Η ζωή μας στα σκουπίδια…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις 10 το πρωϊ,σήμερα (27-6)θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους συμβασιούχους,εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ,προκειμένου να βρεθεί λύση για την αποκομιδή των σκουπιδιών,ιδιαίτερα τώρα που η επέλαση του επικείμενου καύσωνα θα χτυπήσει κόκκινο για την υγεία μας για την ίδια μας την ζωή. Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να προσκαλέσει την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήρθε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τους εργαζομένους στους δήμους που κατέληξε σε αδιέξοδο. Έπειτα από τη συνάντηση η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της τουλάχιστον έως την Πέμπτη.

Πάντως τη Δευτέρα η κυβέρνηση κάλεσε τους εργαζομένους σε διάλογο με στόχο «να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μία καλή λύση κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί να καταργήσει το νόμο Ραγκούση, με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρησιμοποιούν ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα παρά τις έντονες αντιδράσεις των συμβασιούχων. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο ψηφίζεται εντός της ημέρας από την Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, έκανε λόγο για «λελογισμένη μοριοδότηση» καθώς δεν επιτρέπεται – όπως είπε – να διεξαχθεί κάποιος κλειστός, φωτογραφικός διαγωνισμός.
«Δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του κανένας συμβασιούχος στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων» δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες βελτιώσεις στην τροπολογία μέχρι την Τρίτη το πρωί οπότε θα εισαχθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι το θέμα που έχει ανακύψει θα λυθεί μετά τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό.

Χαρακτήρισε δε, «σκληρή ιδεοληψία» τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για εκχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας, ενώ αποκάλεσε ως «ατόπημα» την ενέργεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να καλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς – όπως είπε – το έπραξε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. H αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε δική της τροπολογία για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους συμβασιούχους των ΟΤΑ έως τις 7 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Παρέμβαση της εισαγγελίας υπήρξε και στην Πάτρα.

Βήματα προσέγγισης καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους εργαζόμενους και στον δήμαρχο. Οι εργαζόμενοι συμφωνήσαν να εργαστούν από τη Δευτέρα σε τρεις βάρδιες για να καθαρίσει η πόλη, ενώ ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να αναβάλει έως αύριο την απόφαση για το εάν θα αναθέσει σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης δήλωσε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ότι μπορεί να υπάρξουν τα νομικά τερτίπια για λύση όπως στην εποχή Παυλόπουλου με διαδρομή που θα δημιουργήσει ασφαλή διαδικασία για τη μετατροπή των συμβάσεών των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας από την πλευρά του ζήτησε από την κυβέρνηση τους ΟΤΑ και τους εργαζόμενους να προχωρήσουν άμεσα σε διάλογο ώστε να δοθεί λύση, έστω και προσωρινά, με την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων και να μην χαθεί το καλοκαίρι για χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.