Ο Αιγιαλός και η παραλία ανήκουν σ΄όλους…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αλλαγές στη σχετικά πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθεσία για την προστασία του αιγιαλού φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση προς όφελος ενδιαφερόμενων επενδυτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών μέσων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μάλιστα αναφέρει η «Καθημερινή» σε σημερινό της δημοσίευμα οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνονται στο νέο «αναπυξιακό» νομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Σε αυτό αναμένεται να περιλαμβάνεται και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται, ενώ μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται την κατάργηση της ρύθμισης με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

Ανάμεσα στις επίμαχες ρυθμίσεις, που μελετά η κυβέρνηση, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Παπανάτσιου, που υπογραμμίζει ότι «τυχόν ένταξη ρυθμίσεων για τον αιγιαλό στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο καταδεικνύει την διαφορετική αντίληψη της ΝΔ για τα κοινόχρηστα αγαθά».

«Ευελπιστούμε οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, σχετικά με τις ρυθμίσεις που προωθεί η Ν.Δ για τον αιγιαλό και την παραλία, να μην πατάνε στην πραγματικότητα.

Ευελπιστούμε επίσης, η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, που υπήρξε πρόταγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α και κατοχυρώθηκε επί διακυβέρνησής της, να μην τεθεί σε αμφισβήτηση από τη Νέα Δημοκρατία», τονίζει σε δήλωσή της η κ. Παπανάτσιου.

«Αν όμως τα δημοσιεύματα αποδειχθούν ορθά, πρόκειται ουσιαστικά για πολιτική στείρας οικονομικής εκμετάλλευσης των πολυτιμότερων κοινόχρηστων πραγμάτων της Χώρας», προειδοποιεί.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «ακόμη δε και το ίδιο το γεγονός της ένταξης τροποποιήσεων που αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία, σε ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο, φανερώνει την αντίληψη με την οποία η σημερινή Κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα, θυσία δηλαδή σε βωμό».

«Ο Αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα, ανήκουν σε όλους και σε όλες και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα στείρας οικονομικής εκμετάλλευσης. Στον βωμό της «ανάπτυξης για την ανάπτυξη» δεν μπορεί να θυσιάζονται τα πάντα», υπογραμμίζει η πρώην υπουργός.

Πηγή:Efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.