Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Facebook
Twitter
LinkedIn

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήµερα την Κύπρο, συνοδευόµενος από τους υπουργούς Ν. Δένδια και Κ. Χατζηδάκη

Από την Κύπρο -ως είθισται για κάθε νέο Ελληνα πρωθυπουργό- ξεκινά τα διεθνή του ταξίδια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έως τα τέλη Σεπτεµβρίου προγραµµατίζει να έχει σηµαντικές συναντήσεις µε τον Εµανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Μαρκ Ρούτε στη Χάγη, ενώ θα επιδιώξει να έχει τετ α τετ µε ανώτερους αξιωµατούχους της αµερικανικής διακυβέρνησης στο περιθώριο της συµµετοχής του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Πέραν της εθιµοτυπίας, πάντως, η µετάβαση του πρωθυπουργού στη Λευκωσία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σηµασία και συνιστά ένα αδιαµφισβήτητο µήνυµα έµπρακτης συµπαράστασης στην Κυπριακή Δηµοκρατία, σε µία περίοδο κατά την οποία η Αγκυρα κορυφώνει την προκλητική της τακτική και µάλιστα εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ.Το στίγµα της ελληνικής διπλωµατικής στρατηγικής αναµένεται να αποτυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν τη συνάντησή του µε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δηµοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και δεν θα είναι άλλο από την αµέριστη εµπιστοσύνη και στήριξή του προς τις πρωτοβουλίες της κυπριακής ηγεσίας. Προ ολίγων ηµερών, εξάλλου, στο πλαίσιο των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είχε διαµηνύσει προς την Αγκυρα ότι «πυξίδα για τις σχέσεις µας παραµένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας, χωρίς ρητορικούς παροξυσµούς και µε ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση».Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να επαναλάβει πως η Αθήνα στηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο πολιτικό πρόβληµα επί τη βάσει των αδιαπραγµάτευτων θέσεων της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Πάντως, τις στοχεύσεις του συγκεκριµένου ταξιδιού υποδηλώνει και η παρουσία στη Μεγαλόνησο των υπουργών Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Δένδια και Κωστή Χατζηδάκη.

πηγη:ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.