Solo: A Star Wars Story από 24 Μαίου στους κινηματογράφους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο δεύτερο μάχιμο spin-off για το σύμπαν του Πόλεμου τον Άστρων, μετά το επιτυχημένο «Rogue One», επιβιβαζόμαστε στο Millenium Falcon με τον καλύτερο πιλότο του διαστήματος στα πρώτα του βήματα, πολύ πριν από τα γεγονότα του «Star Wars: Μια Νέα Ελπίδα» (1977) .

Σε αυτό το φαντασμαγορικό δρομολόγιο, το Solo: A Star Wars Story μας πάει σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακριά για να μας φέρει πιο κοντά στο μυαλό και την ψυχή του πρωταγωνιστή, πριν ακόμα συναντήσει τον Luke Skywalker, τον Obi-Wan Kenobi ή  τη Leia Organa, αλλά όταν πρωτογνωρίζει το απόλυτο, τριχωτό, έτερο ήμισυ του, τον Chewbacca.

Το πρώιμο παρελθόν του Han Solo αποδεικνύεται εξίσου ενδιαφέρον με τη μετέπειτα επική διαδρομή του μέσα από την πένα του θρυλικού Lawrence Kasdan («Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», «Η Μεγάλη Ανατριχίλα») -που συνέγραψε το σενάριο με τον φανατικό του saga γιο του Jonathan Kasdan- και τη σίγουρη σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Ron Howard («Ένας Υπέροχος Άνθρωπος»).

Ο Alden Ehrenreich («Χαίρε, Καίσαρ!») αναλαμβάνει το βαρύ πυροβολικό και ενσαρκώνει τον ρόλο του νεαρού Han Solo, που έκανε διάσημο τον Harrison Ford,  πλαισιωμένος από μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα του χώρου. Ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Woody Harrelson («Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι») υποδύεται τον ανορθόδοξο μέντορα του Solo, ο πολυσχιδής Donald Glover («Atlanta») ενσαρκώνει τον άσπονδο φίλο Lando Calrissian, η «Μητέρα των Δράκων» Emilia Clarke («Game of Thrones») παίζει το κορίτσι των ονείρων του πιο αγαπημένου απατεώνα του διαστήματος και ο ξεχωριστός Paul Bettany («Εκδικητές: Η εποχή του Ultron») ερμηνεύει την εγκληματική φυσιογνωμία του Dryden Vos.  Συμμετέχει η ανερχόμενη Phoebe Waller-Bridge («Fleabag») και ο Joonas Suotamo ως συγκυβερνήτης Chewbacca.

Σύνοψη:

Μέσα από μια σειρά παράτολμες περιπέτειες σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο εγκληματικό υπόκοσμο, ο Han Solo (Alden Ehrenreich) γίνεται φίλος με τον πελώριο μελλοντικό του συν-πιλότο, τον Chewbacca και συναντά τον περιβόητο τζογαδόρο Lando Calrissian (Donald Glover), σε ένα ταξίδι που θα καθορίσει την πορεία ενός από τους πιο αναπάντεχους ήρωες του σύμπαντος που λέγεται Star Wars.


24 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D


Η ιστορία: Από την ιδέα στη σελίδα

Η κάμερα είναι στραμμένη στον Han Solo, τον θρυλικό απατεώνα με την καλά κρυμμένη χρυσή καρδιά, στο Solo: A Star Wars Story, την ταινία που ακολουθεί τη μεγάλη επιτυχία Rogue One: A Star Wars Story.

Η παραγωγός Kathleen Kennedy, περιγράφοντας τι κάνει τον Han Solo τόσο εμβληματικό και αγαπημένο χαρακτήρα, λέει: «Είναι πολύ αυθεντικός. Είναι ένα κάθαρμα, αντισυμβατικός και μυστηριώδης. Όμορφος, χαρισματικός και αξιαγάπητος. Αυτός είναι ο συνδυασμός για έναν γνήσιο ήρωα Star Wars».

Παραδόξως, το project Solo ήταν από τα πρώτα που συζήτησε ο George Lucas με την Kennedy, όταν σχεδίαζε τις μεμονωμένες ιστορίες του Star Wars. Και οι δύο συμφώνησαν ότι ο σεναριογράφος του The Empire Strikes Back και Return of the Jedi, Lawrence Kasdan, θα ήταν το τέλειο άτομο για να υπογράψει το σενάριο. «Ο Larry Kasdan ξέρει καλύτερα από τον καθένα τον Han Solo» λέει η Kennedy. «Δεδομένης της σχέσης του με το σύμπαν του Star Wars και την βαθιά κατανόηση του χαρακτήρα του Han Solo, δεν υπάρχει καλύτερος να πει την ιστορία και να διατηρήσει το πνεύμα των προηγούμενων ταινιών».

Ο Lawrence Kasdan ενδιαφέρθηκε από τη στιγμή που έμαθε ότι θα γινόταν μία ιστορία για τον Han Solo. «Πάντα ήθελα να ξέρω την ιστορία αυτού του τύπου. Είναι ο πιο ενδιαφέρων τύπος στο σύμπαν για μένα. Είναι απρόβλεπτος. Είναι παράτολμος. Θα πει πράγματα που δεν μπορεί να κάνει. Θα βουτήξει εκεί που δεν πρέπει. Δεν υπάρχει κάτι πιο γοητευτικό από έναν τύπο που τα κάνει θάλασσα, έχει καλή καρδιά και θέλει να την κρύψει καλά».

Ο Kasdan συνεργάστηκε με τον γιο του Jonathan Kasdan στο σενάριο. Είναι η πρώτη φορά που γράφουν μαζί και η δυναμική έχει φέρει μία μοναδική προοπτική στην ταινία. «Ο Jon έτρεφε μεγάλο ενθουσιασμό για το Star Wars και τον Han ειδικά. Μου ξύπνησε ό,τι με είχε συνεπάρει στον χαρακτήρα».

Ο Ron Howard, επίσης θαυμαστής του Star Wars, εκτίμησε πολύ το μερίδιο του συγγραφικού διδύμου.

«Ο Larry Kasdan είναι φοβερή πηγή, όχι μόνο για την αίσθηση που έχει για το Star Wars, αλλά και για τη συνολική αίσθηση που έχει για ταινίες και ήρωες. Οι σκηνές δράσης διασταυρώνονται με τους χαρακτήρες με τρόπους που είναι θεματικά ενδιαφέροντες, συγκινητικοί και αιφνιδιαστικοί. Ο Jon αγαπά τις ταινίες, έχει την εγκυκλοπαιδική γνώση. Καταλαβαίνει τι είναι σπουδαίο στο Star Wars, στο Han Solo. Έχει αιχμηρό χιούμορ και ευαισθησία. Η ταινία είναι φορτισμένη με νεανική ενέργεια, ενώ είναι συνεπής με την αισθητική του Star Wars. Θέλαμε να δουλέψει για το νεανικό κοινό, να μοιάζει πιο σημερινή παρά νοσταλγική».

Το Solo εξερευνά τα χρόνια που διαμόρφωσαν τον Han Solo και ακολουθεί το ταξίδι του μέσα από διάφορες συναντήσεις που θέτουν ζητήματα εμπιστοσύνης, πίστης, αγάπης και προδοσίας με χιούμορ και καταιγιστική δράση. «Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, συνεπής στο Star Wars, με πολλά θέματα που αφορούν το κοινό. Έχει να κάνει με το ταξίδι ενός χαρακτήρα, τον τρόπο που δοκιμάζεται από τις προκλήσεις και τους ανθρώπους που συναντά για να γίνει αυτός που ξέρουμε όλοι τόσο καλά» επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

Ζωντανεύοντας τους ήρωες

Η ταινία έχει ένα καταπληκτικό σύνολο ηθοποιών, ανερχόμενων και καταξιωμένων. Οι δημιουργοί φυσικά έπρεπε να αντιμετωπίσουν την τεράστια πρόκληση του να βρουν τον κατάλληλο ηθοποιό για τον ρόλο του Han Solo. «Ο Harrison Ford είναι τόσο μοναδικός και έχει ενσαρκώσει τον χαρακτήρα για τόσα πολλά χρόνια που το κενό που αφήνει πίσω του είναι τεράστιο. Δεν ψάχναμε κάποιον που μοιάζει με τον Harrison. Δεν θέλαμε κάποιον που μιμείται αυτόν ή τον Han Solo. Ψάχναμε έναν ηθοποιό που θα μπορούσε να βρει με δικό του τρόπο τα χαρακτηριστικά του Han Solo που είναι τόσο αξιαγάπητα και τόσο σκανταλιάρικα».

Ο Alden Ehrenreich ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς που είδαν οι δημιουργοί. Δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό, αλλά είχε τραβήξει την προσοχή των δημιουργών και των κριτικών με την εντυπωσιακή ερμηνεία του στα «Hail, Caesar», «Blue Jasmine» και «Rules Don’t Apply».

Ο Ron Howard λέει για τον πρωταγωνιστή του: «Ο Alden είναι καλλιτέχνης και πολύ παθιασμένος για τη δουλειά του με γνήσιο τρόπο. Δόθηκε στη δημιουργία του χαρακτήρα όχι σαν μίμηση του Harrison, αλλά καταλαβαίνοντας τη σύνδεση του Harrison με τον Han Solo και του δικού του ενστίκτου που τον οδήγησε να συνδεθεί με τον χαρακτήρα με έναν παρόμοιο τρόπο».

Φανατικός των ταινιών Star Wars, ο Ehrenreich ενθουσιάστηκε όταν έμαθε ότι πήρε τον ρόλο. «Είναι πολύ ξεχωριστό να συμμετέχεις σε κάτι σημαίνει πολλά για το κοινό και να παίξεις έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα στο σύμπαν του Star Wars».

Ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Woody Harrelson φέρνει τη γοητεία του, το αντισυμβατικό πνεύμα του και τον κίνδυνο στον ρόλο του Beckett, ενός επαγγελματία απατεώνα, κλέφτη και λαθρέμπορο. Ο σκηνοθέτης λέει για τον ηθοποιό: «Ο Woody δίνει πολλή ενέργεια σε κάθε ρόλο χάρη στην ειλικρίνεια του. Έχει φοβερό χιούμορ και δημιουργικότητα. Του αρέσει να βρίσκει τις αποχρώσεις που κάνουν τον χαρακτήρα ενδιαφέροντα και διασκεδαστικό. Αν υπάρχει γέλιο στη σκηνή, θα το βρει».

Ο Harrelson περιγράφει τη σχέση που έχει ο Beckett με τον Han Solo: «Ο Han ενώνει τις δυνάμεις του με τον Beckett και την ομάδα του. Προσπαθούν να οργανώσουν ληστείες, αλλά έχουν εμπόδια και νομίζω ότι ο Beckett μαθαίνει στον Han ένα δυο πράγματα για τη ζωή. Ίσως όχι τα πιο θετικά πράγματα, όπως το να μην εμπιστεύεται κανέναν και να πυροβολεί πρώτος. Είναι ο κώδικας του για να τα βγάζει πέρα».

Η Qi’ra, ο πρώτος έρωτας του Han, ζωντανεύει από μία από τις πιο ταλαντούχες βρετανίδες ηθοποιούς, την Emilia Clarke, που ξέρουμε από το «Game of Thrones». Ο σκηνοθέτης λέει για την ηθοποιό: «Η Emilia είναι σοφή για την ηλικία της. Τη θαυμάζω και την εκτιμώ. Το να καταλάβουμε τη σχέση του Han με τις γυναίκες είναι βοηθητικό και διευρύνει τον χαρακτήρα. Καταλαβαίνουμε τι τον κάνει να κλικάρει, τι μπορεί να νιώσει. Η Emilia πραγματικά κατάλαβε ότι για να μάθουμε περισσότερα για τον Han, χρειαζόμασταν έναν πολυδιάστατο γυναικείο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα».

Η Clarke ενθουσιάστηκε με την ευκαιρία να συμμετέχει στο σύμπαν του Star Wars. Παραδέχεται μάλιστα ότι έγινε σπασικλάκι της σειράς για να δώσει την τέλεια ερμηνεία. «Είναι φοβερό να δημιουργείς έναν νέο, δυνατό, γυναικείο χαρακτήρα για το σύμπαν του Star Wars, ειδικά έναν χαρακτήρα που είναι τόσο καίριας σημασίας στην ιστορία ενός από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες στην ιστορία του σινεμά».

Ο Donald Glover ήταν το μοναδικό όνομα στη λίστα των δημιουργών για τον ρόλο του Lando Calrissian. Ο Kennedy θυμάται γελώντας: «Έχω ένα παιδί 18 χρονών και ένα 20 χρονών που τρελάθηκαν όταν έμαθαν ότι θα έπαιζε ο Donald αυτό τον ρόλο».

Ο Glover είναι ένας βραβευμένος σεναριογράφος, σκηνοθέτης, μουσικός, stand-up comedian και ηθοποιός, γνωστός από τα «Community», «Atlanta», «30 Rock» και διάσημος με το μουσικό, φανταστικό alter ego του που ακούει στο όνομα Childish Gambino. «Ο Lando είναι φοβερό εργαλείο. Είναι αστείος, διασκεδαστικός, όμορφος και χαρισματικός. Ο Donald έπαιξε τον ρόλο με πολύ ενθουσιασμό και αφοσίωση. Είναι πολύ δημιουργικός τύπος που τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό στον Lando και στη σημασία που έχει στο Star Wars και την ποπ κουλτούρα».

«Ο Lando ήταν η πρώτη φιγούρα ήρωα που είχα, ο χαρακτήρας μιλάει στην καρδιά μου και με τιμά το γεγονός ότι σκάβω πιο βαθιά μέσα του» λέει ο Glover. «Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας. Καμία φορά είναι καλός, καμιά φορά κακός και υπόχρεος μόνο στον εαυτό του. Αυτά είναι συναρπαστικά και γνήσια χαρακτηριστικά».

Η πιο στενή σχέση του Han Solo είναι με τον Chewbacca, που παίζει ο Joonas Suotamo. Ο Chewbacca είναι καταλυτικός στην πλοκή αυτής της ταινίας, που έδωσε την ευκαιρία στον Suotamo να αγκαλιάσει πραγματικά αυτόν τον ρόλο, λέγοντας πως «είναι πραγματικά η πιο πιστή παρέα, που θα μπορούσε κάποιος να έχει. Είναι πολύ προσεκτικός και διαισθάνεται τον κίνδυνο, και πλέον εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Han χρειάζεται κάποιον σαν τον Chewbacca για να τον προσέχει, και η σχέση τους είναι σαν να κοιτάς ένα παντρεμένο ζευγάρι ηλικιωμένων, που είναι τόσο κοντά, με ένα βαθύ δέσιμο». Ο Suotamo αντιλαμβάνεται πως «το κοινό τρέφει για τον Chewbacca μεγάλη αγάπη» και γι’ αυτό τον λόγο έδωσε όλη του την καρδιά σε αυτό το ρόλο.

Η βρετανίδα ηθοποιός Thandie Newton υποδύεται τη Val, μια σκληρή και ζόρικη γκάνγκστερ στην παρέα του Beckett. «Η Thandie είναι απίστευτα χαρισματική και έχει φοβερή παρουσία» λέει ο σκηνοθέτης. «Είναι πολύ έξυπνη, χαριτωμένη και απίστευτα ταλαντούχα. Ζει με έναν κώδικα τιμής που είναι αξιοθαύμαστος και έχει περάσει στον χαρακτήρα της Val».

Περιγράφοντας τη Val, η Thandie Newton λέει: «Είναι τόσο ήρεμη, τίποτα δεν την ταράζει. Ακόμα κι όταν είναι σε μία απειλητική κατάσταση, παραμένει ψύχραιμη. Είναι πολύ σίγουρη για τον εαυτό της».

Αγγλίδα ηθοποιός και σεναριογράφος, γνωστή για τη βραβευμένη επιτυχημένη σειρά «Fleabag», η Phoebe Waller-Bridge είναι το ρομπότ L3-37 που πιλοτάρει μαζί με τον Lando. «Ανοικοδόμησε τον εαυτό της. Αναβαθμίστηκε από μόνη της, έδωσε φωνή και άκρα στον εαυτό της, οπότε μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Είναι επαναστάτρια και αποφασιστική».

Ο Βρετανός Paul Bettany αναλαμβάνει τον ρόλο του Dryden Vos. «Είναι απρόβλεπτος και αναρχικός» επισημαίνει ο Bettany. «Είναι σαν αυτούς τους χαρακτήρες που εμφανίστηκαν μετά την περεστρόικα σε μία κοινωνία που δεν ξέρει την έννοια της ιδιοκτησίας ακόμα. Μερικοί ποδοπατήθηκαν, κάποιοι αναρριχήθηκαν. Ο Dryden είναι από αυτούς που σκαρφάλωσαν με τα νύχια».


Οι Χαρακτήρες

Ο Ehrenreich αναγνώρισε την ευθύνη του να αναλάβει έναν τόσο αγαπητό και εμβληματικό ρόλο. «Υπάρχουν τόσες αναφορές στις πρώτες ταινίες που μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει το κοινό. Για παράδειγμα, εδώ, ο  Han συναντά τον Chewie για πρώτη φορά. Το ίδιο συμβαίνει με τον Lando. Επίσης, το Kessel Run, ή που ο Han αποκτά  το ακτινοβόλο όπλο του. Όλους όσους συναντά ο Han Solo και η τροπή που θα πάρει η κάθε σχέση, όλα αυτά συμβάλλουν στο να γίνει ο Han, αυτός που πραγματικά είναι».

Ο Ehrenreich ήταν ενθουσιασμένος και για την προσέγγιση που είχαν οι δημιουργοί στο υλικό. «Μου άρεσε το όραμα τους, το χιούμορ και η άποψη τους. Είναι μία επική ιστορία με χαρακτήρες για τους οποίους νοιάζεσαι και που νοιάζονται ο  ένας για τον άλλον. Αλλά χάρη στη φύση του Han, στον κόσμο που μεγάλωσε και στους ανθρώπους που συνάντησε, η ιστορία έχει αγκάθια, σκληρότητα και πολύ κουλ ενέργεια».

Όσο για τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Ran Howard, δηλώνει πως «Ο Ron έχει απίστευτη αίσθηση του Star Wars. Μίλησε τη γλώσσα, ήξερε το χιούμορ και έκανε σκηνές που ήταν καθαρές και συγκεκριμένες. Έχει τόση ενέργεια και ξεκάθαρα αγαπά τις ταινίες. Μας το μετέδωσε αυτό. Καταλαβαίνει τους ηθοποιούς, κυρίως γιατί είναι ο ίδιος και αυτό ήταν ευεργετικό».

Η Emilia Clarke, που υποδύεται την Qu’ra λέει για τον συμπρωταγωνιστή της: «Ο Alden είναι ένας φοβερός ηθοποιός που δικαιώνει τον χαρακτήρα. Δούλεψε ακούραστα. Έχει τη μαγκιά του Han Solo, αυτή την ενέργεια και το πνέυμα».

Σχετικά με τη σχέση της Qu’ra με τον Han, η Clarke λέει: «Όταν συναντάμε τον Han και την Qu’ra, είναι δύο φτωχόπαιδα που επιβιώνουν στους δρόμους ενός ανελέητου κόσμου. Αγαπιούνται, αλλά χωρίζουν. Όταν την ξαναβρίσκει ο Han, είναι υπαρχηγός ενός επικίνδυνου μαφιόζου και ζει μία ζωή γκάνγκστερ. Η ανεξάρτητη φύση της είναι ακόμα εκεί και έχει συνδυαστεί με τη σπιρτάδα και τη φιλοδοξία της». Μπορεί να την εμπιστευτεί ο Han; «Νομίζω ότι έχει κάνει μερικά σκοτεινά πράγματα» σχολιάζει η Clarke. «Ο Han τη μαλακώνει. Έχει ενσωματωθεί με τον τρόπο ζωής που βρήκε για να επιβιώσει, αλλά είναι ερωτευμένη με τον Han και αυτή η συνειδητοποίηση την κρατάει ανθρώπινη και αμφιλεγόμενη».

Ο Alden Ehrenreich σχολιάζει το πορτρέτο της Clarke για τον χαρακτήρα. «Είναι ο έρωτας του νεαρού Han. Ονειρεύεται να έχει το δικό του διαστημόπλοιο και να ταξιδεύει τον γαλαξία μαζί της για να ξεφύγουν από τον σκοτεινό απολυταρχικό κόσμο. Η Emilia είναι καταπληκτική στο να δώσει μυστήριο στον ρόλο. Είναι πολύ λεπτομερής, συγκεκριμένη και κάνει τον χαρακτήρα δυναμικό. Είναι εκφραστική, απολαυστική να τη βλέπεις και έχει φοβερό χιούμορ».

Ο Harrelson λέει για τον χαρακτήρα του: «Ο Beckett είναι εγκληματικό στοιχείο. Έχει μεγάλη καρδιά, αλλά είναι ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνος». Η διαδικασία του να φτιάξει έναν νέο χαρακτήρα στο σύμπαν Star Wars ήταν πολύ συναρπαστική για τον Harrelson, ειδικά σε συνεργασία με τον Ron Howard. «Είναι μαέστρος στην  τέχνη του. Ξέρει ακριβώς τι θέλει και ο ενθουσιασμός του είναι αχαλίνωτος και μεταδοτικός».

Ο Donald Glover προσθέτει: «Ο Lando είναι πολύ κομψός και σίγουρος για τον εαυτό του. Είναι η ψυχή του πάρτι, αν δει ότι τον συμφέρει». Για τη σχέση του Han με τον Lando, ο Alden Ehrenreich λέει: «Ο Han και ο Lando προσπαθούν να γίνουν οι πιο γρήγοροι πιλότοι και οι πιο κουλ τύποι. Σέβονται ο ένας τον άλλον και νιώθουν ο ένας τον άλλον ως αποτέλεσμα της βίας που έχουν υποστεί. Ο Donald έδωσε χιούμορ και συναίσθημα, τη δική του δυναμική».

Όπως και οι συμπρωταγωνιστές της, έτσι και η Newton ήταν ενθουσιασμένη που θα δημιουργούσε έναν νέο χαρακτήρα στο σύμπαν Star Wars. «Ποιος δεν αγαπά τις ταινίες Star Wars;» αναρωτιέται. «Θυμάμαι να βλέπω τις ταινίες μικρή και να πιστεύω ότι ο Han Solo ήταν αυτός που τις έκανε διασκεδαστικές». Η Newton ένιωσε οικεία με τα θέματα της επανάστασης ενάντια στις νόρμες της κοινωνίας και με τους χαρακτήρες που καταδιώκονται. «Νιώθω κοντά στη Val, στην αίσθηση ότι είσαι στο περιθώριο. Μου άρεσε η αναρχική της ενέργεια».

H Waller-Bridge απόλαυσε ιδιαίτερα την ιδέα ότι η L3 πιστεύει στα δικαιώματα της και ότι είναι ώρα να τα διεκδικήσει. «Την διαποτίζει η αδικία, όταν βλέπει πώς συμπεριφέρονται στα ντρόιντ, που θεωρούνται δευτεροκλασάτοι πολίτες σε σχέση με τους ανθρώπους. Ενώ πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνα και ανώτερα, στην περίπτωση της τουλάχιστον, και σωματικά. Θέλει να τα απελευθερώσει».

«Ο Chewbacca είναι πραγματικά πιστός σύντροφος. Είναι πολύ περιποιητικός και προσεχτικός απέναντι στον κίνδυνο γιατί έχει ζήσει μία επικίνδυνη ζωή. Είναι ο τέλειος σύντροφος για να σε προσέχει. Είναι ξεκάθαρο για τον Chewbacca ότι ο Han χρειάζεται κάποιον γύρω του».  Ο πρωταγωνιστής λέει για τον καλύτερο φίλο του στην ταινία: «Η μεγάλη καρδιά του Chewbacca είναι κάτι που αγαπάει το κοινό. Ο Joonas παρά τις τεχνικές δυσκολίες του να κινείται μέσα στο κουστούμι του, έδωσε πολλά στην ερμηνεία του».


Οι διαφορετικοί κόσμοι

Η ταινία γυρίστηκε σε πλατό καθώς και σε δύο εντυπωσιακές τοποθεσίες, τους Δολομίτες (Άλπεις) και τη Φουερτεβεντούρα (Κανάρια νησιά). Τα σκηνικά σχεδίασε ο Neil Lamont που άντλησε έμπνευση από το υλικό των Ralph McQuarrie και Joe Johnston, που ήταν οι πρώτοι σχεδιαστές του Star Wars. Ο Lamont θέλησε να αιχμαλωτίσει και να διατηρήσει το πνεύμα του τέλους της δεκαετίας του ’60 και των αρχών της δεκαετίας του ’70, αλλά και να κλείσει το μάτι στα γουέστερν.

Ο πλανήτης  Corellia, που είναι η πατρίδα του Han, είναι η Star Wars εκδοχή μιας βιομηχανικής Βενετίας. Όλος ο πλανήτης αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος και έχει παντού γέφυρες. Έχει διαφορετικά νησιά με διαφορετικές λειτουργίες το καθένα και όλα συνδέονται με γέφυρες. Εκτός από τα σκηνικά στο πλατό, διαφορετικά περιβάλλοντα του πλανήτη γυρίστηκαν σε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Hampshire της Αγγλίας. Εκεί, η ομάδα σχεδιασμού αξιοποίησε τις τσιμεντένιες κατασκευές, τις σπασμένες σωληνώσεις και τη σκουριά που είχε απλωθεί παντού. Αυτή είναι η αίσθηση που θέλανε να αποδώσουν στον πλανήτη Corellia.

Ο λασπώδης πλανήτης Mimban είναι εμπνευσμένος από αναφορές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Πεδία μάχης και χαρακώματα. Έχει πολλή ομίχλη, καπνό και κρατήρες, ερείπια και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Για να αποδοθεί ο πλανήτης Vandor, με τις χιονισμένες βουνοκορφές, τα ειδυλλιακά ποταμάκια και τους απότομους γκρεμούς, η παραγωγή επέλεξε τους Δολομίτες, μία οροσειρά των Άλπεων στη βορειανατολική Ιταλία. Η τοποθεσία αποτυπώθηκε σε πάνω από 20.000 εικόνες που καλύπτουν μια περιοχή 26 μιλίων που τραβήχτηκαν με ελικόπτερο. Έτσι, οι χαρακτήρες είναι τοποθετημένοι μπροστά από πραγματικό φόντο σε μία ιδιαίτερα απαιτητική σκηνή με ληστεία τρένου. Η σκηνή γυρίστηκε σε έξι μέρες με ολιγάριθμο συνεργείο, σε ένα χωριό με 1756 μέτρα υψόμετρο και καθηλωτική θέα. Ελικόπτερα, 4×4,  μια ομάδα ξεναγών, οι ντόπιοι, οι ηθοποιοί, το συνεργείο και ο εξοπλισμός ανέβαιναν καθημερινά σε υψόμετρο 2400 μέτρων. Εκεί, η θερμοκρασία ήταν ανάμεσα στους -15 και -20 βαθμούς κελσίου και οι συνθήκες πολύ δύσκολες. Όμως το θέαμα του Han να παίζει χιονοπόλεμο με τον Chewbacca στα διαλείμματα, ήταν κάτι που απόλαυσε όλη η ομάδα.

Το Millenium Falcon δεν είναι αυτό που ξέρει και αγαπά το κοινό, αλλά μια πιο καθαρή εκδοχή του, όπως τη φαντάστηκαν οι δημιουργοί, όταν ακόμα ανήκε στον Lando. Η πρόκληση ήταν να σεβαστούν την ιστορία αλλά και να τη φρεσκάρουν. Το κοινό πρέπει να πιστέψει ότι όταν ο Han αποκτά το Falcon, το διαστημόπλοιο είναι αυτό που ξέρει. Το εσωτερικό πήρε τρεις μήνες να κατασκευαστεί και είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό σκηνικό για το Falcon που έχει φτιαχτεί ποτέ για ταινία Star Wars.

Για το διυλιστήριο και την ερημωμένη πόλη Savareen, η ομάδα επέλεξε τη Φουερτεβεντούρα, μία Κανάρια Νήσο και πιο συγκεκριμένα διάλεξαν μία παραλία με ηφαίστεια και κολπίσκους. Χρειάστηκαν 12 εβδομάδες κατασκευής για να χτιστεί αυτή η απόκοσμη πόλη φάντασμα με το διυλιστήριο.


Trivia

Στα γυρίσματα του The Force Awakens, ο βετεράνος σεναριογράφος βρέθηκε στη μοναδική θέση να γράφει για μια καινούρια περιπέτεια του Han Solo, ενώ τον έβλεπε να πεθαίνει για τις ανάγκες της ταινίας που γυριζόταν παράλληλα. Ήταν μία σπάνια στιγμή για έναν σεναριογράφο και μία μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσει τον χαρακτήρα.

Ο Kasdan μοιράζεται με τον γιο και συν-σεναριογράφο Jonathan Kasdan, την αγάπη για τα γουέστερν.

Ο Jonathan Kasdan που ήταν στο γύρισμα κατά τη διάρκεια της παραγωγής του Solo, είδε τον Alden Ehrenreich να ζωντανεύει τον Han στο πανί. «Ο Han είναι σίγουρος για τον εαυτό του και αστείος, αλλά και ανασφαλής και συμπαθής. Ο Alden είναι τέλειος για τον ρόλο και ήταν θαυμάσιο να τον βλέπω να ερμηνεύει» σχολιάζει ο σεναριογράφος.

Μία πτυχή της ιστορίας που οι δύο σεναριογράφοι ήθελαν να εξετάσουν περισσότερο από τις άλλες ταινίες ήταν η σχέση μεταξύ του Han και του Chewbacca. Ως συγγραφικό δίδυμο πατέρα-γιου, ο καθένας βρήκε σ΄ αυτό το αχώριστο ντουέτο τις πιο αγαπητές αξίες των πρώτων ταινιών του Star Wars. «Μου αρέσει αυτή η σχέση» λέει ο πατέρας Kasdan. «Μου αρέσουν όλες εκείνες οι αξίες που βγάζουν στον άλλον, τον καλύτερο εαυτό τους». «Είχαν μία φοβερή συνεργασία» συμφωνεί ο Jonathan. «Ήταν φορτισμένη με αγάπη, ποτέ δεν ήταν σκληρή ή εχθρική και μοιράζονταν πραγματική οικειότητα».

Εξίσου σημαντικό για τους δύο Kasdans ήταν να δημιουργήσουν μία ιστορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη από το περίφημο σύμπαν. Θέλανε η ταινία να διηγείται την πιο επικεντρωμένη στους χαρακτήρες ιστορία, αλλά και να τιμά την κληρονομιά του saga. «Είναι μία ιστορία που προέρχεται από κλασική αφήγηση» λέει ο Lawrence. «Είναι μία ιστορία για κάποιον που σφυρηλατείται στο χωνευτήρι της ζωής, στον κίνδυνο, στη βία και στην αγάπη. Έχει να κάνει με το πώς κάποιος διαμορφώνεται».

Ο Howard προσθέτει: «Αυτή η ταινία έχει νεανική ενέργεια και στυλ. Είναι συνεπής στην αισθητική του Star Wars, αλλά πιο σύγχρονη παρά νοσταλγική. Είναι η πρώτη πραγματική μελέτη ενός χαρακτήρα στο σύμπαν αυτό. Η ιστορία αντανακλά το πνεύμα των πρώτων ταινιών σε συνδυασμό με την ελαφρότητα, τον θεματικό πυρήνα, τη δράση και ένα συναρπαστικό σύμπαν, που είναι διασκεδαστικό και την ίδια στιγμή σε βάζει σε σκέψεις».

Μία ιδιαίτερα απαιτητική σκηνή δράσης ήταν ο αγώνας ταχύτητας στον οποίο συμμετέχει ο Han με το speeder του, για τις ανάγκες του οποίου η δημιουργική ομάδα έπρεπε να σχεδιάσει μερικά φανταστικά οχήματα. Η ανάπτυξη του speeder ήταν χρονοβόρα διαδικασία με απαιτούσε τη συνεργασία διαφορετικών τμημάτων της παραγωγής. Πολλές διαφορετικές ομάδες δούλεψαν στην Αγγλία και την Αμερική για να καταλήξουν τελικά σε κάτι που ικανοποιούσε τους πάντες. ΟΙ δημιουργοί κατέληξαν σε ένα speeder που είναι μπλε με άσπρες αγωνιστικές ρίγες και λίγο χτυπημένο, αφού ο Han το έχει κλέψει και έχει ήδη ιστορία πίσω του. Οδηγείται σαν αγωνιστικό και πάει σφαίρα. Η πραγματική πρόκληση ήταν να φαίνεται κανονικό όχημα αλλά χωρίς ρόδες, προφανώς γιατί τα speeders του Star Wars δεν έχουν ελαστικά. Κατά τα άλλα, το όχημα πρέπει να αντέχει σε απότομες γωνίες, σε διαφορετικές επιφάνειες, στην άσφαλτο, στο τσιμέντο και να κάνει ό,τι κάνει ένα κανονικό αυτοκίνητο. Η σκηνή του αγώνα ταχύτητας σχεδιάστηκε έτσι ώστε να φανούν τα ελαττώματα του Han. Χτυπάει πράγματα που μπορούν να εκραγούν και κανείς δεν ξέρει στ’ αλήθεια αν έχει τον έλεγχο.

Φτιάχτηκαν πάνω από 1000 κοστούμια για την ταινία. Τα ρούχα του Han Solo είναι πιστά στο στυλ του και έχουν επιρροές από ρούχα της δεκαετίας του ’70 και των κλασικών ταινιών γουέστερν, αλλά και ροκ συγκροτημάτων όπως οι The Clash.


24 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood


Συντελεστές

Executive Producers:  Lawrence Kasdan, Jason McGatlin, Phil Lord, Christopher Miller

Παραγωγοί:  Kathleen Kennedy, Allison Shearmur, Simon Emanuel

Σενάριο: Jonathan Kasdan & Lawrence Kasdan

Σκηνοθεσία: Ron Howard

Παίζουν:  Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge and Paul Bettany

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bradford Young

Σχεδιασμός παραγωγής: Neil Lamont

Κοστούμια: David Crossman, Glyn Dillon

Μοντάζ: Pietro Scalia

Μουσική: John Powell

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.