Αστεροσκοπείο Αθηνών: Άνεμοι με μέση ταχύτητα 55 χλμ, ριπές πάνω από 120 χλμ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με ένα βίντεο αποτυπώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr, τη μετεωρολογική κατάσταση που επικρατούσε την 23η Ιουλίου, την ημέρα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά και σάρωσε τις περιοχές στην Ανατολική Αττική (Νέος Βουτζάς- Μάτι).

Δίνονται στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας, καθώς και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής (σημειώνεται ότι η διάδοση του μετώπου, σύμφωνα με το μοντέλο, γίνεται πιο αργά απ’ ό,τι στην πραγματικότητα).

Όπως σημειώνεται, οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τη Δευτέρα 23/7 στην Αττική ήταν ακραίες. Από τον Κορινθιακό κόλπο μέχρι το Νότιο Ευβοϊκό έπνεαν θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι, με μέση ταχύτητα 50-55 χιλιόμετρα την ώρα (7 Μποφώρ) και ριπές οι οποίες τοπικά ξεπερνούσαν τα 100-120 χιλιόμετρα την ώρα.

Επιπλέον όπως εξηγείται, στην Αν. Αττική οι θυελλώδεις άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες από τις ορεινές εξάρσεις της περιοχής προς τη θάλασσα. Οι καταβάτες άνεμοι θεωρούνται παγκοσμίως ως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη ταχύτητα κοντά στην επιφάνεια, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και ξήρανση της ατμόσφαιρας. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα καιρού που ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών με ακραία συμπεριφορά

Ακόμη επισημαίνεται ότι οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν στις 23/7 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι παρουσιάζεται μέσω του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας.

 

{youtube}ngbNm_1qYg0{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.