Τι αποκαλύπτει ο Νίκος Στέφος στο βιβλίο του «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι»

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Το βιβλίο του Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι» από τις Εκδόσεις «Έναστρον», απασφαλίζει όλες τις αλήθειες και τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που δεν προχώρησε  το 2008. Για πρώτη φορά, λεπτομέρειες από το παρασκήνιο των μεγάλων «συναντήσεων» των πολιτικών μας, έρχονται στο φως.

(Φωτογραφίες Βασίλης Κουτρουμάνος)

Το σημαντικό σε αυτό το βιβλίο,  είναι ότι  οι πρωταγωνιστές  που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Μακεδονικού, είναι εν ζωή και μάρτυρες των καταστάσεων.  Και ενώ  στις γραμμές του βιβλίου «Ωρα Ελλάδος, Βουκουρέστι» περιμένει ο αναγνώστης να δει δημοσιογραφικές πληροφορίες, εισπράττει στη ανάγνωση του, ιστορικά ντοκουμέντα που δίνουν άλλη διάσταση στο πολιτικό αυτό θρίλερ. Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε την περασμένη Τετάρτη (9/1) στην Παλαιά Βουλή, παρόντες και παρούσες ήταν οι πολιτικοί που διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία,  εκείνη την εποχή.  Ο Πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η πρώην Υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μειμαράκης, ήταν αυτοί που έδωσαν τον αγώνα, τότε,  και δεν υπέκυψαν σε κανενός είδους συμβιβασμό.

Παρουσίαση Βιβλίου:

Σημαντική η παρουσία του Θόδωρου Ρουσόπουλου, πρώην υπουργού και Καθηγητή  Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, που σφράγισε με την ομιλία του, όλες αυτές τις ιστορικές στιγμές που αναφέρεται ο Νίκος Στέφος στο βιβλίο του.

Συντονίστρια της συζήτησης  η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Μαρία Αντωνιάδου. Για το βιβλίο μίλησαν επίσης, οι Βουλευτές Β Αθηνών,  Γιώργος Κουμουτσάκος και Σοφία Βούλτεψη.

Στο τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος Νίκος Στέφος, απάντησε  στα ερωτήματα του  aVecnews.gr για τη συγγραφή του βιβλίου.

ΛΚ: Κύριε Στέφο, η έκδοση του βιβλίου σας γίνεται σε μια κομβική στιγμή για το Σκοπιανό και την Ελλάδα. Το βιβλίο σας «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι», από τις  εκδόσεις “Έναστρον” αποκαλύπτει τα παρασκήνια και τα  άγνωστα ντοκουμέντα που σημάδεψαν την κυβέρνηση Καραμανλή, στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Δεν είναι μεγάλο το βάρος που πήρατε  στις πλάτες σας να γράψετε αυτό το ιστορικό βιβλίο;

ΝΣ: Ασφαλώς και είναι! Γιατί το βιβλίο αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές μιας από τις πιο δραματικές αλλά και ιστορικές στιγμές που έζησε η πατρίδα μας. Η όλη ιδέα ξεκίνησε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, κουβεντιάζοντας με τον καλό μου φίλο το Θόδωρο Ρουσόπουλο. Πρέπει να σας πω όμως ότι στην αρχή επικρατούσαν διαφορετικές σκέψεις για το τι βιβλίο θα έγραφα και διαφορετικές επικράτησαν στη συνέχεια. Και έγιναν διαφορετικές γιατί μένα, ως δημοσιογράφο, με ερέθιζαν πέρσι τέτοια εποχή όλα όσα λέγονταν περί σύνδεσης της όποιας συμφωνίας της σημερινής κυβέρνησης με το ΟΧΙ του Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Θέλησα λοιπόν να ψάξω και να μάθω τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Να μάθω περισσότερα από όσα όλοι μας ξέρουμε. Και να απαντήσω πάνω από όλα σε δικά μου αναπάντητα ως τότε ερωτήματα. Αλλά νομίζω και σε ερωτήματα όλων των Ελλήνων! ΌΠως για παράδειγμα, γιατί δεν συμβιβάστηκε τότε ο Καραμανλής όπως έκαναν άλλοι σήμερα! Ή γιατί δεν έκανε πίσω μπροστά στις πιέσεις, τις υποδείξεις και τις απειλές; Γιατί δεν υποχώρησε; Γιατί πήγε τελικά στο Βουκουρέστι αποφασισμένος να συγκρουστεί αν και είχε πλήρη επίγνωση των συνεπειών από αυτή την απόφασή του, όπως είμαι σε θέση σήμερα να γνωρίζω;



(Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος)

ΛΚ: Και δώσατε αυτές τις απαντήσεις που λέτε;

ΝΣ: Πιστεύω πως ναι. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Συλλέγοντας όλο αυτό το υλικό και κουβεντιάζοντας με τους πρωταγωνιστές δεν θα σας κρύψω ότι έζησα ένα απίστευτο πολιτικό θρίλερ σαν εκείνα που βλέπουμε στον αμερικανικό κινηματογράφο. Έζησα κι εγώ μαζί τους όλες αυτές τις ασφυκτικές πιέσεις, τις μάχες που έδωσε ο Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη που ως υπουργός Εξωτερικών σήκωσε ένα μεγάλο βάρος της τότε διπλωματικής εκστρατείας και είχε να αντιμετωπίσει θεούς και δαίμονες και κυρίως την απίστευτα σκληρή Κοντολίζα Ράις.
Αλλά βίωσα και τον σκληρό αγώνα που έδωσαν τόσοι άλλοι όπως ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης που ήταν τότε υπουργός Άμυνας, ο Θόδωρος ο Ρουσόπουλος στο επικοινωνιακό κομμάτι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι τότε υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και Θόδωρος ο Κασσίμης, ο Γιώργος ο Κουμουτσάκος που ήταν τότε εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρεσβευτής μας εκείνα τα χρόνια στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς, άλλοι διπλωμάτες και όλοι εκείνοι που πάλεψαν για να μην μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ όχι μόνο ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά ούτε καν με την προσωρινή τους ονομασία. Και ειλικρινά σας το λέω και με το χέρι στην καρδιά, απορώ πώς άντεξαν αυτοί οι άνθρωποι όλο αυτό το ανελέητο φορτίο των πιέσεων και των απειλών.

ΛΚ: Κύριε Στέφο, ποιες είναι οι  διαφορές της συμφωνίας του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, με τη  συμφωνία που γίνεται τώρα στις Πρέσπες;

ΝΣ: Πρώτα από όλα στο Βουκουρέστι δεν υπήρξε συμφωνία! Υπήρξε απόλυτη διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες συμμαχικές χώρες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με τις ονομασίες που σας ανέφερα. Όντως οι συζητήσεις που γίνονταν τότε γύρω από το όνομα ήταν σκληρές. Και ναι, έπεφταν πολλά ονόματα στο τραπέζι. Αλλά δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία! Και το κυριώτερο, για τον Καραμανλή προσωπικά αλλά και για όλη την κυβέρνησή του δεν υπήρξε ποτέ θέμα αναγνώρισης μακεδονικής εθνότητας! Κι αυτό θεωρώ ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό, ακόμα κι από το ίδιο το όνομα! Γιατί η αναγνώριση εθνότητας είναι ο πυρήνας του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.
Γι΄ αυτό και, όπως αποκαλύπτω στο βιβλίο μου, ο Μάθιου Νίμιτς όταν είχε καταθέσει στις 19 Φεβρουαρίου του 2008 πέντε προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων, είχε προτείνει ότι τα σκοπιανά διαβατήρια θα ανέγραφαν απλώς “Πολίτες της Δημοκρατίας με το όνομα που θα συμφωνείτο” κατά το πρότυπο των αμερικανικών διαβατηρίων. χωρίς να αναγράφεται η εθνικότητα “Μακεδόνες”! Σήμερα, με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνωρίζει “μακεδονική” εθνότητα αφού αυτό θα αναγράφεται στα σκοπιανά διαβατήρια! Και οι ιστορικές ευθύνες του κ. Τσίπρα θα είναι δυστυχώς βαριές…

ΛΚ: Ποια είναι τα καινούργια προβλήματα που μπορεί να πυροδοτήσει η νέα  συμφωνία;

ΝΣ: Κατά τη γνώμη μου εκείνο που θα βρούμε μπροστά μας ως πρόβλημα και ίσως πολύ πιο σύντομα από ό,τι φανταζόμαστε, είναι η απαίτηση κάποιων ύποπτων κύκλων που κυκλοφορούν στη Δυτική Μακεδονία για αναγνώριση ύπαρξης “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ΄και παραμένει πάντα ο διακαής πόθος των Σκοπιανών. Είναι χαρακτηριστική η ιταμή επιστολή που είχε στείλει ο τότε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Γκρούεφσκι στον Καραμανλή, αμέσως μετά το Βουκουρέστι, όπως αναφέρω στο βιβλίο μου, με την οποία τον καλούσε να αναγνωρίσει αμέσως την ύπαρξη τέτοιας μειονότητας στην Ελλάδα. Και φυσικά ο Καραμανλής του επέστρεψε την επιστολή του ως απαράδεκτη…

Θα αρχίσουν επίσης οι απαιτήσεις τους για να μη χρησιμοποιούμε εμείς το όνομα Μακεδονία. Το απαιτούν πάντα και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Δυστυχώς η Συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει μια επικίνδυνη κερκόπορτα που όσο και αν ο εξ ανατολών κίνδυνος είναι ο πιο σοβαρός, στο μέλλον οι τριβές με τους βόρειους γείτονές μας δεν θα πάψουν να υπάρχουν και θα αυξάνονται. Δυστυχώς…


Απόσπασμα από το κεφάλαιο

Καραμανλής – Ντόρα στα 33.000 πόδια


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.