Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένης και της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ, που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες.Στην «παρεξήγηση», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη σύγκρουση περί τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, ο πρωθυπουργός εξήγησε στην ομόλογό του, ότι «η απόφαση για την διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος είναι απαραίτητη για τη στήριξη όλων όσοι έχουν υποφέρει επί οκτώ χρόνια, συνιστά δε, υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης». Επ’ αυτού μάλιστα, κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε νωρίτερα σήμερα, πως η πλευρά των εταίρων ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο.Στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν οι δύο ηγέτες βρέθηκαν επίσης η κρίσιμη καμπή των ευρω-τουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό αλλά και το προσφυγικό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κρισιμότητα της διατήρησης της ευρω-τουρκικής συμφωνίας -σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό- και κατέστησε σαφές, ότι θα πρέπει ταυτόχρονα και άλλα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την καγκελάριο για τις ελληνικές θέσεις και τη σημασία των διμερών, ελληνο-τουρκικών διαβουλεύσεων, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό. Κατέληξε, δε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να πάρει ενεργό ρόλο η ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.