Για δεύτερη πενταετία πρόεδρος της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου και μάλιστα με μεγάλη διαφορά καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 55,99% έναντι του 44,1% του Σταύρου Μαλά, ο οποίος έσπευσε να τον συγχαρεί.

Αξιοσημείωτη η αυξημένη συμμετοχή στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, σε σχέση με τον πρώτο γύρο με 73% των ψηφοφόρων να πηγαίνουν στις κάλπες.

Το ισχυρό προβάδισμα φάνηκε από τις 18:00, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, με τα πρώτα αποτελέσματα να δίνουν τον Αναστασιάδη μπροστά ακόμα και με 10 μονάδες.

Πρώτο μήνυμα Αναστασιάδη

Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε με ένα μήνυμα στο Facebook όσους τον στήριξαν.

«Σας ευχαριστώ. Μαζί συνεχίζουμε για την Κύπρο της Νέας Εποχής» έγραψε χαρακτηριστικά.


Mήνυμα Σταύρου Μαλά

«Ο λαός έχει μιλήσει και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή» αναφέρει ο Σταύρος Μαλάς στο πρώτο του μήνυμα μετά την ήττα του από τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Συγχαίρω τον Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και να του ευχηθώ καλή δουλειά και να προσέχει την Κύπρο. Συγχαίρω επίσης τους Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργο Λιλλήκα» συνεχίζει ο ίδιος.

«Αφήνομαι σε όλους όσους πίστεψαν, στήριξαν και εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου. Σας ευχαριστώ από τα βάθη στης καρδιάς μου. Θα νιώθω όλη μου τη ζωή ευγνωμοσύνη. Γνωρίζω ότι σας απογοήτευσε το αποτέλεσμα αλλά θα το σεβαστούμε.

Αυτός ο αγώνας μας άξιζε και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε εκλογικές διαδικασίες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο κίνημα της Αριστεράς

Επαναλαμβάνω ότι παρόλο που ποτέ δεν υπήρξα μέλος του κόμματος της αριστεράς, πάντα θα τιμώ και θα σέβομαι τους αγώνες του και το ήθος του κόσμου τους».


Ανταπόκριση από την Κύπρο

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια μας στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Φωτάκη, στο επιτελείο του Ν.Αναστασιάδη επικρατούσε κλίμα ενθουσιασμού από τα exit polls με τους συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και να φωνάζουν «Σεισμός Σεισμός Συναγερμός».

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο ο Nίκος Αναστασιάδης έλαβε 35,5% και ο Σταύρος Μαλάς ποσοστό 30,3%.

H επίσημη ανακήρυξη του προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 22:00 στο Στάδιο Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος .

Το στοιχείο, που έκανε ξεχωριστές τις σημερινές εκλογές, είναι ότι ουδείς εκ των δύο «μονομάχων» κατάφερε να εξασφαλίσει επίσημα συμμαχίες από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που στον α’ γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά ούτε από την Συμμαχία Πολιτών και το Ε.ΛΑ.Μ.

Έτσι, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες με τις ηγεσίες των κομμάτων τους να έχουν αποφασίσει «ούτε Αναστασιάδη, ούτε Μαλά» ή «ψήφο κατά συνείδηση». Σε σύνολο 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι δύο «μονομάχοι» του β’ γύρου έλαβαν μαζί 254.177 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι 296.699 ψηφοφόροι ήταν χωρίς κομματική «γραμμή».

Από αυτούς οι 154.961 απείχαν στον α’ γύρο και οι υπόλοιποι έκαναν άλλη επιλογή στην κάλπη από τους δύο «μονομάχους». Και τα δύο επιτελεία έκαναν δημοσκοπήσεις αυτές τις μέρες, που ο νόμος δεν επιτρέπει δημοσιοποίηση τους, για να έχουν μια εικόνα σε σχέση με τη σημερινή  αναμέτρηση.

Το ποσοστό των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων των οποίων η ψήφος κρίθηκε ως έγκυρη. Δηλαδή, από το σύνολο των 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή, αφαιρέθηκαν οι 154.927 ψηφοφόροι που επέλεξαν αποχή, οι 3.459 ψηφοφόροι που έριξαν λευκό καθώς και οι 5.879 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως άκυρα για διάφορους λόγους.

Συνεπώς, εκείνοι που αποφάσισαν, την περασμένη Κυριακή, ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθορίζοντας μάλιστα και τα ποσοστά των υποψηφίων, ήταν οι 386.611 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως έγκυρα. Λόγω του γεγονότος ότι συνολικά 164.265 ψήφοι (αποχή, λευκά και άκυρα) δεν λήφθηκαν υπόψη στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής, άλλαξε και το τελικό ποσοστό των υποψηφίων που έλαβαν. Για την ακρίβεια, το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με τους εκλογολόγους για το τι σημαίνει στην πράξη η αποχή και πώς επηρεάζει, εάν επηρεάζει, το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνεται ότι το ποσοστό της αποχής έχει τη σημασία του, διότι επωφελούνται οι υποψήφιοι που στηρίζονται από κόμματα που καταγράφουν τη μεγαλύτερη εκλογική συσπείρωση.

Για παράδειγμα, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, εάν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, που είναι οι βασικοί υποστηρικτές των υποψηφίων Μαλά και Αναστασιάδη, έχουν μεγάλη συσπείρωση, «τότε, όλο και περισσότεροι θα προσέλθουν να ψηφίσουν». Εάν ένα από τα δυο κόμματα, προστίθεται, «καταγράψει μικρότερη συσπείρωση και οι ψηφοφόροι του δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, τότε, η δική τους αποχή θα επιβραβεύσει το αντίπαλο κόμμα και τον υποψήφιό του, που πέτυχε μεγαλύτερη συσπείρωση». Την περασμένη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ήταν 71,4% σε σχέση με 83,14% στις προεδρικές του 2013 και 66,74% στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Λειτούργησαν 1.122 δύο εκλογικά κέντρα. Δικαίωμα ψήφου είχαν 550.886 ψηφοφόροι. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις επτά και τριάντα το βράδυ και η ανακήρυξη του νέου προέδρου στις 22:00 στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία». Εκεί θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με τα μέλη της, που θα βρίσκονται επί τόπου και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και υποδείξεις τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.