Θέμα ωρών είναι η χαλάρωση των capital controls, καθώς το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη αποσταλεί την εισήγησή του στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις επικείμενες αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τροποποιήσεις στους περιορισμούς θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις για άνοιγμα νέων λογαριασμών, ενώ θα αυξηθούν και τα όρια για την εκτέλεση εισαγωγών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της εκταμίευσης των δόσεων οικονομικής στήριξης του ελληνικού δημοσίου, αλλά και της εξόδου στις αγορές.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, τα επόμενα βήματα θα γίνουν προσεκτικά και σταδιακά, ανάλογα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η ταχύτητα χαλάρωσης των περιορισμών θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την αποκατάσταση της πρόσβασης Δημοσίου και τραπεζών στις αγορές, την επιστροφή των καταθέσεων και την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
Τα μέτρα για ιδιώτες
Παρά τις πιέσεις των τραπεζικών διοικήσεων για παρεμβάσεις στους συναλλακτικούς κανόνες των ιδιωτών, δεν αναμένεται τουλάχιστον στην παρούσα φάση κάποια αλλαγή.
Μεταξύ των αιτημάτων των τραπεζών περιλαμβάνονται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης ως και 2.000 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχων ακόμη κι αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη, η αύξηση στο 60% του ποσοστού των εμβασμάτων από το εξωτερικό που μπορεί να αναληφθεί σε φυσική μορφή και ο διπλασιασμός του ορίου ελεύθερης αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό, στις 2.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι τροποποιήσεις αυτές προϋποθέτουν μεταξύ άλλων την αύξηση της καταθετικής βάσης επί αρκετό χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονη πτώση της αξίας των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.
Ο κ. Στουρνάρας θα επιδιώξει την όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση των περιορισμών, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια.
Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με τρόπο που να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μιας οπισθοδρόμησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι θεσμοί θα επανεξετάσουν την κατάσταση στα τέλη του 2017 και θα κινηθούν αναλόγως.
Άγης Μάρκου
Newsroom ΔΟΛ