Μετά και την τελευταία ήττα τους στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας- Bεστφαλίας οι Σοσιαλδημοκράτες περνούν στην αντεπίθεση, παρά το προβλήματα συντονισμού και οργάνωσης που εμφανίζουν ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η δημοτικότητα του υποψηφίου του SPD για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, εμφανίζει πτώση στις δημοσκοπήσεις. Οι τρεις διαδοχικές ήττες του SPD από το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ αφήνουν να διαφανεί ότι το «φαινόμενο Σουλτς» έχει χάσει πλέον την αρχική δυναμική του. Έτσι ήταν αναμενόμενο ότι η παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος των Σοσιαλδημοκρατών το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο θα αποκτούσε βαρύνουσα σημασία. Ωστόσο και η εκδήλωση αυτή είχε το δικό της παρασκήνιο. Κάποιοι έλεγαν ότι θα ακυρωθεί τελευταία στιγμή επειδή το κόμμα είναι διχασμένο μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις στο Ζάαρλαντ, το Σλέσβιχ-Xολστάιν και τη Β. Ρηνανία-Bεστφαλία. Τελικά όμως έγινε κανονικά, τα κορυφαία στελέχη ήταν εκεί κι αυτό παρά τον συναγερμό που σήμανε στα κεντρικά του κόμματος όταν βρέθηκε εκεί ένα ύποπτο πακέτο.
«Ώρα για περισσότερη δικαιοσύνη» είναι το σύνθημα του SPD για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Στο πρόγραμμα 71 σελίδων και 13 κεφαλαίων οι Σοσιαλδημοκράτες παρουσιάζουν τις σκέψεις τους για το πώς θα διαχειριστούν την εξουσία, εάν κερδίσουν τις εκλογές. «Αυτό που παρουσιάζουμε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα του CDU» ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Tόμας Όπερμαν. Για τον ίδιο τον Μάρτιν Σουλτς το προεκλογικό πρόγραμμα του SPD αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Τo SPF εστιάζει στην εκπαίδευση αλλά και στην ελάφρυνση των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Σε αντίθεση με τις ευρύτατες μειώσεις φόρων που υπόσχονται οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν ότι θα προτάξουν τις επενδύσεις στην παροχή υπηρεσιών, που με τη σειρά τους θα διευκολύνουν τις γερμανικές οικογένειες. Τάσσονται υπέρ της δωρεάν παροχής υπηρεσιών από βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και υπέρ της εισαγωγής οικογενειακού μπόνους για όσους γονείς επιθυμούν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, προκειμένου να ασχοληθούν με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Επίσης το SPD επιδιώκει την καθιέρωση ενός μίνιμουμ εισοδήματος «αξιοπρεπούς διαβίωσης», την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την υποστήριξη της προετοιμασίας τους για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Αναφορικά με τις συντάξεις, στόχος είναι, καταρχήν, να παραμείνουν και στο μέλλον σε σταθερά επίπεδα. Ωστόσο στο σημείο αυτό το πρόγραμμα πάσχει από ασάφειες. Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις του SPD αναφορικά με τα ζητήματα φορολογίας. Σε γενικές γραμμές το σοσιαλδημοκρατικό μανιφέστο αναφέρει: «Με γνώμονα την κοινωνική σταθερότητα, θα μειώσουμε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα ή μεγάλο πλούτο θα καταβάλουν μια δίκαιη συνεισφορά».
To SPD ρίχνει επίσης ειδικό βάρος στα θέματα δημόσιας ασφάλειας, ένας τομέας στον οποίο το CDU τα έχει πάει αρκετά καλά τα τελευταία χρόνια. Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να δημιουργήσουν 15.000 θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες ασφάλειας και να επενδύσουν στο σύστημα της γερμανικής δικαιοσύνης με στόχο την πιο γρήγορη διευθέτηση των νομικών υποθέσεων. Επίσης το SPD ζητά ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ διατηρώντας παράλληλα τους ισχύοντες νόμους στο πεδίο της παροχής ασύλου. Τάσσεται ωστόσο υπέρ της δημιουργίας νέων νομικών οδών, που θα στηρίζουν τη νόμιμη οικονομική μετανάστευση. Από την άλλη, αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, η θέση του SPD είναι ξεκάθαρη: ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα δεν θα αυξηθεί πάνω από το 2% του γερμανικού ΑΕΠ.
Σε γενικές γραμμές για το SPD το εν λόγω πρόγραμμα θεωρείται ό,τι καλύτερο έχει παρουσιάσει το κόμμα «από την εποχή του Βίλι Μπραντ», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Τόμας Όπερμαν. Το κείμενο του προγράμματος αναμένεται να παρουσιαστεί και στο συνέδριο του κόμματος, που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου, όπου και αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί και να εγκριθεί οριστικά.