Β. Ρεντγκρέιβ: Κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης η επαναπροώθηση προσφύγων

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην Ελλάδα βρέθηκε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, συνοδευόμενη από τον Βρετανό πολιτικό, Λόρδο Άλφρεντ Νταμπς, προκειμένου να παραστούν απόψε  στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της σπουδαίας ηθοποιού και ακτιβίστριας με τίτλο «Sea Sorrow» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αιχμηρή, χειμαρρώδης και παραστατική στον λόγο της, η κ. Ρεντγκρέιβ σχολίασε τη στάση των κυβερνήσεων στην προσφυγική κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία είναι κατάφωρη παραβίαση του ακρογωνιαίου λίθου της Συνθήκης της Γενεύης, που όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να τηρούν». Η ίδια υπενθύμισε ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο υπήρξαν πολλές συνθήκες και νομικά κείμενα, όλα δεσμευτικά, με τα οποία θεμελιώνεται το δικαίωμα στο άσυλο και κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να σέβεται.

Όπως συνέχισε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και ακτιβίστρια, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει αυτό που πρέπει, καθώς μεγάλος αριθμός προσφύγων φτάνει στην Ελλάδα και την Ιταλία και η απάντηση της Ευρώπης είναι επαναπροωθήστε τους στην Τουρκία ή βάλτε τους σε στρατόπεδα. Αυτή δεν είναι η νομική υποχρέωσή της».

Η κ. Ρεντγκρέιβ ανέτρεξε στις αναμνήσεις της ως παιδί από τη Βρετανία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, λέγοντας ότι «οι αναμνήσεις μου αναμειγνύονται με τον ήχο της σειρήνας των αεροπορικών επιδρομών». «Το ζήτημα το πολέμου είναι κάτι που ενσκύπτει στην ταινία. Εγώ ήμουν παιδί του πολέμου» συμπλήρωσε.

Στο πλευρό της Ρεντγκρέιβ βρισκόταν σήμερα ο Άλφρεντ Νταμπς, πρώην βουλευτής των Εργατικών στη Βρετανία, ο οποίος βίωσε τον ξεριζωμό σε ηλικία έξι ετών από την τότε Τσεχοσλοβακία, και ήταν αυτός που πέτυχε να ψηφιστεί στη Βρετανία μια τροπολογία με ευνοϊκές ρυθμίσεις για χορήγηση ασύλου σε προσφυγόπουλα. Όπως επισήμανε, «η εικόνα του παιδιού που πέθανε, οι εικόνες με τις βάρκες που βυθίζονταν συγκίνησε το κοινό. Είδαμε νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, στο Καλαί, σε πολλές χώρες που αποφάσισαν να βοηθήσουν. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε έναν κόσμο που θεωρούμε ότι κυβερνάται από τον κυνισμό και τις τράπεζες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα ήθελα να πιστεύω πως στο μέλλον θα λέμε ότι η ΕΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Όμως βλέπουμε ότι η Ευρώπη αποτυγχάνει σήμερα. Η στάση της είναι και ανήθικη και απάνθρωπη».

Ο συν-σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ και γιος της κ. Ρεντγκρέιβ, Κάρλο Νέρο, δήλωσε ότι «η ταινία ξεκίνησε ως ένα μικρό πρότζεκτ, καθώς θέλαμε να κινηματογραφήσουμε μια φιλανθρωπική εκδήλωση για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, ακολουθήσαμε το πνεύμα της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε γύρω μας και το πνεύμα των ανθρώπων που μας μίλησαν. Η ταινία εξελίχθηκε και αυτό που θα δείτε είναι η οπτική της Βανέσας, η ταινία που ήθελε να φτιάξει».

Η ηθοποιός Μιμή Ντενίση, η οποία προσκάλεσε τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ στην Ελλάδα, τόνισε ότι «με τη Βανέσα έχουμε πολλές κοινές ιδέες και αξίες. Όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση ήταν κάτι που με απασχολούσε πολύ και θεωρούσα ότι θα γίνει ένα διεθνές πρόβλημα. Ταυτόχρονα η Βανέσα έψαχνε να κάνει κάτι για τους πρόσφυγες. Την κάλεσα στην Ελλάδα, πήγαμε μαζί στα κέντρα φιλοξενίας και έτσι ξεκίνησε η ιδέα για το ντοκιμαντέρ. Αυτό μας συνέδεσε ακόμα περισσότερο γιατί είναι μια κοινή προσπάθεια που κάνουμε και στη χώρα μου και στη χώρα της και παντού να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους, να τους κινητοποιήσουμε και να βοηθήσουμε οργανώσεις που δεν έχουν σχέση με κυβερνήσεις».

Ο Απόστολος Βεΐζης, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, επισήμανε από την πλευρά του ότι «τα ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε ανοιχτές φυλακές, όπου παιδιά, γυναίκες και άνδρες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση έχουν κάνει σημαία τους τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και έχουν ρίξει στο καλάθι των αχρήστων την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Το ντοκιμαντέρ της Βανέσας Ρεντγκρέιβ «Sea Sorrow» θα προβληθεί αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ [Νύχτες Πρεμιέρας». Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ, τον λόρδο ‘Αλφρεντ Νταμπς και τη Μιμή Ντενίση.Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Safe Passage».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.