Έξοδος απο τα μνημόνια χωρίς πανηγυρισμούς…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Από τη Δευτέρα άπαντα τα κυβερνητικά στελέχη επιστρέφουν στις θέσεις τους και ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος εις βάρος της, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί, σε επίπεδο εξαγγελιών, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 8 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πριν φτάσουμε ωστόσο σε αυτό το τρίτο, κρίσιμο βήμα για την κυβέρνηση θα έχουν προηγηθεί άλλα δύο. Το πρώτο θα είναι η έξοδος από τη μνημονιακή εποχή, κάτι που θα γίνει την Τρίτη από τον πρωθυπουργό.

Εννοείται πως δεν θα υπάρχει καμία ιδιαίτερη εκδήλωση, πόσο μάλλον με πανηγυρικό χαρακτήρα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέγαρο Μαξίμου, προκρινόταν η λύση ενός απλού πλην ουσιαστικού τηλεοπτικού διαγγέλματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό αναμένεται να γίνει λόγος για τις θυσίες των Ελλήνων τα 8 χρόνια των Μνημονίων και εν συνεχεία, αναλυτική αναφορά στα όσα έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα τονιστεί το γεγονός της εξόδου από τα Μνημόνια.

Εννοείται πως θα δοθεί έμφαση στη μεταμνημονιακή περίοδο που ξεκινάει και μια ουσιαστική αναφορά στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την κοινωνία και ιδιαίτερα για όσους έχουν χτυπηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα Μνημόνια.

Το δεύτερο βήμα είναι ο επικείμενος ανασχηματισμός. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στη Θεσσαλονίκη έχοντας επιλέξει μια καινούργια κυβέρνηση.

Ο ανασχηματισμός ήταν στο μυαλό του πρωθυπουργού εδώ και καιρό και εν συνεχεία «κλείδωσε» μια και καλή μετά την τεράστια καταστροφή στο Μάτι όπου αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Για τον ανασχηματισμό λέγονται πολλά και γράφονται άλλα τόσα. Λέγεται πως θα είναι δομικός, ενώ άλλοι λένε πως θα είναι μικρός.

Η λέξη που τον περιγράφει καλύτερα είναι «στοχευμένος». Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει τις απαραίτητες στοχευμένες κινήσεις σε θέσεις-κλειδιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα όσα ακούγονταν περί απομάκρυνσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών δεν ισχύουν. Ηταν, είναι και θα είναι ο «τσάρος» της Οικονομίας.

Τα ίδια ακούστηκαν και για το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται επίσης αμετακίνητος, μια και η δουλειά που έκανε στο κομμάτι της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι κινήσεις του στα θέματα με την Αλβανία, αλλά και εσχάτως με τη Ρωσία, αποδεικνύουν ότι δύσκολα θα βρεθεί στη «φαρέτρα» του Αλέξη Τσίπρα άλλο στέλεχος με τέτοια ικανότητα στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Από εκεί και πέρα, κάθε σενάριο για αλλαγές σε υπουργεία, όπως το Εθνικής Αμυνας, το Δικαιοσύνης, το Περιβάλλοντος, το Πολιτισμού, φαίνεται πως είναι ανοιχτό, είτε στο πλαίσιο ανταλλαγής χαρτοφυλακίων είτε στο πλαίσιο ευρύτερων μετακινήσεων.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα χαρτοφυλάκια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τους Πάνο Καμμένο και Ελενα Κουντουρά να είναι οι μοναδικοί που θα διατηρήσουν υπουργικές θέσεις, αν και στην περίπτωση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αυτή η θέση ίσως να μην είναι στο Αμυνας.

Οπως όλα δείχνουν, η εβδομάδα στην οποία μπαίνουμε είναι μια καλή περίοδος για να γίνει ο ανασχηματισμός.
Ολα στη ΔΕΘ

Λίγο πριν από τη ΔΕΘ θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού, όπου εκεί θα δοθεί το στίγμα της επόμενης μέρας.

Η διαχείριση δηλαδή όλων εκείνων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και με βάση το γεγονός πως το 2019 θα είναι μια χρονιά τριπλών εκλογών.

Εμφαση αναμένεται να δοθεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το πάγωμα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου. Ομως δεν είναι μόνο αυτό.

Είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει ξανά επαφή με την κοινωνία, την οποία σε κάποιο σοβαρό βαθμό έχει χάσει. Και αυτό είναι κάτι που παραδέχονται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα.

Αφού ξεκαθαρίσουν όλα τα ανωτέρω, ο πρωθυπουργός θα φτάσει στη ΔΕΘ με σαφώς πιο πανηγυρικό τόνο, όπου εκεί αναμένεται να τονιστεί και πάλι η έξοδος από τα Μνημόνια και να ανακοινωθούν μια σειρά από μέτρα που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, αλλά και επίσημα προεκλογικό «άρωμα».

Κάποια απ’ αυτά αναμένεται να είναι τα εξής:

Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό.
Περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας.
Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη.

Ομως ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να μείνει μόνο σε αυτά. Οπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά θα παρουσιάσει τους άξονες πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, ανοίγοντας έτσι «επίσημα» την προεκλογική περίοδο.

 

Πηγή:Efsyn.gr συντάκτης :Δημήτρης Τερζής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.