Eβο Μοράλες-Αλέξης Τσίπρας στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ομιλητές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου. Τη σημασία της επίσκεψης του Βολιβιανού προέδρου στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο για όλο τον κόσμο τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έκανε λόγο για «επαναστατικό ρεαλισμό, δηλαδή να προχωράς με ρήξεις αλλά και συμβιβασμούς».

«Είμαι σίγουρος ότι πολλοί περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την επίσκεψη. Μια επίσκεψη που γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή πολιτική κατάσταση και τη γεωπολιτική σκακιέρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για την επίσκεψη του προέδρου της Βολιβίας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
ADΜια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την όξυνση των γεωπολιτικών διενέξεων, την αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών του πλανήτη από πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές απειλές και μεγάλες φυσικές καταστροφές ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και μια περίοδο που ταυτόχρονα χαρακτηρίστηκε και από την αναζωπύρωση της ελπίδας πολλών λαών του κόσμου για την υπέρβαση όλων αυτών των πολύμορφων κρίσεων» συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, η Λατινική Αμερική «από όπου έρχεται ο Έβο Μοράλες, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, ένα μεγάλο εργαστήρι τέτοιων αλλαγών και μετασχηματισμών. Γι’ αυτό και από τις απαρχές της λεγόμενης “Διαδικασίας της Αλλαγής” στη Βολιβία, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ισχυρά αισθήματα αλληλεγγύης το εγχείρημα αυτό. Δεκατρία χρόνια μετά την εκλογή του στο τιμόνι της χώρας του και παρά τα πρωτοφανή προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο Έβο Μοράλες συνεχίζει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντός».Ο πρόεδρος της Βολιβίας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε «σαν να μιλούσε για τη Βολιβία» και έκανε εκτενή αναφορά στους αγώνες των αγροτών της χώρας του ώστε να κατορθώσουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

«Υπήρξαν τρεις πολιτικοί που έκαναν ό,τι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν στη χώρα μας» είπε ο Έβο Μοράλες τονίζοντας πως και οι τρεις είχαν σπουδάσει στην Αμερική και στην Ευρώπη και στην ουσία δίχασαν την κοινωνία για να μπορούν να κυβερνούν. Μας έκλεβαν τα δημόσια αγαθά μας», τόνισε.

Αλλά κάναμε «μια δημοκρατική επανάσταση, ξεσηκωθήκαμε με πρωταγωνιστές τους αγρότες» πρόσθεσε.

«Κάναμε ένα κοινοβούλιο για να φτιάξουμε τη Βολιβία που στηρίζεται στο κοινωνικό κομμάτι, την οικονομία» είπε ο Έβο Μοράλες, κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν στη χώρα του.

Όπως τόνισε, ο ίδιος δεσμεύτηκε στον λαό του ότι θα φέρει κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Οι αντίπαλοι μου έλεγαν ότι δεν θα εκλεγώ», αλλά ένα χρόνο μετά διαψεύστηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.