Εφυγε ο αρχαιολόγος μας Αλέξανδρος Μάντης…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα ξημερώματα της δεύτερης μέρας του χρόνου η αρχαιολογική οικογένεια στερήθηκε τον Αλέξανδρο Μάντη, έναν επιστήμονα που είχε εργαστεί ιδίως στην Ακρόπολη, όπου άφησε το πιο μεστό του έργοΟ Αλέξανδρος Μάντης είχε γεννηθεί το 1947. Σπούδασε κλασική αρχαιολογία στο Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1975 και το 1983 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα. Στη συνέχεια φοίτησε και έκανε έρευνες στα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα Βόνης και Βερολίνου και στο Βρετανικό Μουσείο. Υπηρέτησε σε 10 Εφορείες Αρχαιοτήτων 18 νομών.

Στην Ακρόπολη, όπου εργάστηκε από το 1983 έως το 2001, του δόθηκε η ευκαιρία να εξειδικεύσει τις γνώσεις του στα μνημεία και στη γλυπτική της Ακροπόλεως. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κωδικοποίηση της διασποράς ανά τον κόσμο των Παρθενώνειων Γλυπτών.

Τον Νοέμβριο του 2006 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως. «Είθε όλοι οι συνεργάτες, οι φίλοι του και όσοι άλλοι έχουμε συνεργαστεί μαζί του κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής, υπηρεσιακής και καθημερινής ζωής του, να τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη για την ανεξάντλητη δημιουργικότητα και εργατικότητά του, τη σταθερή του παρουσία και βοήθεια στην εργασία μας, καθώς και για την αμέριστη φιλία του», είπε στο «Εθνος» η αρχαιολόγος Χριστίνα Βλασσοπούλου, με την οποία είχε αγαστή συνεργασία επί τρεις δεκαετίες. «Ηταν ο άνθρωπος που είχε την επιμέλεια των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών στην Ακρόπολη και ασχολήθηκε όσο κανείς με την έρευνά τους, ώστε να εντοπιστούν σπόλια για τη συναρμογή των μνημείων», μας είπε η έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου. «Ο πρόεδρος της επιτροπής διονυσιακού θεάτρου και νότιας κλιτύος, με το αξιοσημείωτο έργο. Ηταν ο δωρικός κίονας της Ακρόπολης που έπεσε αλλά δεν έχασε τη λάμψη του».

Η κηδεία του θα τελεστεί μεθαύριο Πέμπτη και ώρα 2.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
Πηγή:Εθνος
Αγγελική Κώττη

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.