Tα μέτρα και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τους πυρόπληκτους στο Μάτι…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ενα μήνα μετά την τραγωδία στο Μάτι,οι πυρόπληκτοι σύμφωνα με τις αποφάσεις και διατάξεις του Κράτους μπορούν να ενημερωθούν τι έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά και τι μπορούν να διεκδικήσουν.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ως την Κυριακή 29 Ιουλίου είχε πραγματοποιήσει 4.925 αυτοψίες, ενώ ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί.

Στις αυτοψίες χαρακτηρίστηκαν κόκκινα 1.241 κτίρια, κίτρινα 1.012 κτίρια και πράσινα 2.672.

Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου εκδόθηκε η ΚΥΑ για την καταβολή των επιδομάτων και παράλληλα οργανώθηκαν οι τέσσερις χώροι υποδοχής των πολιτών για κατάθεση αιτήσεων στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων.

Μέχρι χθες είχαν κατατεθεί 4.328 αιτήσεις, είχαν πληρωθεί 1.710 νοικοκυριά-δικαιούχοι και 43 επιχειρήσεις-δικαιούχοι.

Από την Κυριακή 12 Αυγούστου ξεκίνησαν οι αυτοψίες των τριμελών επιτροπών μηχανικών για τον οριστικό χαρακτηρισμό των χαρακτηρισμένων ως κόκκινων κτισμάτων στην πρώτη αυτοψία.

Ηδη έχουν εξεταστεί 567 από τα 1.241 και οριστικά κατεδαφιστέα έχουν χαρακτηρισθεί τα 292 και για αυτά έχουν εκδοθεί ήδη 85 πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Το ΥΠΥΜΕ ενημέρωσε επίσης ότι έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από τεχνικές εταιρείες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης άνευ δαπάνης για τους πολίτες, με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες.

Ηδη από 20 Αυγούστου ξεκίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις. Παράλληλα το ΥΠΥΜΕ προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου.

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου, ενώ μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα εκδοθεί και η απόφαση για τις μελέτες και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου κτιρίων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.
Υπουργείο Εσωτερικών

Βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές των δήμων που επλήγησαν, ώστε να επικουρήσει το έργο τους για τη γρήγορη αποκατάσταση τόσο των βλαβών στις βασικές υποδομές τους όσο και στην κάλυψη των άμεσων δαπανών τους.

Δίνονται ενδεικτικά δυνατότητες χρηματοδότησης για πρόσληψη προσωπικού έως 8 μήνες όλων των ειδικοτήτων, ανάθεση συμβάσεων έργου και μελετών, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, πληρωμή διαμονών των πληγέντων σε ξενοδοχεία, προμήθεια φαρμάκων κ.λπ.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί:

Α. Δήμος Μαραθώνα: σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 1.000.000 ευρώ.

Β.  Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου: σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 1.000.000 ευρώ.

Γ.  Δήμος Μεγαρέων: σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 800.000 ευρώ.

Το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία ώστε οι ανωτέρω οικονομικές ενισχύσεις να αφορούν όλες τις πληγείσες κατοικίες των παθόντων (όχι μόνο τις κύριες) και να είναι ακατάσχετες, καθώς και για την απλοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας της υποβολής των δικαιολογητικών για την αποζημίωση της οικοσκευής.

Οι πολίτες απευθύνονται στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων που υπάγονται και υποβάλλουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
Υπουργείο Εργασίας

Α) ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

1. Καταβλήθηκαν 668 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και μερισμάτων, συνολικού ύψους 938.997 ευρώ σε πυρόπληκτους συνταξιούχους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ).

2. Καταβλήθηκαν 108 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων, συνολικού ύψους 64.344 ευρώ σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες.

3. Ενισχύθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των καταστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.

4. Χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (650 ευρώ/δικαιούχο) συνολικού ύψους 19.400 ευρώ σε εργαζόμενους των οποίων η εργασία ανεστάλη μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Β) ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ

1. Χορηγήθηκε οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 340.000 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές. Η διαδικασία συνεχίζεται.

2. Χορηγείται μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οχτώ τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές. Το επίδομα θα καταβάλλεται έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Γ) ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ

1. Χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/12/2018, χωρίς προϋποθέσεις, στους πυρόπληκτους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη.

2. Επισπεύστηκαν, άνευ χρονολογικής σειράς, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως 30/9/2018, των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.

3. Επιμηκύνθηκαν οι δόσεις οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται-αποπληρώνονται μέσω της σύνταξής τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις.

Επιχειρήσεις, ασφαλισμένοι

Για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές, τέθηκαν σε ισχύ τα εξής μέτρα:

1. Ανεστάλη έως 31/12/2018 η καταβολή τρεχουσών εισφορών και η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

2. Κεφαλαιοποιήθηκαν οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

3. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

4. Διατηρήθηκε η ρύθμιση, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής.

5. Ανεστάλη η καταβολή δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων ώς τις 31/12/2018.

6. Οι δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

7. Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
Υπουργείο Οικονομικών

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τέθηκαν σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα:

1. Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

2. Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών και νομικών προσώπων που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ΔΟΥ Παλλήνης και ΔΟΥ Ελευσίνας και φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).

3. Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών και αναστέλλεται έως την ίδια ημερομηνία η καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών των φορολογούμενων που έχουν την κύρια κατοικία ή την έδρα τους σε πληγείσες περιοχές ή που ανήκουν σε οποιαδήποτε ΔΟΥ της επικράτειας (πλην των ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας) και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).

4. Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019, για όσες έχουν επιβληθεί σε βάρος των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους) και η μη επιβολή νέων κατασχέσεων στα ίδια πρόσωπα.

5. Δόθηκε έως την 30ή Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών των φορολογούμενων με κύρια κατοικία ή έδρα στη χωρική αρμοδιότητα ΔΟΥ Παλλήνης και ΔΟΥ Ελευσίνας ή που ανήκουν σε οποιαδήποτε ΔΟΥ της επικράτειας (πλην των ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας) και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη/θάνατος/απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).

6. Παράταση υποβολής δηλώσεων εισοδήματος και καταβολής φόρου από φορολογούμενους των ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας. Επίσης παράταση βεβαιωμένων και αναστολή ληξιπρόθεσμων χρεών.
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην Ανατολική Αττική παρακολουθεί τις εξής δραστηριότητες:

◼ Δειγματοληψίες για την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων.

◼ Μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και του εδάφους των πληγεισών περιοχών.

◼ Διαχείριση καμένων δασικών εκτάσεων.

◼ Διαχείριση καμένης ξυλείας.

◼ Αντιπλημμυρική προστασία.

◼ Διαχείριση αποβλήτων.

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Εξέδωσε ΚΥΑ για το επίδομα τηλεπικοινωνιακών αναγκών και υπογράφηκε η συμφωνία με το ΥΠΥΜΕ για χορήγησή του από τον ίδιο μηχανισμό ελέγχου και πληρωμών. Στις 11 Αυγούστου έγινε η μεταφορά πιστώσεων στο ΥΠΥΜΕ και από 12 Αυγούστου καταβάλλεται, μαζί με το επίδομα των 5.000 ευρώ για νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις, και το ετήσιο επίδομα των 1.200 ευρώ για τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.
6:00)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.