Οι λόγοι που η Τουρκία πάει σ΄εκλογές.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις κάλπες θα προσφύγουν οι Τούρκοι πολίτες στις 24 Ιουνίου για νεο Πρόεδρο.Κανονικά οι εκλογές θα διεξάγονταν τον Νοέμβριο του 2019. Οι εκλογές για νέο πρόεδρο κανονικά θα διεξάγονταν τον Νοέμβριο του 2019 αλλάΗ δικαιολογία του  Ερντογάν, είναι η  κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και τη Συρία, ε

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Ερντογάν προχωρά εσπευσμένα στην ετυμηγορία της κάλπης για τρεις λόγους.

Πρώτον θέλει να προλάβει τη φούσκα της οικονομίας που αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Μπορεί μεν η Τουρκία να σημειώνει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7,4%, όμως το μπουμ γίνεται με δανεικά, η λίρα κατρακυλά και ο πληθωρισμός καλπάζει.

Δεύτερον ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του που βρίσκεται τώρα στο ζενίθ μετά την αναπάντεχα γρήγορη κατάληψη της πόλης Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, από τους Κούρδους μαχητές.

Τρίτον, με τις πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την αντιπολίτευση που βρίσκεται σε αναδιάταξη και δεν προλαβαίνει να οργανωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

«Θα είναι μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας. Γιατί μόνο μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση μπορεί να τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση του συντάγματος, που αποφασίστηκε με ισχνή πλειοψηφία στο περσινό δημοψήφισμα. Εάν τον Ιούνιο κερδίσει ο Ερντογάν, τότε η παντοδυναμία του εδραιώνεται οριστικά» σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για πρόωρες εκλογές διατυπώθηκε αρχικά τη Τρίτη από τον σύμμαχο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος MHP που ανήκει στην αντιπολίτευση. Όλα δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν προσυμφωνημένες από τους δύο πολιτικούς αλλά ο Ερντογάν δείχνει τώρα ότι απλά δέχτηκε την πρόταση της αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.