Η κινητοποίηση εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που εξέταζαν τη Δευτέρα τα μέλη του κοινοβουλίου της Αργεντινής, αμαυρώθηκε από εκτεταμένα επεισόδια στο Μπουένος Άιρες ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδες ταραχοποιών.
Η πλειονότητα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαδήλωσαν ειρηνικά. Όμως μερικές εκατοντάδες νεαροί εκτόξευσαν πέτρες, μπουκάλια, ακόμα και πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών μπροστά στο κοινοβούλιο.
Τα επεισόδια κράτησαν τέσσερις ώρες. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν χρήση βλημάτων από καουτσούκ και δακρυγόνων, καθώς δυσκολεύτηκαν να απωθήσουν τους πιο επίμονους διαδηλωτές.
Υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί και στις δύο πλευρές, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αρχές έκαναν λόγο για δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.
Καθώς έπεφτε η νύχτα, αστυνομικοί συνέχιζαν να είναι παραταγμένοι σε αλυσίδα γύρω από το κοινοβούλιο, όπου η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση, που προβλεπόταν να διαρκέσει περίπου οκτώ ώρες, συνεχιζόταν.
Σε πολλές συνοικίες του Μπουένος Άιρες, κάτοικοι βγήκαν στα παράθυρα χτυπώντας κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση.
Εκτεταμένες ζημιές
Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Στην πλατεία του Κογκρέσου και στους δρόμους γύρω από αυτή έβλεπε κανένας πέτρες, συντρίμμια, κάλυκες βλημάτων που χρησιμοποίησε η αστυνομία, ακόμη και πετάσματα προστασίας εργοταξίων που αφαιρέθηκαν και πυρπολήθηκαν.
Την Πέμπτη, η χωροφυλακή κατέστειλε τις ταραχές που ακολούθησαν την προηγούμενη κινητοποίηση εναντίον της μεταρρύθμισης, που ώθησαν το κοινοβούλιο να αναβάλει για τη Δευτέρα τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι.
Ο Ούγο Ρεϊνόσο, συνταξιούχος, 74 ετών, δήλωσε ότι ελπίζει να μην περάσει η μεταρρύθμιση αυτή. Όπως και η σύζυγός του, παίρνει την κατώτερη σύνταξη των 7.200 πέσος (350 ευρώ) και φοβάται ότι με τον πληθωρισμό να παραμένει σταθερά υψηλός—πάνω από 20% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία—η αγοραστική του δύναμη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
Ο Χόρχε Λόπες, 72 χρονών, ο οποίος παίρνει μια αρκετά μεγαλύτερη σύνταξη, 20.000 πέσος (1.000 ευρώ), κατήγγειλε από την πλευρά του «τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που πλήττει τους πιο ευάλωτους». «Κι αν δουλεύεις μέχρι τα 70, υπάρχουν λιγότερες δουλειές για τους νέους», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αυτό το νομοσχέδιο θα θέσει εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο. Αλλάζει όλο το σύστημα», έκρινε από την πλευρά της μια 34χρονη δασκάλα, η Λάουρα Ρίβας. «Θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια πριν πάρουμε σύνταξη, και κατόπιν οι συντάξεις που θα παίρνουμε θα είναι πενιχρές, άρα μας πλήττει κι ως εργαζόμενους», πρόσθεσε η ίδια.
Αναπροσαρμογή των συντάξεων
Η μεταρρύθμιση προβλέπει αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής των συντάξεων, συνδέοντάς τις με τον επίσημο δείκτη του τιμάριθμου, καθώς και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 έτη για τους άνδρες κι από τα 60 στα 63 για τις γυναίκες.
Ο Αγκουστίν Ρόσι, άλλοτε υπουργός, όταν βρισκόταν στην εξουσία η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, κατήγγειλε τον «εκβιασμό» της κυβέρνησης Μάκρι, η οποία κατ’ αυτόν απαιτεί από τους περονιστές βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της μεταρρύθμισης αν θέλουν κεφάλαια για τις επαρχίες τους.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μάκρι, ο Μάρκος Πένια, υπερασπίστηκε αντίθετα τη μεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι οι συνταξιούχοι δεν θα χάσουν αγοραστική δύναμη.
Η κυβέρνηση, η οποία αναζητεί πεδία για περικοπές προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στο 3,2% του ΑΕΠ το 2018 (από το 4,2% που προβλέπει φέτος) και θέλει επίσης να μειώσει τον πληθωρισμό στο 8-12% το 2018 από περίπου 20% φέτος, αναμένει να εξοικονομήσει ένα ποσό που θα ανέρχεται σε σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια τον χρόνο με τη μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία και απέμενε μόνο η έγκριση της κάτω Βουλής.