Επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία…

Facebook
Twitter
LinkedIn

H Ελλάδα εξερχόμενη από την κρίση επιδιώκει να ανακτήσει τον κεντρικό της ρόλο στα Βαλκάνια, Μ΄αυτή την προοπτική ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Βόρεια Μακεδονία  αρχές Απριλίου  συνοδευόμενος με ομάδα υπουργών αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις και συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών διασύνδεσης, ειδικότερα στον οδικό και το σιδηροδρομικό τομέα.

Στη γειτονική Χώρα θα φτάσει και  ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με μια πρόταση για ευρεία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο στρατιωτικό επίπεδο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις, θα υπάρχει ανταλλαγή σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές ενώ -όπως μετέδωσε το Open- υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που θα αναβαθμίσει ποιοτικά την σύγκλιση των δύο χωρών.

Πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να συζητούν με ισχυρές πιθανότητες συμφωνίας ώστε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να συνδράμει τις Βορειομακεδονικές αρχές στον έλεγχο του εναέριου χώρου τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν αναφερθεί ύποπτο συμβάν με άγνωστο αεροπορικό ίχνος στο FIR της Βόρειας Μακεδονίας, τότε ελληνικά μαχητικά που θα βρίσκονται σε επιφυλακή, θα καλούνται από τους γείτονες να προσεγγίσουν το άγνωστο ίχνος και να αναφέρουν περί τίνος πρόκειται.

Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική μεταξύ συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όταν μια χώρα δεν έχει τα απαραίτητα μέσα τότε μια άλλη συνδράμει σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό γίνεται ήδη με το FIR των Τιράνων και του Μαυροβουνίου όπου από κοινού συνδράμουν στον εναέριο έλεγχο η Ελλάδα και η Ιταλία.

Πηγή:iefimerida

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.