Χάνει η Τερέζα Μέι…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Χωρίς επίτευξη αυτοδυναμίας φαίνεται, σύμφωνα και με τις νεότερες εκτιμήσεις, να κερδίζουν οι Συντηρητικοί τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, ενώ πολύ μεγάλα κέρδη καταγράφουν οι Εργατικοί καθώς οδεύει προς ολοκλήρωση η καταμέτρηση των ψήφων. Στην αναθεωρημένη εκτίμησή του το BBC προβλέπει ότι το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει 316 έδρες (από τις 331 στις εκλογές του 2015), με το τυπικό όριο της αυτοδυναμίας στις 326. Η εκτίμηση του BBC ανεβάζει τον αριθμό των εδρών του κόμματος της Τερέζας Μέι κατά δύο σε σχέση με το exit poll που του έδινε 314. Οι Εργατικοί προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσουν 267 έδρες (από 232 στις εκλογές του 2015).

Το Sky News εκτιμά ότι οι Συντηρητικοί θα λάβουν μεταξύ 315 και 321 έδρες και οι Εργατικοί μεταξύ 260 και 266 έδρες.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί θεωρητικά θα μπορούν να βασίζονται στη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας (ενισχυμένοι από 8 στις 10 έδρες) στη Βουλή των Κοινοτήτων, απομακρύνει το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από την κ. Μέι.

Ωστόσο, η σαφώς χειρότερη από την προσδοκώμενη επίδοση έχει ήδη προκαλέσει συζήτηση περί παραίτησής της, καθώς η ίδια φαίνεται πως βγαίνει αποδυναμωμένη από τις εκλογές τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στο κόμμα της.

Αποδεχόμενη πάντως εκ νέου το χρίσμα της βουλευτού στην περιφέρεια του Maidenhead, η Πρωθυπουργός φάνηκε να απορρίπτει τη συζήτηση περί παραίτησής της λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται πρωτίστως σταθερότητα και ότι υποχρέωσή της είναι να τη διασφαλίσει.

Λίγο νωρίτερα, ο επίσης επανεκλεγείς ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε πει ότι η Πρωθυπουργός έχει χάσει έδρες, ψήφους, υποστήριξη και εμπιστοσύνη, οπότε πρέπει να παραιτηθεί. Ο κ. Κόρμπιν δήλωσε επίσης ουσιαστικά έτοιμος να επιχειρήσει εφόσον του δοθεί η ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε συνασπισμού είτε μειοψηφίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.