Τι αποφάσισαν κυβέρνηση και τράπεζες για την προστασία Α΄κατοικίας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε συμφωνία φέρεται ότι κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες – και μάλιστα νωρίτερα από όσο προβλέπονταν – για το νέο πλαίσιο προστασίας α’ κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε περίπου 3 ώρες συμφωνήθηκε κατά πληροφορίες, ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία δανειοληπτών υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Το υπόλοιπο του δανείου, το οποίο θα πρέπει είναι ως 130.000 ευρώ. Προσοχή: Το ποσό αυτό αφορά καθαρή οφειλή χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Η αντικειμενική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ αναλογα με τον τύπο του νοικοκυριού

Εισοδηματικά κριτήρια

12.500 ευρώ για ένα άτομο
21.000 ευρώ για το ζευγάρι
5.000 ευρώ για κάθε παιδί

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η «περίμετρος» πιάνει την συντριπτική πλειοψηφία (σχεδόν το 90%) των δανειοληπτών όλων των κατηγοριών με ενυπόθηκα δάνεια α’ κατοικίας.

Επιμήκυνση και «κούρεμα» υπό προϋποθέσεις

Οσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιμήκυνση ως και 25 έτη με επιτόκιο Euribor +2% ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα κουρέματος, κατά περίπτωση, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Σημαντικό θεωρείται ότι στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Νομοθετείται μέχρι τέλος Φλεβάρη, ισχύει από 1η Μάρτη

«Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015» ανέφεραν αργα το βράδυ κυβερνητικές πηγές.  Οπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και να αποτελέσει το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος και Φωτίου.

Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης

Πηγή: Iefimirida.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.