H ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών, θα γίνει σήμερα το μεσημέρι , Παρασκευή, 25.01.2019.Ο χρόνος των ομιλιών δεν ήταν αρκετός αφου περισσότεροι από 230 βουλευτές θέλησαν να μιλήσουν στην Βουλή κι έτσι η ψηφοφορία μεταφέρθηκε για σήμερα.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, πήρε πρώτος τον λόγο, για να ξεκινήσει με ολομέτωπη επίθεση, χαρακτηρίζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών “εθνική ήττα”. “Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον βουλευτών, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως λίγο πριν ανέβει στο βήμα σημειώθηκαν… και νέες, εναντίον των Μπέττυς Σκούφα και Χρήστου Καραγιαννίδη.
Για τις επιθέσεις αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντας του διχαστικό λόγο, ενώ είπε ότι “η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά”, με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν “Μακεδονία” χωρίς άλλο προσδιορισμό.
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης πολλές ιστορικές αναφορές, τόσο για την δεκαετία του 1990, όσο και για τις μετέπειτα κυβερνήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ακολούθως τόνισε με πέντε σημεία γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι συμφέρουσα για την χώρα μας
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καταλογίζοντας του διαρκείς αλλαγές σε αυτή την πορεία. Είπε πως όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας. Όταν είδε, συνέχισε, πως και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. “Στέλνατε κ. Μητσοτάκη εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: σταμάτα, μην πας αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς”.