Οχι του Μακρόν στον Ερντογάν….

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ΟΧΙ στην επανένταξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.  Στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ο τούρκος ηγέτης άφησε αιχμές ακόμα και να αποχώρηση από την ενταξιακή διαδικασία. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Μακρόν κατέστησε σαφές πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

«Όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ, είναι ξεκάθαρο πως οι πρόσφατες εξελίξεις και επιλογές δεν επιτρέπουν οιαδήποτε πρόοδο στη διαδικασία», είπε ο κ. Μακρόν, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις διώξεις που έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Τόνισε αιχμηρά πως οι δημοκρατίες οφείλουν να σέβονται το κράτος δικαίου ακόμα κι όταν μάχονται κατά της τρομοκρατίας, ενώ υπενθύμισε τις συμβατικές υποχρεώσεις τις Τουρκίας στο μέτωπο των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως θα ήταν υποκριτικό να λέμε ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία μπορούν να προχωρήσουν οργανικά προς το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων.

Ο γάλλος ηγέτης προσέθεσε ότι το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στην Ευρώπη, όμως έθεσε την ιδέα μίας ιδιαίτερης συνεργασίας με την Άγκυρα.

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του επισήμανε πως η Άγκυρα πρόκειται να εκλιπαρήσει για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας πως ο τουρκικός λαός της έχει κουραστεί να περιμένει επί χρόνια στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία περιμένει εδώ και 54 χρόνια έξω από την πόρτα της ΕΕ, αυτή η κατάσταση κουράζει το τουρκικό έθνος και θα μας υποχρεώσει να λάβουμε μία τελική απόφαση», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του για απόσυρση της Άγκυρας από τις «παγωμένες» ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.