Ελπίδες διεξόδου μετά τη συνάντηση Τσίπρα με ΠΟΕ-ΟΤΑ – Οι προτάσεις του πρωθυπουργού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Θετικό σήμα για εξεύρεση λύσης στην αποκομιδή των σκουπιδιών δόθηκε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. Σε καλό κλίμα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και στο τραπέζι έπεσαν νέες προτάσεις, τις οποίες και εξετάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας που συνεδριάζει εκτάκτως για τις οριστικές αποφάσεις. Ικανοποίηση εκφράζεται πάντως για τις προτάσεις του πρωθυπουργού, που είναι η κατάργηση του ορίου ηλικίας, η αύξηση στις προσλήψεις και ξεκάθαρο μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Γραφείου του Πρωθυπουργού κατά διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Η πρόταση των 4 σημείων του πρωθυπουργού:

Βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Λίγο πριν από τη συνάντηση επικράτησε ένταση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που έφθανε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Περίπου 50 άτομα κατάφεραν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό υπέρ των συμβασιούχων έξω από το Μαξίμου. Χρειάστηκε η παρέμβαση της φρουράς του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Γιάννης Τσούνης, έκανε λόγο για μία «σημαντική κίνηση καλής θέλησης» εκ μέρους της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι μεταβαίνουν στο Μαξίμου «όχι για να πιουν καφέ αλλά για να διαπραγματευτούν με τον Πρωθυπουργό».

«Δεν είμαστε υπέρ της ταλαιπωρίας του κόσμου, έχουμε βοηθήσει πολύ σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά έχουμε κινητοποίηση. Κινητοποίηση χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα δεν υπάρχει» τόνισε ο κ. Τσούνης, και άφησε αιχμές για τη στάση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναφορικά με την απεργία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.