Η Εταιρεία Συγγραφέων βραβεύει την Χριστιάνα Λαμπρινίδη και Μισέλ Βόλκοβιτς.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tο βραβείο Διδώ Σωτηρίου θα απονεμηθεί φέτος στη συγγραφέα Χριστιάνα Λαμπρινίδη για την πολύπλευρη προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ το Βραβείο Δαίδαλος στον συγγραφέα και μεταφραστή Μισέλ Βόλκοβιτς για την πολύπλευρη προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό, καθώς και για την ιδιαίτερη προβολή της ελληνικής ποίησης στη Γαλλία. Συγχρόνως, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βραχείς κατάλογοι για τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή στη μνήμη Γιάννη Βαρβέρη και πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου στη μνήμη Μένη Κουμανταρέα.

Η τελετή απονομής των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017, ώρες 19:00 με 22:00, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Για την Χριστιάνα Λαμπρινίδη θα μιλήσει ο συγγραφέας και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Σάββας Μιχαήλ, και για τον Μισέλ Βόλκοβιτς θα μιλήσει ο ποιητής και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Χριστόφορος Λιοντάκης. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα της μέλη και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιο για το 2018 με θέμα «Διαβάζοντας την Αθήνα» (εκδόσεις Πατάκη), που είναι αφιερωμένο στην ανακήρυξη της πόλης σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου.

Τα γλυπτά των βραβείων Διδώ Σωτηρίου έχουν φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο, ενώ τα γλυπτά των βραβείων Δαίδαλος έχουν φιλοτεχνηθεί από τη συγγραφέα και εικαστικό Ηρώ Νικοπούλου.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης θα παρατεθεί κοκτέιλ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 2017

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται κάθε χρόνο σε Έλληνα ή ξένο συγγραφέα που αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών. Φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το συγκεκριμένο βραβείο στη Χριστιάνα Λαμπρινίδη.

Η Χριστιάνα Λαμπρινίδη γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και είναι συγγραφέας, σκηνοθέτις και ακτιβίστρια. Σπούδασε στο Brown University (Η.Π.Α.) και στο Wellesley College (Η.Π.Α.). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Lillian Hellmann and Dashiel Hammett του Human Rights Watch και υπήρξε δύο φορές υποψήφια για το Right Livelihood Award (εναλλακτικό Νόμπελ). Eισήγαγε τη δημιουργική γραφή στην Ελλάδα, ειδικεύεται στην επίλυση συγκρούσεων και συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, ενώ παράλληλα διδάσκει και οργανώνει προγράμματα γραφής/σκέψης σύμφωνα με την προσωπική της μεθοδολογία, καθώς και παραστάσεις με στόχο την κοινωνική αλλαγή σε εγγράμματες και αγράμματες γυναίκες, σε συνοριακούς πληθυσμούς που βρίσκονται σε σύγκρουση, εφήβους, πανεπιστημιακούς καθηγητές, παιδιά του δρόμου κ.ά. Θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και είναι η πρώτη ελληνίδα συγγραφέας που κατείχε τη θέση της Writer-In-Residence, Harvard University (1990-91). Σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Άγρα το βιβλίο της Ανάρμοστη Μνήμη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΑΙΔΑΛΟΣ 2017

Το Βραβείο Δαίδαλος απονέμεται κάθε χρόνο σε Έλληνα ή ξένο συγγραφέα που προάγει τον πολιτισμό. Φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το συγκεκριμένο βραβείο στον Μισέλ Βόλκοβιτς για την ιδιαίτερη προβολή της ελληνικής ποίησης στη Γαλλία.

Ο Μισέλ Βόλκοβιτς γεννήθηκε το 1947 στο Παρίσι. Σπούδασε γαλλική και αγγλική φιλολογία. Δίδαξε την αγγλική γλώσσα στη μέση εκπαίδευση (1970-2008). Επίσης διδάσκει λογοτεχνική μετάφραση στο ETL του Παρισιού, αφού έκανε το ίδιο στο Paris 7 και στο CETL των Βρυξελλών (1990-2012). Εξέδωσε τη σειρά Cahiers grecs αφιερωμένη στην ελληνική ποίηση, ενώ το 2013 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Le miel des anges. Ζει κοντά στο Παρίσι. Έχει μεταφράσει πεζογράφους (όπως Ταχτσή, Χατζή, Χειμωνά, Κουμανταρέα, Ιωάννου, Χάκκα, Μίσσιο, Καρυστιάνη, Ζατέλη, Σωτηροπούλου, Μάρκαρη κ.ά.), έργα των θεατρικών συγγραφέων Λούλας Αναγνωστάκη, Δημήτρη Δημητριάδη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Ξένιας Καλογεροπούλου, Γιώργου Μανιώτη, Βασίλη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά, Βασίλη Ζιώγα και Μαρίας Λαϊνά και έργα 170 και πλέον ποιητών ως και δημοτικά τραγούδια και ρεμπέτικα. Επίσης, έχει εκδώσει μια ανθολογία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης στις έγκριτες εκδόσεις Gallimard.

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τους βραχείς καταλόγους για τα βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και πεζογράφων.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ 2017

ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Κατερίνα Ασημακοπούλου

Μια σακούλα καραμέλες

Εκδόσεις Μελάνι

Δανάη Σιώζου

Χρήσιμα παιδικά παιχνίδια

Εκδόσεις Αντίποδες

Κασσάνδρα Φουντουλάκη

Μουσική δωματίου

Εκδόσεις Ιωλκός

Το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς μέλη της Εταιρείας Ηλία Κεφάλα, Δημήτρη Κοσμόπουλο και Μαρία Λαϊνά.

ΒΡΑΒΕΙΟ MENH ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ 2017

ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Δημήτρης Γράψας

Η Λευκή Κουρτίνα

Εκδόσεις Καστανιώτη

Μαριαλένα Σπυροπούλου

Ρου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

Ιάκωβος

Εκδόσεις Αντίποδες

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενους πεζογράφους το βραβείο Μένη Κουμανταρέα στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους της πεζογράφου Μένη Κουμανταρέα. Την κριτική επιτροπή αποτελούν ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός και Θανάσης Βαλτινός, η συγγραφέας Μάρω Δούκα και ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης.

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Συγγραφέων:

Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που συγκεντρώνει διακεκριμένα ονόματα της πνευματικής παραγωγής για πάνω από 35 χρόνια εμβληματικής παρουσίας. Με περισσότερα από 350 μέλη σήμερα, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, συγγραφέων βιβλίων για παιδιά, μεταφραστών και κριτικών από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ μέλη της είναι επίσης επιφανείς ξένοι συγγραφείς και νεοελληνιστές. Τα μέλη της Εταιρείας έχουν πολλαπλώς αναγνωρισμένη παρουσία στα ελληνικά γράμματα, ενώ δραστηριοποιούνται σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον χώρο του βιβλίου. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην ελληνική επικράτεια ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν, κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πρώτος επίτιμος πρόεδρός της ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ενώ στα εκλιπόντα μέλη της συγκαταλέγονται οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Γιάννης Βαρβέρης, Τάσος Δενέγρης, Νίκος Εγγονόπουλος, Παύλος Ζάννας, Νάσος Θεοφίλου, Νίκος Θέμελης, Μαρία Ιορδανίδου, Γιώργος Ιωάννου, Έκτωρ Κακναβάτος, Νίκολας Κάλας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νίκος Κάσδαγλης, Παναγιώτης Κονδύλης, Γιάννης Κοντός, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Μένης Κουμανταρέας, Τάσος Λειβαδίτης, Βύρων Λεοντάρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Κώστας Μουρσελάς, Μάριος Πλωρίτης, Μίλτος Σαχτούρης, Αντώνης Σαμαράκης, Διδώ Σωτηρίου, Κώστας Ταχτσής, Δημήτρης Χατζής και πολλοί άλλοι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.