Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στην Βενεζουέλα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένας υποψήφιος, αλλά κι ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκαν στην Βενεζουέλα, ενώ διεξάγονται εκλογές για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, μεταδίδει το BBC.

H αντιπολίτευση κάνει λόγο για τουλάχιστον ακόμη δύο νεκρούς, ενώ αστυνομικοί στο Καράκας τραυματίστηκαν από έκρηξη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Ο 39χρονος δικηγόρος Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, που ήταν υποψήφιος στις εκλογές πυροβολήθηκε αρκετές φορές το Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με υπουργό της Βενεζουέλας.

Ο Ρικάρντο Κάμπος, υπεύθυνος νεολαίας του αντιπολιτευτικού κόμματος Δράση για την Δημοκρατία, πυροβολήθηκε θανάσιμα στην διάρκεια διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «El Universal» ανέφερε ότι άλλοι δύο άντρες σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, αφού σημειώθηκε μια έκρηξη κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής διαδήλωσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

Σημειώνεται πως όλοι οι υποψήφιοι στις εκλογές είναι φιλοκυβερνητικοί, καθώς η αντιπολίτευση απόσχει από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας απόπειρα δικτατορικής διαιώνισης της εξουσίας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να καταλάβουν μεγάλους οδικούς άξονες ως πράξη διαμαρτυρίας για τις κάλπες, μολονότι οι Αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις έως την Τρίτη.

Οι εκλογές θα οδηγήσουν στη συγκρότηση συντακτικής συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα όμως το νέο σώμα θα έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετεί ερήμην και να μεταθέτει προγραμματισμένες εκλογές.

Οι εκλογές λαμβάνουν χώρα μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες βίαιων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, που έχουν καταλήξει στο θάνατο τουλάχιστον 115 ανθρώπων.

{youtube}wTAXhceaeA{/youtube}

Απειλές Μαδούρο

Την παραμονή των εκλογών ο κ. Μαδούρο έδωσε νέα διάσταση στις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να κινηθεί εναντίον επιφανών πολιτικών αντιπάλων του με βάση τις υπερεξουσίες που θα έχει η νέα συνέλευση.

Σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο, ο «τσαβίστα» πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θέλει το νέο σώμα να άρει τη βουλευτική ασυλία που προστατεύει μέλη της αντιπολίτευσης, και να στείλει στη φυλακή τουλάχιστον ένα, τον Φρέντι Γκεβάρα, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Αυτός ο ‘μικρός Χίτλερ’ έχει εξασφαλισμένο το κελί του», είπε ο κ. Μαδούρο, σύμφωνα με το AP, προσθέτοντας απειλητικά ότι «όλοι οι εγκληματίες για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει».

Οι κάλπες στήνονται στον απόηχο της αίσθησης προκάλεσε χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται απειλές για απόλυση ώστε να ψηφίσουν υπέρ της αμφιλεγόμενης νέας συνέλευσης.

Προβληματισμένη η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις εκλογές που έχει κηρύξει ο κ. Μαδούρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 13 νυν και πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Βενεζουέλας και έχουν απειλήσει με περαιτέρω ποινές που θα στοχεύουν συγκεκριμένα την πολύτιμη κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει για την ακύρωση των εκλογών, ενώ η γειτονική Κολομβία, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπάθησε να μεσολαβήσει σε διάλογο ανάμεσα στο καθεστώς Μαδούρο και στην αντιπολίτευση, έχει διαμηνύσει πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο κ. Μαδούρο δεν έδωσε κανένα σινιάλο πως είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, καθώς στο διάγγελμα του Σαββάτου χαρακτήρισε τη συγκρότηση της συντακτικής συνέλευσης «θρίαμβο», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές που γίνονται στο πολιτικό σύστημα της Βενεζουέλας», φέρεται να είπε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, η ισπανική Iberia, η Air France, η αμερικανική Delta και η κολομβιανή Avianca έχουν διακόψει προσωρινά τις πτήσεις προς τη Βενεζουέλα…

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.