Για πρώτη φορά στο Poems & Crimes οι ORQUESTA NOSTALGIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ένα νέο συγκρότημα κάνει την εμφάνισή του στη μουσική σκηνή της Αθήνας. Αυτό είναι το πρώτο του Live, λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου του Άλμπουμ. Αυτή τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στο Poems & Crimes γνωρίστε από κοντά δυο κουβανούς και δυο έλληνες μουσικούς που τζαμάρουν νοσταλγικά μοτίβα μέχρι τελικής πτώσης. Απολαύστε για πρώτη φορά τη μαγεία των ORQUESTA NOSTALGIA!ORQUESTA NOSTALGIA

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, ώρα 22.00

Live στο Poems & Crimes


ΦΕΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ   φωνή, γκόνι (αφρικάνικη άρπα)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ  ακουστική κιθάρα

ΓΙΟΕΛ ΣΟΤΟ  ηλεκτρικό μπάσο

ΚΑΡΛΟΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ  κρουστά


Είσοδος 5 ευρώ / Κρατήσεις στο 210 – 3228839Poems & Crimes

των Εκδόσεων Γαβριηλίδης

Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι


Δύο κουβάνοι και δύο έλληνες μουσικοί ξαναζωντανεύουν μουσικά θέματα και τραγούδια που έχουν αποτυπωθεί μέσα τους και που ανήκουν σε δύο τόσο μακρινές αλλά ταυτόχρονα κοντινές μουσικές παραδόσεις. Σαν νοσταλγοί ενός μουσικού τοπίου που δεν υπάρχει πια, καταθέτουν τις μνήμες τους και τις μεταμορφώνουν μέσα από ένα ευρύ φάσμα  ηχοχρωμάτων, από το αφρικάνικο μπλουζ μέχρι τη μεσογειακή, ελληνική και ανατολική παραδοσιακή μουσική. Ο αυτοσχεδιασμός και ο πειραματισμός είναι πάντα στο κέντρο αυτής της μουσικής εμπειρίας.


Έτσι η κουβανέζικη “σον” μουσική συναντάει τους μεγάλους ρεμπέτες συνθέτες (Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Δελιά κ.α.) και η ελληνική γλώσσα συνυπάρχει αρμονικά με τα ισπανικά.


Ξεκινώντας από τα πιο αγαπημένα μας ρεμπέτικα, από “τα παιδικά” θα λέγαμε, προχωρήσαμε σε μία μίξη με κουβανέζικα τραγούδια που χρόνια τώρα μας είχαν μαγέψει. Ο πειραματισμός μας οδήγησε να εμπλέξουμε σ αυτή την σύμπραξη και άλλες αγαπημένες μελωδίες εντελώς διαφορετικής προέλευσης μ’ έναν κοινό παρανομαστή : μία μπλουζ και νοσταλγική προσέγγιση.


Ο Γιώργος Παλαμιώτης μεταμορφώνει την ακουστική κιθάρα σ’ ένα παράξενο όργανο που φέρει την μπλουζ, την αφρικάνικη και την ελληνική ρεμπέτικη παράδοση με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο. Ο εξαιρετικός κουβανός συνθέτης και μπασίστας Γιοελ Σότο και ο εκπληκτικός Κάρλος Μενέντεζ στα κρουστά ερμηνεύουν  το υλικό μέσα από την δική τους υπέροχη λάτιν παράδοση. Πρόκειται για θρυλικά ελληνικά ρεμπέτικα και μεγάλες επιτυχίες του Γκουλιέρμο Πορταμπάλες, ενός ζωντανού θρύλου στην Κούβα αντίστοιχου του Βαμβακάρη ή του Τσιτσάνη.


Εδώ και πολλά χρόνια, πριν ανακαλύψει ο Ράι Κούντερ τους Μπουένα Βίστα, στο Παρίσι, είχε ήδη γίνει μόδα ο Γκουλιέρμο Πορταμπάλες, σπουδαίος κουβανός συνθέτης της “σον” μουσικής, πρόγονος της σάλσα.


Η Φένια Παπαδόδημα  μ’ έναν πολύ προσωπικό και αισθαντικό τρόπο τραγουδάει στα ελληνικά και στα ισπανικά, προσφέροντας μία ερμηνεία που ξεφεύγει από τη συνηθισμένη προσέγγιση αυτών των τραγουδιών.


Κι ακόμη δεν λείπει η αναφορά στο μπλουζ, με το ειδικά διασκευασμένο από τη Φ. Παπαδόδημα, για αφρικάνικη άρπα,  “Παράξενο φρούτο” (Strange Fruit) της Μπίλλυ Χόλιντευ, καθώς και κάποιες προσωπικές συνθέσεις της ίδιας και του Γ. Παλαμιώτη από το προηγούμενο κοινό τους άλμπουμ “Photini’s Delos”.


Ο Γιώργος Παλαμιώτης ενορχήστρωσε το υλικό, όλοι βάλαμε τις ιδέες μας και την προσωπική μας ερμηνεία και μόλις ολοκληρώσαμε τις ηχογραφήσεις αυτής της πολλά υποσχόμενης περιπέτειας!


Μετά από μία μικρή περιοδεία σε θάλασσα και στεριά, ετοιμαζόμαστε με το νέο έτος, για την κυκλοφορία του ιδιαίτερου αυτού άλμπουμ με τίτλο “Orquesta Nostalgia”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.