Ημαρτον Κύριε…Βασανιστήρια σ΄ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Βασανιστήρια και διασκέδαση με ηλεκτροσόκ σε κρατουμένους που τους υποπτεύονται για ομοφυλοφιλία.Μαρτυρίες σε ρεπορτάζ του Guardian.

Μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από ακτιβιστικές οργανώσεις και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, χθεσινό ρεπορτάζ του Guardian παρουσιάζει μαρτυρίες θυμάτων που ξέφυγαν και μιλούν για ηλεκτροσόκ και άγριους ξυλοδαρμούς. Πληθαίνουν μέρα με την ημέρα οι αναφορές για άτυπα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία. Μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από ακτιβιστικές οργανώσεις και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, χθεσινό ρεπορτάζ του Guardian παρουσιάζει μαρτυρίες θυμάτων που ξέφυγαν και μιλούν για ηλεκτροσόκ και άγριους ξυλοδαρμούς.

«Κάποιες φορές προσπαθούσαν να αντλήσουν πληροφορίες από μένα, κάποιες άλλες απλώς διασκέδαζαν με το μαρτύριό μου», κατήγγειλε Τσετσένος στον Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Novoya Gazeta, εκατοντάδες άντρες κρατούνται σε αυτά τα νεόδμητα κέντρα, ενώ την τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναπαράγονται καταγγελίες για βασανιστήρια, από τους φύλακες του «στρατοπέδου», για να αποσπάσουν από τα θύματά τους ονόματα και πληροφορίες άλλων μελών της LGBT κοινότητας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τη δίωξη των ομοφυλόφιλων τη διέταξε ο ίδιος ο Τσετσένος πρόεδρος, Ραζμάν Καντίροφ, που υποστηρίζεται πολιτικά από το Κρεμλίνο. Ακόμα και πριν τις πρόσφατες καταγγελίες άλλωστε, αρκετοί ήταν οι αναλυτές που παρατηρούσαν την στροφή προς τον συντηρητισμό, κάτω από την ηγεσία του Καντίροφ που κατηγορεί τα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση.

Επίσημη απάντηση: «Δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι Τσετσενία»

Ο εκπρόσωπος του Καντίροφ, Άλβι Καρίμοφ, προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή στον Ιστό, όταν υποστήριξε από την πλευρά του πως οι αναφορές είναι όλες λάθος καθώς δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία.

«Δεν είναι δυνατόν να συλλάβεις και να καταπιέσεις ανθρώπους που δεν υπάρχουν στην Δημοκρατία», απάντησε ο Καρίμοφ στο πρακτορείο Ίντερφαξ, προσθέτοντας ότι οποιοσδήποτε Τσετσένος μάθαινε πως κάποιος συγγενής του είναι ομοφυλόφιλος, «θα τον είχε στείλει από μόνος του κάπου από όπου δεν θα υπήρχε γυρισμός».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αρκετών εφημερίδων, ανάμεσα στους απαχθέντες είναι προσωπικότητες της τηλεόρασης και της εκκλησίας.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη ζητήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρέμβει ενώ και η Διεθνής Αμνηστία συλλέγει υπογραφές για να σταματήσουν τα φαινόμενα απαγωγών.

Την Τετάρτη, εκατοντάδες Λονδρέζοι συγκεντρώθηκαν με το αίτημα αυτό, έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στην βρετανική πρωτεύουσα.

«Χλιαρή αντίδραση από Ουάσινγκτον, καμία από το Κρεμλίνο»

Όμως αρκετοί είναι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν πως το Κρεμλίνο δεν θα «ακούσει» καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις ούτε για τους νέους αντι-ομοφυλοφιλικούς νόμους στην χώρα του και ο Καντίροφ θεωρείται από τη Μόσχα επιτυχημένος κυβερνήτης που διατηρεί τον έλεγχο στην άλλοτε «ταραγμένη» Τσετσενία.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Μόσχα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα παρά την προηγούμενη εκδήλωση ανησυχίας της αμερικανικής διπλωματίας για τις επίμαχες αναφορές.

«Κρυφές ζωές»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ελάχιστοι είναι οι ομοφυλόφιλοι που παραδέχονται ανοικτά στην Τσετσενία τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ζώντας καθημερινά «διπλή ζωή» κάτω από τον φόβο της στοχοποίησης.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.