Προανακριτική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  προτείνει συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για όλα τα πολιτικά πρόσωπα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανοίγοντας τα χαρτιά της κυβέρνησης για την υπόθεση Novartis.

Όπως είπε, «εφόσον συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, θα αποφασίσει για όλα τα νομικά ζητήματα. Σκοπός η συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας. Ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Δεν θα επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών, αλλά δεν θα δείξουμε επιείκεια σε όποιον καταχράστηκε δημόσιο χρήμα».

«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μία πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας: «Αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο, καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

«Περιμένουμε από τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Πρώτος απ’ όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μερικά σημεία του briefing:

Για το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός: «Η υπόθεση της Novartis είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας στον παγκόσμιο Τύπο. Αδυνατώ να κατανοήσω τι λένε όσοι λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε. Όλος ο κόσμος το ήξερε».
Για το αν βιάστηκε η κυβέρνηση: «Δεν μας ενδιαφέρει να σηκώσουμε κανέναν πήχη. Τίποτα περισσότερο από το να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Η προανακριτική εξέταση δεν γίνεται για να καταδικάσει κανέναν. Θα διερευνήσει τα νομικά και πραγματικά ζητήματα. Δεν βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της».
Για το χρονοδιάγραμμα: «Η προανακριτική επιτροπή θα αποφασίσει για τον εαυτό της».
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο κ. Μητσοτάκης να ονοματίσει τους δικαστικούς λειτουργούς που λέει ότι έχουν στήσει αυτή τη σκευωρία. Οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί να τοποθετηθούν».
Για την επίσκεψή του στον Αρειο Πάγο: «Δεν είχα καμία ενημέρωση για την ουσία του φακέλου. Επισκέφθηκα τον Άρειο Πάγο για το αν επίκειται διαβίβαση του φακέλου στην ελληνική Βουλή».
Για τη δήλωση του Δημήτρη Καμμένου: «Καταθέτουμε πρόταση για προανακριτική. Κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.