Ποιες θεατρικές παραστάσεις ετοιμάζουν βαλίτσες για Θεσσαλονίκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της  Λαμπριάνα Κυριακού

Το Αθηναϊκό κοινό, δικαίως,  τις έχει  κατατάξει στη δεκάδα των καλύτερων παραστάσεων της φετινής σεζόν, αφού ξεχώρισαν μέσα από μια πληθώρα θεατρικών παραγωγών, που είδαμε να ανεβαίνουν φέτος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας.


Τώρα, ετοιμάζουν βαλίτσες, για να ταξιδέψουν στην όμορφη Θεσσαλονίκη για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του θεατρόφιλου κοινού της Μακεδονικής γης.

Από 30 Μαρτίου και για τέσσερις μόνο παραστάσεις,  το Θέατρο Αριστοτέλειον θα φιλοξενήσει  το έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν», με τη Λένα Παπαληγούρα. Την Κυριακή του Πάσχα, θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αριστοτέλειον «Ο Φάρος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από 12 Απριλίου θα παίζεται «Η Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Από 12 Απριλίου στο Θέατρο Αυλαία θα κάνει πρεμιέρα η ξεκαρδιστική κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ “Ράφτης Κυριών” με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

Μετά τη θερμή υποδοχή που έλαβε από τo κοινό της Θεσσαλονίκης την περσινή σεζον, η νικήτρια παράσταση του Bob Theater Festival 2016 – που πραγματοποιείται υπο την ομπρέλα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη» του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, μια απο τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς, σύμφωνα με κριτικούς θεάτρου, επιστρέφει στην Θεσσσαλονίκη για έξι παραστάσεις, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 23-24-25 Μαρτίου και 30 – 31 Μαρτίου & 1 Απριλίου στις 21.30, στο Θέατρο Αθήναιον.

 


 

«Ο Φάρος»

από την κριτική ματιά του  aVecnews.gr

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, επιλέγοντας τα τελευταία χρόνια, επιτυχώς, έργα σύγχρονων συγγραφέων να σκηνοθετήσει, έχοντας την ανάγκη να «πει» ιστορίες του σήμερα, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του, φέτος μεταφράζει και πρωταγωνιστεί στην μαύρη κωμωδία  του Κόνορ Μακφέρσον «Ο Φάρος».


 

γράψαμε: “O Φάρος” ξεπέρασε τις προσδοκίες μας


 

Ένα έργο που απεικονίζει την άλλη όψη της πραγματικότητας, μέσα από την  ζωή τεσσάρων χαρακτήρων, με βεβαρημένο παρελθόν, που οι ανάγκες τους και τα παραστρατήματα τους, τους οδηγούν στα ίδια αδιέξοδα. Και όταν αναφέρομαι στην άλλη όψη της πραγματικότητας, εννοώ ότι αναφέρομαι στην  αποτυχημένη ζωή των ανθρώπων, που βαδίζουν με βάσει τα ζωώδες  ένστικτα τους, και είναι απόλυτα ελεγχόμενοι από τις επιθυμίες τους. Ανθρώπων που συνδιαλέγονται μόνο με τον διάβολο, αφού η συνείδηση τους είναι ελεγχόμενη από το εύφλεκτο υλικό που ρέει ακατάπαυστα στα σωθικά τους.

Το μόνο φως στη ζωή τους, είναι η θρησκευτική τους πίστη. Ίσως και η μόνη κινητήριος δύναμη που θα τους βοηθήσει να πατήσουν στην στεριά.

Η ιστορία δεν εξελίσσεται μέσα σε κάποιο ΦΑΡΟ, όπως αρχικά μπορεί να φανταστεί κάποιος,  αλλά σε ένα παραθαλάσσιο υπόγειο βόρεια του  Δουβλίνου. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, χρησιμοποιεί την μεταφορική σημασία της λέξης, αφού το έργο του Μακφέρσον φέρει τον τίτλο «Ο Ναυτικός». Τίτλος ο οποίος συνδέεται με το αρχαίο  αγγλοσαξονικό ποίημα «The Seafarer».

Αν η ζωή  των ναυτικών περιφέρεται μες τις φουρτουνιασμένες θάλασσες με τα πελώρια κύματα, η ζωή των ηρώων μας περιφέρετε ακυβέρνητη, παλεύοντας με τους εσωτερικούς  δαίμονες της.

Παραμονή Χριστουγέννων. Τέσσερις Ιρλανδοί  που έχουν αποτύχει σε όλα στη ζωή τους, τα αδέλφια Σάρκυ, (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.) και Ρίτσαρντ,(Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης). Ο  Ιβάν (Νίκος Ψαρράς) και  ο Νίκυ (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), συναντιόνται για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, καταναλώνοντας όλων των ειδών ποτά και παίζοντας πόκερ. Ένα βράδυ καθοριστικό και λυτρωτικό για τους ήρωες μας.   Όλα  αρχίζουν όταν τους επισκέπτεται  ο κύριος Λόκχαρτ(Αιμίλιος Χειλάκης), ένας μυστηριώδης, κομψός  άγνωστος, μ’ ένα  σχέδιο που πρέπει να πετύχει αυτή τη συγκεκριμένη νύχτα.  Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια ενός σκληρού παιχνιδιού πόκερ, που είχε ο Σάρκυ με τον Λόκχαρτ στην φυλακή, ο πρώτος  στοιχημάτισε την ζωή του. Ήταν ο μόνος τρόπος  για να κερδίσει την ελευθερία του, αφού είχε συλληφθεί για δολοφονία. Τότε οι δυο άνδρες είχαν συμφωνήσει ότι  κάποια στιγμή στο μέλλον θα είχαν  την ευκαιρία να παίξουν ακόμα μια παρτίδα. Ωστόσο ο Σάρκυ, ένας μόνιμα οργισμένος άνδρας,   είχε  επιστρέψει στο Δουβλίνο για να φροντίσει τον τυφλό αδελφό του.

Η Δεύτερη ευκαιρία του χτυπάει  την πόρτα

“Ο Φάρος” λοιπόν ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Είναι μια πολύ καλή σύγχρονη παράσταση, η οποία  διεκδικεί την θέση της στον μεγάλο κόσμο της εποχής μας. Ο Μαρκουλάκης ναι μεν δίνει  έμφαση σε αυτήν την «τρυφερή παραβολή για την εξιλέωση και τη λύτρωση»,  αλλά καταλαβαίνει  από την αρχή, ότι το παιχνίδι με τον θεατή, θα παιχτεί στις ερμηνείες και  γι αυτό  επιλέγει αυτούς τους τέσσερις σημαντικούς ηθοποιούς. Και οι τέσσερις ενσωματώνονται απόλυτα με τους ρόλους τους, αφήνοντας τον θεατή ικανοποιημένο για το θέαμα που επέλεξε να δει.  Όσο για την ερμηνεία του Μαρκουλάκη στο ρόλο του τυφλού Ρίτσαρντ; αυτή είναι και η Μεγάλη έκπληξη!!

Οι συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Μετάφραση:Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

– Αθανασία Σμαραγδή

Σκηνικά:Αθανασία Σμαραγδή

Φωτισμοί:Αλέκος Γιάνναρος

Κοστούμια:Μαρία Κοντοδήμα

Μουσική:Μίνως Μάτσας

Βοηθοί σκηνοθέτη:Μανώλης Δούνιας – Έλενα Σκουλά

Θεατρικές Επιχειρήσεις : Κάρολος Παυλάκης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Σάρκυ: Οδυσσέας  Παπασπηλιόπουλος

Ρίτσαρντ: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Ιβάν: Νίκος Ψαρράς

Νίκυ: Προμηθέας Αλειφερόπουλος

ΚύριοςΛόκχαρτ: ΑιμίλιοςΧειλάκης

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Κυριακή 8/4 – Δευτέρα 9/4-

Τρίτη 10/4-Τετάρτη 11/4- Πέμπτη 12/4 –

Παρασκευή 13/4 : 9.00 μμ

Σάββατο 14/4 : 6.00 μμ & 9.15 μμ

Κυριακή 15/4 : 6.00μμ & 9.15 μμ

Τετάρτη- Πέμπτη –Παρασκευή: 9:00μμ

Σάββατο & Κυριακή: 6.00 μμ & 9:15μμ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

20 € & ,15 € φοιτητικό

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ


Tαμείο θεάτρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ τηλ. 2310 262 051

Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικήςκάρτας:

www.tickemaster.gr

Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111

Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας

(VISA ή MASTERCARD) καθώς και μετρητά: Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ &  COSMΟΤΕ



 

 

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΑΟΥΝ

Σκηνοθεσία Γιώργος Σκεύας


Παρασκευή 30, Σάββατο 31 Μαρτίου & Κυριακή 1η Απριλίου



Μετά την επιτυχημένη πορεία της, στο θέατρο της οδού  Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής, η παράσταση έρχεται στην Θεσσαλονίκη για 4 μόνο παραστάσεις.

Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Γερμανικού κινηματογράφου και θεάτρου. Η ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα την ιστορία της Γερμανίας, αμέσως μετά την ήττα του Ναζισμού, κατά την περίοδο του ‘οικονομικού θαύματος”.

“Προτιμώ να κάνω εγώ τα θαύματα, παρά να περιμένω να γίνουν” λέει η Μαρία Μπράουν. Η θρυλική, όπως πλέον θεωρείται, ανοικοδόμηση της Γερμανίας και το “οικονομικό θαύμα”  μετά τον πόλεμο, ισοδυναμούσε με εξάλειψη του πρόσφατου παρελθόντος του ίδιου του έθνους. Ο απαιτούμενος όγκος εργασίας σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας νέας, απρόσωπης πραγματικότητας, απέκλεισε εκ των προτέρων κάθε ενδεχόμενη αναμέτρηση με το παρελθόν, στρέφοντας το βλέμμα των ανθρώπων αποκλειστικά προς το μέλλον και αναγκάζοντάς τους να αποσιωπήσουν και να λησμονήσουν το πάθημά τους. Η απώλεια των αισθήσεων και των αισθημάτων αποτέλεσε προϋπόθεση για την “επιτυχία’.

Η Μαρία παντρεύεται τον Χέρμαν, εν μέσω βομβαρδισμών και ζούνε μαζί “για μισή μέρα και μια ολόκληρη νύχτα”. Εκείνος φεύγει για το Ανατολικό μέτωπο και η Μαρία μάταια τον περιμένει να γυρίσει. Έχοντας την πληροφορία πως είναι νεκρός, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της, μέσα στα ερείπια του πολέμου. Η γνωριμία της με ένα βιομήχανο υφασμάτων της προσφέρει την ευκαιρία που ζητά. Τίποτα δεν τη σταματά μπροστά στην επίτευξη του στόχου. Κοιτάζει μόνο το μέλλον και ξεχνά το παρελθόν, προκειμένου να πετύχει το όνειρό της. Η επιστροφή του συζύγου θα ανατρέψει ριζικά την εξέλιξη των πραγμάτων. Η Μαρία Μπράουν, έχοντας βιώσει την προδοσία, οδηγείται στο αναπάντεχο και τραγικό της τέλος.  Το “Οικονομικό θαύμα” αποδεικνύεται, κατά τα λόγια του σπουδαίου μελετητή  Τζορτζ Στάινερ, ένα “κούφιο θαύμα”.

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Σήμη Τσιλαλή

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Φιλμ: Γιώργος Σκεύας

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουιδάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή

Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – ΛΥΚΟΦΩΣ

Ηθοποιοί:

Λένα Παπαληγούρα, Μάξιμος Μουμούρης, Γιάννης Νταλιάνης,

Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Νίκος Γεωργάκης

Μέρες και ώρες παραστάσεων :

Παρασκευή : 9.15 μμ,  Σάββατο : 6.15 μμ & 9.15 μμ

Κυριακή : 6.15 μμ


Τιμές εισιτηρίων :

16€ κανονικό, 12€ φοιτητικο/ανεργων/ΑμεΑ

Προπώληση εισιτηρίων :

Ταμείο Θεάτρου

Ticketservices.gr

Καταστήματα Public


Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού


 


Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου


Από 12 έως 22 Απριλίου 2018


 

«Η Μήδεια είναι ο φυσιολογικός άνθρωπος, που το ερωτικό πάθος του σκοτίζει το λογικό,

όπως στον κάθε φυσιολογικό άνθρωπο»

Μ. Καραγάτσης


Η Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου υπήρξε για το θέατρο Πορεία ένας σημαντικός σταθμός. Ένα αγαπημένο μυθιστόρημα μετατράπηκε με την καθοριστική συμβολή του Στρατή Πασχάλη σε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών. Η θεματική του “ξένου” που προσπαθεί απεγνωσμένα να αφομοιωθεί από μια υπέροχα αφιλόξενη Ελλάδα, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Μετά από περισσότερες από 300  παραστάσεις και 100.000 θεατές, η Χίμαιρα, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να είναι παρά ο ιδανικός χώρος για να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη περιοδεία. Η ιστορία της Μαρίνας Μπαρέ, που έλκεται από το εκτυφλωτικό φως, μόνο για να καεί στην επαφή της μ’ αυτό, θα συνεχίσει να μας θυμίζει την ανάγκη μας για ουτοπία, όποιο κι αν είναι το κόστος.


Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασσική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.


Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν – Λιάπκιν – Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας.  Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη  Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

Συντελεστές:

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κίνηση – Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας

Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη,

Δήμητρα Κουτσοκώστα, Ελένη Μιχαηλίδου

Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Βοηθός χορογράφου: Κορίνα Κόκκαλη

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Από 12/04/2018 έως 22/04/2018, για 8 μόνο παραστάσεις:

Πέμπτη 12/4: 20:30, Παρασκευή 13/4: 20:30, Σάββατο 14/4: 20:30,

Κυριακή 15/4: 19:30,

Πέμπτη 19/4: 20:30, Παρασκευή 20/4: 20:30, Σάββατο 21/4: 20:30,

Κυριακή 22/4: 19:30


Τιμές Εισιτηρίων:  Α’ ζώνη 25 €, μειωμένα, ομαδικά 20 €,

Β’ ζώνη 20 € μειωμένα, ομαδικά 15 €, Γ’ ζώνη 15 €

μειωμένα, ομαδικά 12 €,  Δ’ ζώνη 12 € μειωμένα, ομαδικά 10 €, μειωμένης ορατότητας 10€

Διανομή:

ΜΑΡΙΝΑ: Αλεξάνδρα Αϊδίνη

ΓΙΑΝΝΗΣ: Μάξιμος Μουμούρης

ΜΗΝΑΣ: Δημήτρης Μοθωναίος

ΡΕΪΖΑΙΝΑ: Σοφία Σεϊρλή

ΛΙΛΗ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΑ ΠΟΡΝΗ: Ειρήνη Φαναριώτη

ΑΝΝΟΥΛΑ, κόρη της Μαρίνας: Αναστασία Γιαννιώτη,

Ειρήνη Μπρουλιδάκη, Μυρτώ Μπρουλιδάκη, Μανιώ Τάρλοου

ΑΝΝΕΖΙΩ: Ράσμη Τσόπελα

ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Δημήτρης Τάρλοου


Μια παραγωγή του θεάτρου Πορεία. Οι παραστάσεις

της περιοδείας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Λυκόφως.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

www.tch.gr, ticketservice.gr, Public & viva.gr

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2310 895 938-9,

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ


Διάρκεια: 150 λεπτά, με διάλειμμα.

Site: http://poreiatheatre.com/plays/h-megalh-ximaira/

{youtube}i9qIwnewM-Q{/youtube}

 


 

«Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη»

του Τζοβάνι Γκουαρέσκι

σε διασκευή & σκηνοθεσία

Αμαλίας Καβάλη & Γιάννη Σοφολόγη

επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

για 6 μοναδικές παραστάσεις


“Υπάρχουν πολλοί τρελοί στον κόσμο:

αλλά σαν τους άντρες και τις γυναίκες!…”

Γραμμένο το 1942, ο ιταλός συγγραφέας, δημοσιογράφος και χιουμορίστας Τζοβάνι Γκουαρέσκι – γνωστός στο ελληνικό κοινό για το έργο του «Δον Καμίλο»- σκιαγραφεί μια παρωδία των ερωτικών μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα, γεμάτη παρεξηγήσεις, απίθανες σκηνές δράσεις και έναν έρωτα κάθε άλλο παρά συνηθισμένο.

Οι Αμαλία Καβάλη & Γιάνης Σοφολόγης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη διασκευή και την πρώτη θεατρική μεταφορά του έργου αυτού, επιλέγουν να ξεκινήσουν την παράσταση τη μέρα που οι ήρωες πρέπει να αποφασίσουν αν θα αλληλοσκοτωθούν ή αν θα παντρευτούν. Δύο ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής, ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας μέσα από αφήγηση, γρήγορες εναλλαγές ρόλων και έντονα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, οδηγώντας τους ήρωες στο πεπρωμένο τους.

Υπόθεση έργου

Η Κλοτίλδη Τρολ είναι η πιο όμορφη, πλούσια και περιζήτητη νύφη της πόλης της. Στη γοητεία της αντιστέκεται μονάχα ένας, ο κόμης Φιλιμάριο Ντυμπλέ. Για την ακρίβεια τη βρίσκει εξαιρετικά ενοχλητική και αυτό είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για την Κλοτίλδη. Του στήνει μια αθώα φάρσα που σύντομα ξεφεύγει από τον έλεγχό της. Θα παρασυρθούν σε μια δίνη περιπετειών που θα τους ταξιδέψει σε ερημικά νησιά, φυλακές, καζίνο με λαθρέμπορους, πειρατίνες και αστυνόμους. Οι δυο τους προκαλούν ο ένας τον άλλον με μανία ακροβατώντας στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το μίσος από τον έρωτα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή & Σκηνοθεσία:

Αμαλία Καβάλη-Γιάννης Σοφολόγης

Πρωτοτυπη Μουσική: Gary Salomon

Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Κουστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Trailer: Σεμπάστιαν Φραγκόπουλος

Ερμηνεία: Αμαλία Καβάλη – Γιάννης Σοφολόγης

Μουσικός επί σκηνής: Gary Salomon

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Παρασκευή 23, Σάββατο 24 ,

Κυριακή 25 Μαρτίου & Παρασκευή 30 Σάββατο 31 και Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ωρα: 21:30

Eίσοδος: 10 Ευρω (φοιτητικό, ανέργων) 12 Ευρώ (κανονικό)

Προπωληση:  viva.gr & συνεργαζόμενα καταστήματα

Διάρκεια: 70 λεπτά



“Ράφτης κυριών”

Μια υπέροχη κωμωδία

Από 12 Απριλίου, στο θέατρο Αυλαία


Μετά την μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, το “Από Μηχανής Θέατρο” παρουσιάζει και στη Θεσσαλονίκη την σπαρταριστή κωμωδία καταστάσεων του Ζωρζ Φεντώ, “Ράφτης κυριών”, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Δημήτρη Μυλωνά. Στον ρόλο του Μουλινό, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης.


Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Αυλαία από 12 Απριλίου. Στο έργο “Ράφτης κυριών” η φάρσα βρίσκει την πιο απολαυστική εκδοχή της. Γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα και συνεχίζει από τότε τη λαμπρή του διαδρομή φτάνοντας μέχρι και σήμερα να καυτηριάζει με τόλμη και απίστευτο χιούμορ, συμπεριφορές και καταστάσεις που επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Ταχύς ρυθμός, ανατροπές, κοφτερές ατάκες, συνθέτουν ένα σύμπαν πικάντικο και κωμικό προσφέροντας μας άφθονο γέλιο.


Υπόθεση

Ο Ζεράρ Μουλινό, επιφανής γιατρός, είναι παντρεμένος με την Υβόν, ενώ παράλληλα διατηρεί ερωτική σχέση με τη Σουζάν, σύζυγο του Ωμπέν. Ο Ωμπέν απατά τη Σουζάν με τη Ρόζα, σύζυγο του Μπασσινέ, φίλου του Μουλινό. Ο Μουλινό προκειμένου να μπορεί ανενόχλητος να ζήσει τον παράνομο έρωτά του, νοικιάζει από τον Μπασσινέ ένα διαμέρισμα το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως ραφτάδικο κι εκεί κανονίζει να συναντήσει τη Σουζάν. Όμως μόνο την ησυχία του δεν θα βρει! Από το «αμαρτωλό» διαμέρισμα περνάνε νόμιμοι σύζυγοι και παράνομοι εραστές, μια πελάτισσα του πρώην ραφτάδικου η οποία επιμένει να της πάρει ο «ράφτης» Μουλινό μέτρα για το καινούριο της φόρεμα, η μητέρα της Υβόν, κυρία Αιγκρεβίλ, υποψιασμένη για τις πονηρές προθέσεις του γαμπρού της και φυσικά ο μπάτλερ του Μουλινό, Ετιέν, το πρόσωπο που θα ανακατώσει ακόμα περισσότερο τα νερά προκαλώντας ξεκαρδιστικές καταστάσεις.

Το κλασσικό σκηνικό περιβάλλον της φάρσας με τις πόρτες έχει την τιμητική του. Η χρήση της πόρτας δεν αποκτάει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα αλλά και δραματουργικό: το άνοιγμα ή το κλείσιμο της σηματοδοτεί όχι απλώς την είσοδο ή την έξοδο από το χώρο αλλά συνάμα την είσοδο ή την έξοδο στο γέλιο, την έκπληξη, την ανατροπή, την έκθεση, την αγωνία, την προσδοκία των ηρώων.

Το σκηνικό αυτό «πολυεργαλείο» χρησιμοποιείται με ευφάνταστους τρόπους για να μετατραπεί τελικά σε έναν άλλου είδους καθρέφτη που αντανακλά ξεκαρδιστικά τη ψυχική διάθεση των ηρώων.

Κι αν στο Ράφτη κυριών τα πρόσωπα και τα κοστούμια αλλάζουν, ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι και η δική μας εποχή δεν χαρακτηρίστηκε από εκείνον τον επιφανειακό καθωσπρεπισμό που τόσο εύστοχα και αστεία καυτηριάζει ο Ζωρζ Φεντώ με το έργο του;


{youtube}e_YjAwKH9pY{/youtube}

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-μετάφραση: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά: Αμαλία Αντώνη

Κοστούμια: MILTOS

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Π. Κ.

Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου

Παίζουν:

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Μουλινό

Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου: κυρία Αιγκρεβίλ

Ελένη Βαΐτσου: Ρόζα

Άννα Ελεφάντη: Σουζάν

Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Ετιέν

Δημοσθένης Φίλιππας: Μπασσινέ

Ελεάνα Στραβοδήμου: Υβόν

Μαρία Χάνου: Πομπινέτ

Γιάννης Σαμψαλάκης: Ωμπέν

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: 12 Απριλίου στις 21.00

Παραστάσεις: 12/4 (21.00), 13/4 ( 21.00), 14/4 (18.00 &21.00), 15/4 (21.00), 19/4 (21.00), 20/4 (21.00), 21/4 (18.00 & 21.00) & 22/4 (21.00)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€/ Προπώληση (έως 02/04): 12€, φοιτητικό/ άνω των 65 ετών: 12€/ Άνεργοι: 10€/ ΑμεΑ: 8€.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά


Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-aulaia/raftis-kuriwn/ και στο ταμείο του θεάτρου «ΑΥΛΑΙΑ», Πλατεία ΧΑΝΘ, τηλέφωνο: 2310237700. Ώρες λειτουργίας 10:30 – 13:30 & 17:30
– 21:00.


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.