Στη Βουλή η δικογραφία για την Novartis …

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση της δικογραφίας περί «σκευωρίας» για την έρευνα γύρω απ’ το σκάνδαλο Novartis Kαι εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να πάρει θέση η κυβερνητική πλειοψηφία, αν και ήδη έχει διαρρεύσει από χθες πως ο κύβος ερρίφθη και στο «κάδρο» φέρονται να βάζουν μόνο τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον Ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών», στις 16/9/2019, ποινική δικογραφία η οποία αφορά τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι  καταθέσεις των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, τα υπομνήματά τους και τα συνημμένα σε αυτά έγγραφα. Όπως, ειδικότερα, αναφέρει το διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής:

«Σας διαβιβάζουμε χωρίς αξιολόγηση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 86 παρ.1 και 2 του Συντάγματος και των άρθρων 1 και 4 του Ν. 3126/2003 “Περί ποινικής ευθύνης υπουργών”, όπως ισχύει, καθώς και του άρθρου 153 του Κανονισμού της Βουλής (όπως ισχύει):

α) Αντίγραφο της από 10.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντωνίου Σαμαρά του Κωνσταντίνου, οικονομολόγου-βουλευτή-πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, μετά του συνημμένου σ’ αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ’ αυτό εγγράφων.

β) αντίγραφο της από 9.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Δημητρίου Αβραμόπουλου, Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτό εγγράφων.

γ) αντίγραφο της από 11.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθηγητή πανεπιστημίου-δικηγόρου-πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτών εγγράφων και

δ) αντίγραφο της από 12.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, μετά των σχετικών εγγράφων, που κατατέθηκαν από τον ίδιο, καθώς και τα λοιπά αντίγραφα της ποινικής προκαταρκτικής δικογραφία, η οποία σχηματίζεται σε εκτέλεση της υπ. Αριθ. ΕΠΔ 170/26-7-2019 παραγγελίας του Αναπληρωτή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου Δασούλα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως και πίνακα περιεχομένων με κατάταξη σε υποφακέλλους και κατά σειρά, μόνον κατά το μέρος που στη δικογραφία αυτή εμπεριέχεται καταγγελία κατά των α) Αλεξίου Τσίπρα, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και β) Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Σημειώνεται ότι με την ανακοίνωση της δικογραφίας τα κόμματα μπορούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της, αλλά μόνο οι εμπλεκόμενοι μπορούν να λάβουν το αντίγραφό της.

Για την άσκηση δίωξης απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής. Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που -σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη υπουργών- είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση -από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο- του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική και η απόφαση απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Όμοια πλειοψηφία, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, απαιτεί και το αίτημα ανάθεσης του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο αν αποφασιστεί συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι κληρώνονται με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση τυχόν ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αφήνοντας έξω απ’ το «κάδρο» τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με συνεργάτες του.

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» ανέφεραν χθες πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επέμεινε στη γραμμή του Αλ. Τσίπρα που απ’ το βήμα της ΔΕΘ προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικό δικαστήριο ή τέλος πάντων ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μάθει ο λαός ποιο το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία.

Έτσι, εν μέσω των κυβερνητικών διαρροών για σύσταση προανακριτικής κατά Παπαγγελόπολου, πηγές της Κουμουνδούρου καταλόγιζαν «κακτικισμό» και «δειλία» στην κυβέρνηση, καλώντας την να προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για όλους όσους κατονομάζει ο Αντώνης Σαμαράς στη μήνυσή του.

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια» σημείωναν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

«Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει, είτε σε εξεταστική, είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» σημείωναν με νόημα.

Απ’ την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε πως η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, αν και ήδη ο Ανδ. Λοβέρδος είχε μιλήσει για προανακριτική μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο. «Είναι προφανές πως στην υπόθεση Novartis χρειάζεται έρευνα σε βάθος. Περιμένουμε, λοιπόν, τον φάκελο στη Βουλή, για να δούμε όλα τα στοιχεία που αναφέρονται και αναλόγως θα πράξουμε», είπε χθες ο Π. Χρηστίδης.

Αποπροσανατολισμό και συγκάλυψη κατήγγειλε το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «από την πρώτη στιγμή είχε τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για την υπόθεση Novartis, ζητώντας να αναδειχθούν όλες οι πτυχές -πολιτικές και νομικές- του ζητήματος, που απορρέουν από το μεγάλο σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και του αυξημένου κόστους για το λαό».

«Από κει και πέρα το ΚΚΕ ούτε συμμετείχε ούτε θα συμμετέχει στα πολιτικά παιχνίδια και τις σκοπιμότητες των άλλων κομμάτων, οι οποίες καθορίζονται με το αν είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, ανακυκλώνοντας τον αποπροσανατολισμό και τη συγκάλυψη», προσθέτει το ΚΚΕ. Και καταλήγοντας, τονίζει: «Θα μελετήσουμε το φάκελο που ήρθε στη Βουλή και υπεύθυνα θα τοποθετηθούμε»­

Κατά την κατάθεσή της, χθες, στο εισαγγελέα που διερευνά τις δικές της καταγγελίες σε βάρος του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη κατήγγειλε ωμές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τουλουπάκη φέρεται να προσκόμισε περισσότερα στοιχεία για όσα καταλογίζει στον κ. Αγγελή τον οποίο κατηγορεί για παρέμβαση στο έργο της, που είχε ως σκοπό να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.