Ξεκινούν σήμερα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μόνο ηλεκτρονικοί θα είναι οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν σήμερα, μετά τη χθεσινή απόφαση των συμβολαιογράφων Αθηνών και Πειραιώς να απέχουν. Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται για την απόφασή τους αυτή την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία τους από επεισόδια.

Αναβάλλονται και οι προγραμματισμένοι για την Τετάρτη πλειστηριασμοί, με απόφαση των συμβολαιογράφων Αθηνών και Παιραιώς, προφανώς υπό το φόβο νέων επεισοδίων.

Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα επισημαίνουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα τελειώσει αν οι πλειστηριασμοί δεν συνεχιστούν και επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να φέρει τον Ιανουάριο ένα πακέτο εφαρμοστικών νόμων, με το οποίο θα εκπληρώνεται η δέσμευσή της.

Στο δε νέο μνημόνιο αποκαλύπτεται η δέσμευση της κυβέρνησης για «επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές».

Εντωμεταξύ, μπροστά στον κίνδυνο κατασχέσεων και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» αιτία είναι η τροποποίηση στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές για τη διενέργεια πλειστηριασμών και από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που ψήφισε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή η κυβέρνηση (άρθρο 78 του ν. 4472/2017), προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται πλέον να διενεργούνται με τιμές εκκίνησης (τιμές πρώτης προσφοράς) όχι τις αντικειμενικές αξίες αλλά τις πολύ πιο χαμηλές αγοραίες αξίες της κτηματαγοράς.

Η διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με δύο ακόμη ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ και ότι από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να χάσουν ακόμη και τα σπίτια στα οποία διαμένουν και για οφειλές χαμηλότερες των 5.000 ή και των 10.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.