Κακοκαιρία έως το Σάββατο….

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nεο κύμα κακοκαιρίας   καθώς μετά τον «Ραφαήλ», το δεύτερο κύματος κακοκαιρίας, η «Σοφία», έφτασε στην χώρα μας σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019. Aναλυτικά, η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν  στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κατά τόπους πιο πυκνές και βαθμιαία θα επεκταθούν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς, στα πεδινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, στις περιοχές της ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ που βαθμιαία στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται στα δυτικά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης. Για την Αττική, αύριο Πέμπτη 3 Ιανουαρίου προβλέπονται βροχές που μέχρι το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα – πάνω από τα 1.000 μέτρα-, ενώ στα υπόλοιπα ορεινά θα χιονίσει μετά το μεσημέρι. Στα βόρεια προάστια θα σημειωθεί ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος δημοσίευσε έναν χάρτη με τις περιοχές που θα χτυπήσει με σφοδρότητα η «Σοφία», με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα, στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να διακρίνετε τις περιοχές χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του διημέρου Πέμπτης και Παρασκευής. Όπως ξεκάθαρα βλέπετε, από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα (έως και τη Θράκη) θα χιονίζει κατά περιόδους ακόμη και σε πεδινά τμήματα.

Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα (ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα) στις μετακινήσεις των οδηγών αναμένονται στους εξής παρακάτω νομούς:

Φωκίδας
Ευρυτανίας
Φθιώτιδας
Τρικάλων
Καρδίτσας
Λάρισας
Μαγνησίας
Βοιωτίας (κυρίως στις βόρειες περιοχές)
Πιερίας
Ημαθίας
Σερρών
Δράμας
Ροδόπης
Έβρου

Προφανώς και με την έλευση της κακοκαιρίας (από σήμερα τα μεσάνυχτα) θα εκδηλώνονται ισχυρές χιονοπτώσεις και στη Δυτική Μακεδονία, όμως η πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση στους προαναφερθέντες νομούς.
Και καταλήγει ο μετεωρολόγος: «Αφού ακόμη και σε πεδινές περιοχές θα είναι πολύ πυκνές οι χιονοπτώσεις και επομένως πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα, φανταστείτε στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκεί προφανώς οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με αλυσίδες, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές».
πηγη:iefimerida

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.