Πράσινοι σε Μέρκελ: Μην κλείνεις μάτια στις τουρκικές απειλές στην Ελλάδα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη Γερμανία του Τούρκου πρωθυπουργού από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και πραγματοποιείται σε περίοδο όπου οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έρχεται αργά το μεσημέρι από τη Λευκορωσία στο Βερολίνο για το τετ α τετ με την καγκελάριο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει απόψε για το Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Απειλές ενάντια σε άλλο νατοϊκό κράτος»

Ο βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ ΄Εζντεμιρ κάλεσε την καγκελάριο να θέσει θέμα στρατιωτικής επέμβασης στη Β. Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών της εθνοφυλακής YPG. «Δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν ένα νατοϊκό κράτος βομβαρδίζει αμάχους, ωθεί χιλιάδες σε φυγή και απειλεί ένα άλλο νατοϊκό κράτος», εννοώντας προφανώς την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς, ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλιστικού υλικού προς την νατοϊκή χώρα και να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όποιος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μια ισλαμική δικτατορία καταπατά τις ευρωπαϊκές ιδέες», δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA. «Στη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ η Μέρκελ θα πρέπει επιτέλους να βγάλει τα μεταξωτά γάντια» τόνισε.

Και οι δύο πολιτικοί ζήτησαν την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις απελευθέρωση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, που βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τουρκία εδώ και ένα χρόνο χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. «Η απελευθέρωσή του δεν θα πρέπει να εξαγοραστεί με ένα βρώμικο ντιλ και αντικείμενο τις εξαγωγές πολεμικού υλικού. Οτιδήποτε άλλο πέρα από μια αποφυλάκιση άνευ όρων θα ήταν ένα χαστούκι για τον Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος προφανώς δεν θέλει να γίνει αντικείμενο αμφιβόλου ποιότητας συναλλαγών». Έζντεμιρ και Βάγκενκνεχτ αποκάλεσαν «ανυπόφορο» το γεγονός ότι ο Γιουτζέλ βρίσκεται όμηρος στη φυλακή την ίδια ώρα που ρέουν προς την Τουρκία ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων με τη μορφή δανείων και οικονομικής βοήθειας.

Αλληλεγγύη στον Γιουτζέλ

Την Τετάρτη το βράδυ σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης εκατοντάδες υποστηρικτές του Γιουτζέλ κυρίως στο Βερολίνο ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του. Σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, φαίνεται ότι θα υπάρξει κινητικότητα επ΄αυτού. Την αισιοδοξία του εξέφρασε ευρισκόμενος χθες στο Βελιγράδι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε δικαστική απόφαση, φυσικά θετική για τον Γιουτζέλ». Η δημοσιογράφος της εφημερίδας TAZ Ντόρις Ακράπ διάβασε μήνυμα του δημοσιογράφου, στο οποίο ευχαριστούσε τους υποστηρικτές του και τους καλούσε να μην ανησυχούν. «Για ορισμένα πράγματα αξίζει τον κόπο να πολεμάς», ανέφερε μεταξύ άλλων. Όπως διευκρίνισε, το μήνυμα γράφτηκε προχθές και δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω των δικηγόρων του. Σε άλλη εκδήλωση αλληλεγγύης ο τραγουδοποιός Χέρμπερτ Γκρενεμάιερ και η δημοσιογράφος Άνε Βιλ ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του Γιουτζέλ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.