Στην Κρήτη η 6η σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Κύπρου…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην Ελούντα της Κρήτης πραγματοποιείται σήμερα η 6η σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Κύπρου-Αιγύπτου με αντικείμενο τα ζητήματα του αγωγού ΕastΜed, της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών και της ΑΟΖ. Από νωρίς το πρωί ισχυρά είναι τα μέτρα ασφαλείας από ξηράς και θαλάσσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν εξονυχιστικοί έλεγχοι στο ξενοδοχείο «Elounda Peninsula».

Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν με τη διμερή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη και ακολούθησε τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Φατάχ Αλ Σίσι.

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των τριών ηγετών.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις Ε.Ε. – Αιγύπτου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Στις 13:15 οι Αλ. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών.

Η συζήτηση εκεί θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ανάλογη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο στη Λευκωσία, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, στην οποία είχε συζητηθεί το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Με βάση τις τότε ανακοινώσεις ο EuroAfrica Interconnector αποσκοπεί στο να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της 6η Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που πραγματοποιείται στην Ελούντα της Κρήτης. pic.twitter.com/tn6tnbA6lA

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 10 Οκτωβρίου 2018

Η επιλογή της Ελούντας για τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνόδου θεωρείται επιλογή του Αλ. Τσίπρα με έντονο συμβολισμό, όχι μόνο επειδή η Κρήτη βρίσκεται στο γεωγραφικό σταυροδρόμι του άξονα Αίγυπτος – Ελλάδα – Κύπρος, αλλά και επειδή εκλαμβάνεται ως συνέχεια της ιστορικής διπλωματικής συνάντησης που είχε λάβει χώρα πριν από 33 χρόνια με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμμετοχή του Φρανσουά Μιτεράν και του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ της Λιβύης και της Γαλλίας για την υπόθεση του Τσαντ.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 6η Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που πραγματοποιείται στην Ελούντα της Κρήτης. pic.twitter.com/CWFFqGNrJt

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 10 Οκτωβρίου 2018

Κοινή δήλωση

Κατά τη σύνοδο πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή δήλωση» και να υπογραφούν, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, τα εξής κείμενα:

1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων

6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.