Εν αναμονή για τον πλήρη έλεγχο στα μέτωπα της φωτιάς…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ελεγχόμενη η κατάσταση σήμερα της Παναγίας,στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς που κατέκαψε την ανατολική Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής. Τέσσερα αεροσκάφη με συνεχείς εναέριες ρίψεις προσπαθούν μαζί με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να σβήσουν τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς,πριν απο το μεσημέρι που αναμένεται η αλλαγή του καιρού με πολλά μποφόρ.
Για δεύτερη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν τη σκληρή μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Αττική, όπου οι διαδοχικές αναζωπυρώσεις απείλησαν ξανά σπίτια. 

Το μεγάλο πρόβλημα νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου (Μετόχι, Μικροχώρι, Τριάδες) όπου η φωτιά από το βράδυ κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Στην περιοχή υπάρχουν σπίτια αλλά διάσπαρτα, εκτός χαράδρας. Δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με κάθε μέσο να τα σώσουν. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα περισσότερα σπίτια πλέον, στην περιοχή, δεν διαθέτουν ούτε νερό, ούτε ρεύμα.  Στο Καπανδρίτι, η γραμμή άμυνας βρίσκεται στις περιοχές στο Μικροχώρι και το Μετόχι όπου δημιουργούνται από δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά. Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού , στον Αγιο Συμεών.

Χθες το βράδυ, γύρω στις 23:30, άρχισε η εκκένωση του οικισμού Ουρμπέρι στο Καπανδρίτι καθώς υπήρχαν μεγάλοι φόβοι, ενώ λίγη ώρα μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα στο Μετόχι Καπανδριτίου οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών (κυρίως επί της οδού Οδυσσέως Ελύτη).

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας.

Σημαντικές οι κινήσεις απο ομάδες πολιτών,οπου εντόπισαν και συγκέντρωσαν οσα ζωάκια επέζησαν απο την λαίλαπα της φωτιάς και τους έδωσαν φαγητό και νερό.

Και μια ερώτηση προς την υπηρεσία της Πυροσβεστικής:Ειναι δυνατόν οι άνδρες που μάχονται εικοσιτετράωρα με τις φλόγες,να τροδοτούνται απο κατοίκους με σάντουιτς και νερό;;Θα ηθελα να πιστέψω πως οχι …

Εντωμεταξύ, χθες το απόγευμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Οι πτήσεις των αεροσκαφών της πυροσβεστικής

Και ενώ στις φωνές για ολιγωρίες και έλλειψης συντονισμού ήρθαν να προστεθούν χθες οι φωνές για τον αριθμό των εναέριων μέσων που συμμετείχαν στην κατάσβεση αλλά και το γερασμένο στόλο ο εκππρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας στο Twitter έδωσε όλα τα στοιχεία για τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που επιχείρησαν στις φωτιές σε όλη την Ελλάδα.

Σκουρλέτης-Τόσκας σε σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Υστερα από την εκκωφαντική σιωπή επί τουλάχιστον 24 ώρες (καμία ενημέρωση από επίσημα χείλη για τις φωτιές δεν υπήρξε) αλλά και το γεγονός ότι άρχισε να γίνεται αισθητή η… εξαφάνιση της κυβέρνησης (μόνο ο Νίκος Τόσκας εμφανίστηκε από την Κυριακή και όχι στο μέτωπο της φωτιάς), ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού διέκοψε τις διακοπές του, εμφανίστηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι προκειμένου να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και οι αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος και Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο κ. Τόσκας στις δηλώσεις του επέμεινε στα περί εμπρησμού, όπως είχε κάνει τόσο ο ίδιος την Κυριακή, όσο και ο Σταύρος Κοντονής χθες από τη Ζάκυνθο και παρά το γεγονός ότι τους είχε… αδειάσει η ίδια η πυροσβεστική, με την εκπρόσωπό της Σταυρούλα Μαλλίρη, η οποία  όταν εκλήθη να σχολιάσει τις διαρροές περί εμπρησμών απάντησε:  «Όχι δεν μπορούμε  να πούμε κάτι τέτοιο. Τα αίτια διερευνώνται και θα έχουμε τα αποτελέσματα από τους υπαλλήλους στο τέλος των πυρκαγιών».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.