Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ προς Άγκυρα για τις προκλήσεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εντάσεις που έχει προκαλέσει με την Ελλάδα και την Κύπρο καταδίκασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του στη θέση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ανησυχία της για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε και η Μόσχα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Γιούνκερ κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο είπε πως «είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Η Επιτροπή έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Στήριξη από Γερμανία, ανησυχία από Μόσχα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του στη θέση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το θέμα «έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, την Πέμπτη η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνάντηση η οποία επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν τα διμερή θέματα, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος της εκπρόσωπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.