Ο Ερντογάν στέλνει πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ, θα βάλει ο Ταγίπ Ερντογάν αν κάνει πράξη τις απειλές του. Ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με τον Σκάι, ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι ότι θα ξεκινήσει έρευνες.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου πλοία της ExxonMobil έχουν πάει για έρευνες στην περιοχή, ενώ ενίσχυσε η αμερικανική πλευρά τον στόλο της στην περιοχή με το… υπερπλοίο Iwo Jima. To πλοίο αγκυροβόλησε στη Λεμεσό, ενώ περιπολεί ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και ημέρες, συμμετέχοντας σε κοινή άσκηση με το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, καθώς και με την πολεμική αεροπορία της χώρας αυτής.

Ωστόσο, κάποιοι το συνδέουν με την ταυτόχρονη παρουσία των δύο ερευνητικών σκαφών της ExxonMobil.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), καλώντας τις ΗΠΑ να «σεβαστούν» την Τουρκία.

Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει «την έντονη ανησυχία του» για την τύχη των αμάχων στην πόλη Αφρίν, την οποία κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι αντάρτες που στηρίζουν την Κυριακή.

«Πού ήσασταν όταν σας εκφράζαμε τις ανησυχίες μας, όταν σας προτείναμε να εξοντώσουμε μαζί σας τρομοκράτες;» απάντησε σήμερα ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

«Αν είμαστε ο στρατηγικός σας εταίρος, πρέπει να μας σέβεστε, να πορεύεστε στο πλευρό μας» πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.