Με κλήρωση και όχι βάσει βαθμολογίας θα επιλέγονται πλέον οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες στο δημοτικό. Αυτό προβλέπει προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και το οποίο πυροδότησε νέα έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.
«Για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο. Όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Παράλληλα κατηγόρησε την ΝΔ ότι έβγαλε ανακοίνωση η οποία δείχνει να είναι γραμμένη από τον ίδιο συντάκτη της ανακοίνωσης της Χρυσής Αυγής.
«Ο κ. Γαβρόγλου είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει την απόφασή του», ήταν η απάντηση της ΝΔ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τον υπουργό παιδείας ως «γραφικό εκφραστή μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης» επισημαίνοντας ότι όταν έλθει στην εξουσία σκοπεύει και να αλλάξει αυτή την απόφαση.
«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter, o Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για πολιτική της ψευτοαριστεράς έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.
Εντονη ήταν πάντως και η αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων” σχολίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταργεί την “παιδαγωγική αξία των κινήτρων».
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα με θέματα που θεωρεί ότι την ευνοούν. Καταργεί την αριστεία αντί να καταργήσει τις στρατιωτικού τύπου μαθητικές παρελάσεις, είπε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Για «ιδεοληπτική αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας» κατηγόρησε την κυβέρνηση το Ποτάμι ζητώντας την απόσυρση του διατάγματος.