Οι κίνδυνοι που αντιμετωπιζουν οι φύλακες στις …φυλακές.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tην Τετάρτη 5 Απριλίου, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας Σερρών πραγματοποίησαν ελέγχους σε κελιά και κοινόχρηστους χώρους. Εντόπισαν πολλά αυτοσχέδια μαχαίρια, φορτιστές κινητών τηλεφώνων, αυτοσχέδιες «μπάλες» με ναρκωτικές ουσίες και πολλά άλλα παράνομα αντικείμενα. Θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη έλεγχος ρουτίνας, αν δεν είχαν προηγηθεί δύο ανησυχητικά περιστατικά, ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί σχεδόν σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Λίγες ημέρες πριν από τις έρευνες που οδήγησαν στα ευρήματα, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης των φυλακών Νιγρίτας είχε γίνει στόχος αγνώστων, οι οποίοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του. Πριν από την εμπρηστική επίθεση είχαν υπάρξει απειλητικά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις από αγνώστους. Ομως, το περιστατικό που «ανάγκασε» τους υπαλλήλους των φυλακών να αποστείλουν εμπιστευτικό ενημερωτικό έγγραφο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι σε γνώση του «Εθνους της Κυριακής», ήταν η απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του αρχιφύλακα των φυλακών.

Την Τρίτη 4 Απριλίου ο αρχιφύλακας δέχθηκε επίθεση με αυτοσχέδιο μαχαίρι από κρατούμενο κατά τη διάρκεια ακρόασης. Ο κρατούμενος φέρεται να απείλησε ευθέως τον αρχιφύλακα για τις συνεχιζόμενες έρευνες σε κελιά, που έχουν ως αποτέλεσμα να κατάσχονται κινητά, ναρκωτικά, μαχαίρια και άλλα. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι προϊστάμενοι Φύλαξης και Διεύθυνσης των φυλακών δέχθηκαν επιθέσεις. «Εάν δέχονται τέτοιες επιθέσεις, σκεφτείτε τι γίνεται μέσα στις πτέρυγες με τους απλούς φύλακες που δέχονται καθημερινά απειλές και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή» αναφέρεται στο έγγραφο των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή, στις φυλακές Κέρκυρας δύο κρατούμενοι, ένας Αλβανός και ένας Αφγανός, εξαπέλυαν επίθεση με αυτοσχέδιο μαχαίρι εναντίον του αρχιφύλακα στην πτέρυγα Ε, ασκώντας βία εις βάρος του.

Μετά τη λήξη του επεισοδίου, διαφορετικός κρατούμενος, αλβανικής υπηκοότητας, απείλησε προφορικά τον αρχιφύλακα ότι θα τον δολοφονήσουν. Κατά πληροφορίες, ο κρατούμενος ανάφερε τον αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου, τη διεύθυνση και τα μέλη της οικογένειας του αρχιφύλακα.

Κίνδυνος
Μολονότι κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες (πειθαρχικά και ποινικά) και οι εμπλεκόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με έγγραφο που αναφέρει: «Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ασφάλεια του προσωπικού που υπηρετεί εντός της φυλακής και κατ’ επέκταση και του καταστήματος, τίθεται σε διαρκή κίνδυνο εξαιτίας της παρουσίας ιδιαιτέρως επικίνδυνων κρατουμένων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισαγάγουν στο κατάστημα κινητά, ναρκωτικά, ασκούν ψυχολογική βία στο προσωπικό, απειλούν, επιτίθενται σε συγκρατούμενούς τους και ασκούν σωματική βία εναντίον των υπαλλήλων».Το απειλητικό επεισόδιο κατά του αρχιφύλακα φυλακών Κέρκυρας σημειώθηκε την Δευτέρα 2 Απριλίου, δύο ημέρες πριν από την απόπειρα κατά του αρχιφύλακα του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον ίδιο κρατούμενο οποίος βρέθηκε στις Σέρρες με μεταγωγή και πρόκειται για σκληρό κακοποιό, δεξί χέρι ηγετικού στελέχους της αλβανικής «μαφίας».

Ο Σπύρος Καρακίτσος, προέδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ), εξηγεί ότι η κατάσταση σε πολλές φυλακές είναι τραγική, τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας τόσο μεταξύ των κρατουμένων, όσο και κατά του προσωπικού συνεχώς βαίνουν αυξανόμενα. «Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις τις τελευταίες 10 μέρες παραλίγο να δολοφονηθούν εν ώρα εργασία τους ο Αρχιφύλακας της Φυλακής Κέρκυρας και ο Αρχιφύλακας της Φυλακής Σερρών.

Απλοί θεατές
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ανήμποροι να αντιδράσουν και στέκονται απλοί θεατές. Η αποσυμφόρηση των φυλακών μέσω των δύο Νόμων Παρασκευόπουλου ήταν απαραίτητη προκειμένου να πάρουν μία ανάσα οι φυλακές και να μην εκραγούν με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για αυτό και τη στηρίξαμε ως εργαζόμενοι. Προειδοποιήσαμε όμως, ότι πρέπει να υπάρξουν δομικές παρεμβάσεις για ένα νέο σύστημα κράτησης με γνώμονα την ασφάλεια και την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και την αξιοπρέπειας. Δυστυχώς, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης καμία παρέμβαση δεν πραγματοποιήθηκε παρά μόνο επιδερμικές και εντελώς επιφανειακές κινήσεις.», προσθέτει.

Ο νόμος 4322/2015 του τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, έχει δεχθεί σκληρότατη κριτική και έχει υποδειχθεί αδίκως ως υπαίτιος τόσο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις φυλακές όσο και για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων που στη συνέχεια διέπραξαν ποινικά αδικήματα. Την περασμένη εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία εξήγγειλε ότι θα καταργήσει τον νόμο, με αφορμή την υπόθεση των ληστών στο Π. Φάληρο. Ο νόμος Παρασκευόπουλου έρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα, μετά κάθε έγκλημα ποινικών που αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η υπόθεση του Αφγανού Χουσεΐν, που το 2013 είχε αποπειραθεί να ληστέψει μια νεαρή φοιτήτρια που παραθέριζε στην Κέρκυρα.

Ο 17χρονος -τότε- Αφγανός την είχε ρίξει σε γκρεμό από ύψος δέκα μέτρων. Καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου. Τον Οκτώβριο του 2015 αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο να δίνει το «παρών», ωστόσο ο Αφγανός εξαφανίστηκε και τον Οκτώβριο του 2016 συνελήφθη για τον φόνο και τον βιασμό 19χρονης φοιτήτριας στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου, Νίκος Καραφίλογλου, είχε ερωτηθεί από ΜΜΕ -την εποχή εκείνη- σχετικά με τη συμπεριφορά του Αφγανού όσο κρατούταν στον Βόλο.

Είχε απαντήσει μεταξύ άλλων ότι ήταν «προκλητικός, απομονωμένος, κακός χαρακτήρας, με άσχημη συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες». Στις σύντομες δηλώσεις του για την υπόθεση που είχε προκαλέσει μίνι «διπλωματικό» επεισόδιο με τις γερμανικές Αρχές, είχε αναφέρει επίσης ότι εξεπλάγη όταν μπόρεσε να αποφυλακιστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας: «Εκμεταλλεύτηκε τον νόμο Παρασκευόπουλου, αλλά ήταν έκπληξη για μας». Αυτές οι δηλώσεις ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, καθώς εις βάρος του Ν. Καραφίλογλου κινήθηκαν οι διαδικασίες για πειθαρχική δίωξη. Ο υπουργός Σταύρος Κοντονής είχε δηλώσει ότι «η συνδικαλιστική δράση, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι απολύτως ελεύθερη. Καμιά πειθαρχική δίωξη δεν έχει ασκηθεί. Ομως, δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών από υπαλλήλους και μάλιστα σε μια υπόθεση με μεγάλες διαστάσεις για τη χώρα μας, είναι τουλάχιστον ερευνητέα. Για τον λόγο αυτό διενεργείται Ενορκη Διοικητική Εξέταση, από έμπειρο σωφρονιστικό υπάλληλο-διευθυντή».

Ο Γεν. Γραμματέας ΟΣΥΕ Βασίλης Μπισμπίκης χαρακτηρίζει γελοία και τραγική την πειθαρχική δίωξη για «παραβίαση περί εχεμύθειας» και ότι «εμφιλοχώρησε στις αρμοδιότητες του γραφείου τύπου του Υπουργού Δικαιοσύνης».

«Ως φαίνεται στο Υπουργείο μας δεν τους αρέσει να μιλάμε και λέμε την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση στις Φυλακές», δηλώνει. Για τον νόμο 4322/2015, που έμεινε ως νόμος Παρασκευόπουλου, έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με τον αριθμό των αποφυλακισθέντων σκληρών ποινικών. Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα αναλυτικά στοιχεία για τις αποφυλακίσεις που έγιναν το έτος 2016 με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Σε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι για πρώτη φορά υπήρξε μείωση του πληθυσμού των φυλακών Κορυδαλλού.

Μείωση κρατουμένων
«Περίπου 1.500 άτομα αποφυλακίστηκαν το 2016, αφενός μετά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4322/2015 που απέφεραν σημαντική εκτόνωση στο Σωφρονιστικό Σύστημα με μείωση του μέσου όρου του πληθυσμού των Καταστημάτων Κράτησης κατά 18,32% (μείωση του μέσου όρου από 12.047 σε 9.840) και αφετέρου μετά τη λειτουργία της 4ης πτέρυγας του Κ.Κ. Κρήτη 1». Σύμφωνα με το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2016, αποφυλακίστηκαν 2.120 κρατούμενοι από τις φυλακές της χώρας με τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Στη συγκεντρωτική κατάσταση που αφορά τις αποφυλακίσεις, αναφέρεται ότι 7.674 κρατούμενοι βγήκαν από τις φυλακές.

Οι 6.553 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν με μεταβατικές διατάξεις, όχι με τον ν. 4322/2015.

Οι περισσότεροι που «επωφελήθηκαν» από τον νόμο Παρασκευόπουλου ήταν 223 «φιλοξενούμενοι» αλλοδαποί που βγήκαν από τις φυλακές Κορυδαλλού, 182 από τις φυλακές Μαλανδρίνου, ενώ συνολικά απ’ όλη τη χώρα ο αριθμός των «φιλοξενούμενων» έφθασε τους 943.

Η εικόνα των φυλακών της χώρας αποτυπώνεται στα εξής στοιχεία, τα οποία αφορούν το 2016: Ο συνολικός αριθμός κρατουμένων ήταν 9.446, των υπόδικων 2.775. Οι 5.151 ήταν αλλοδαποί κρατούμενοι, οι 500 γυναίκες, οι 99 ανήλικοι, οι 1.959 καταδικασμένοι για υποθέσεις ναρκωτικών και 6 για χρέη.

Επιπλέον, οι 930 ήταν ισοβίτες, 1.772 εξέτιαν ποινή από 5 έως 10 έτη, 1.164 εξέτιαν ποινή 10-15 έτη και 2.112 εξέτιαν ποινή από 15 έτη και άνω…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ 19 ΙΣΟΒΙΤΕΣ

Από τις αποφυλακίσεις που έγιναν με τον νόμο Παρασκευόπουλου, οι περισσότερες αφορούν άτομα με αναπηρία 67% και 80%, που φθάνουν τις 106, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι και 19 ισοβίτες με 19 έτη κάθειρξης. Την ελευθερία τους «κέρδισαν» και 34 ανήλικοι, 18 κατάδικοι και 16 υπόδικοι.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bidelas@pegasus.gr

πηγη:Εθνος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.