Κομμώτριες / Η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια στο Θέατρο 104

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου επιστρέφει ανανεωμένη η παράσταση της Μαριτίνας Πάσσαρη: «Κομμώτριες / Η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια», στο θέατρο 104, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο .

Το έργο εμπνέεται από ιστορίες του αθηναϊκού κέντρου και τις μπερδεύει με ένα βιβλίο του Χιλιανού συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο κι ένα τραγούδι των Ρόλινγκ Στόουνς.

Πρωτότυπη μουσική, μουσική από το ραδιόφωνο, φωτογραφίες, προβολές βίντεο συμπληρώνουν τη δράση.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα κομμωτήριο σε μια συνοικία του κέντρου της Αθήνας, ανάμεσα σε ένα μαγαζί με κινητά, κι ένα γυμναστήριο. Δύο κομμώτριες η Αλίνα (η πιο καινούρια) και η Μαίρη (η πιο έμπειρη), που δεν θέλει να έχει σχέσεις με κανέναν. Μια μέρα προσλαμβάνεται στο κομμωτήριο ένα καινούριο κορίτσι με ονειροπόλα μάτια, η Μόνικα. Η τραγική της ιστορία, το αλλόκοτο φέρσιμό της φέρνει κοντά την Αλίνα και την Μαίρη, που δεν χάνουν ευκαιρία πριν, μετά, κατά τη διάρκεια της δουλειάς, να κουβεντιάζουν, να διηγούνται και να φτιάχνουν ιστορίες, προσπαθώντας να βρουν κοινά σημεία και διαφορές με την μικρή, παράξενη Μόνικα. Η Μαίρη την κατανοεί, η Αλίνα την ανταγωνίζεται. Παίζοντας, πλέκουν έναν ιστό μυστηρίου γύρω από τη ζωή της Μόνικας. Εμπλέκονται και οι ίδιες. Το κορίτσι δεν υποψιάζεται τίποτα, ούτε οι κομμώτριες αντιλαμβάνονται πως η παρουσία της μικρής τις οδηγεί σε δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Όσα φαντάζονται κι επινοούν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα ή είναι απλά “κουβέντες κομμωτηρίου”; Όταν η Μόνικα εξαφανίζεται από τη δουλειά, η Αλίνα και η Μαίρη την αναζητούν για να ανακαλύψουν…


Για την παράσταση έγραψαν:

περιοδικό Cinephilia

Η Μαριτίνα Πάσσαρη/ Maritina Passari και η παρέα της. “KOMΜΩΤΡΙΕΣ: H ΣΙΩΠΉ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ”, άρα όσα περιβάλλουν και διανθίζουν την παράσταση είναι εύγλωττα, σφιχτοδεμένα, μυστηριώδη (αστυνομικής υφής), ευφάνταστα, κωμικά-δραματικά, πικρόγλυκα, και κυλούν σαν γάργαρο νερό. Πυκνός θεατρικός λόγος, απολαυστικές ερμηνείες, πολύ μοντέρνα σκηνοθεσία, απόλυτη σύμπνοια ανάμεσα στα δρώμενα επί σκηνής και στα βίντεο ταμπλό βιβάν της οθόνης-κουρτίνας, που διαχωρίζει τον εσωτερικό ορατό κόσμο ενός τυπικού λαϊκού κομμωτηρίου και τον αθέατο εξωτερικό κόσμο της ταραγμένης μεγαλούπολης (η οδός Πατησίων και τα πέριξ της). Τα μουσικά εμβόλιμα συνοδεύουν ταιριαστά τις μελαγχολικές ιστορίες της θεατρικής αφήγησης, μια μουσική υπόκρουση πολύ-πολύ κινηματογραφική, όσο και ραδιοφωνική…Και τι άλλο να πούμε; Όταν τελειώνει η παράσταση, σκέφτεσαι ότι θέλεις να την ξαναδείς. Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι. Τελευταίες παραστάσεις! Προλαβαίνετε!”


noizy.gr


Το σκηνικό για απόψε είναι το εσωτερικό ενός κομμωτηρίου. Όχι, δεν θα ξαναζήσουμε εκείνες τις μαγικές στιγμές. Θα βιώσουμε τις ζωές δυο κυριών. Η μία, η πιο ώριμη, είναι η «παλαιά» υπάλληλος και προϊσταμένη του μαγαζιού, η οποία διαχειρίζεται τα πάντα σ’ αυτό, μια και τα αφεντικά δεν πατάνε. Η έτερη της παρέας είναι μια πιτσιρίκα, που δουλεύει μερικούς μήνες εκεί. Υπάρχει και μια τρίτη κοπέλα, την οποία δεν βλέπουμε ποτέ στη σκηνή. Η νεοπροσλαμβανόμενη. Είναι ένα πλάσμα μελαγχολικό, το οποίο μένει με τον αδελφό του, έχοντας πρόσφατα χάσει τους γονείς τους σε αυτοκινητιστικό. Τραβάει ζόρια, περνάει δύσκολες ώρες… Τουλάχιστον έτσι πληροφορούμαστε. Η προϊσταμένη, άλλως «υπεύθυνη» του καταστήματος, προσπαθεί να δώσει μια ευκαιρία στη μικρούλα. Η άλλη υπάλληλος όμως στραβώνει. Περίεργο τούτο το κορίτσι. Ενώ είναι όμορφο και είναι δεδομένο ότι δεν έχει ιδιαίτερα παράπονα για τη δουλειά του, δεν παύει να κάνει μούτρα και να δείχνει ενοχλημένο κάθε φορά που η κουβέντα πάει στην καινούργια. Θέλει να γίνει φίλη με την «υπεύθυνη», θέλει να φωτογραφίζει άγνωστους ανθρώπους σε άκυρες ώρες της ημέρας… Ναι, είναι παράξενη κοπέλα και ίσως να συμβολίζει ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού που θέλει να ζει έτσι…

Η Μαριτίνα Πάσσαρη έχει γράψει το κείμενο, έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστεί. Μία όμορφη γυναίκα που μάλλον ταλαιπωρείται από τη μοναξιά και που έχει κάνει σχεδόν σπίτι της το μαγαζί. Δεν θέλει πολλά πολλά με τις άλλες υπαλλήλους. Δεν ξέρει μάλλον τι θέλει κι απ’ τη ζωή της. Η Μαριτίνα είναι πολύ πειστική, έχει κουμπώσει το ρόλο της στα δικά της μοτίβα και την απολαύσαμε εκείνο το βράδυ. Γλυκιά αλλά και απόμακρη, δίκαιη αλλά και ονειροπόλα… Η Αλεξάνδρα Χασάνι ήταν απλά μια αποκάλυψη! Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Πάσσαρη έκανε με τη Χασάνι τρελή ανάλυση χαρακτήρων, πλην όμως αυτή η ηθοποιός θα μας κάνει να μιλάμε πολύ συχνά για τις ερμηνείες της στο μέλλον. Ήταν τόσο πειστική στο ρόλο της που ήθελα να τη σπάσω στο ξύλο, ιδίως όταν καταγινόταν με τις κακίες της για τη «φιλενάδα» της, την καινούργια υπάλληλο. Άψογη υποκριτικά και ανετότατη στη σκηνή, μας κέρδισε πολύ εύκολα με τον τρόπο που απέδωσε το ρόλο της.


Θα πήγαινα πολύ άνετα να ξαναδώ την παράσταση. Το κείμενο είναι εξαιρετικό, είναι ένα κομμάτι ζωής που γίνεται τέχνη και οι δύο κυρίες έπαιξαν με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συντελεστές


Δραματουργία / Σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη

Σκηνικά / Κοστούμια: Κυριακή Τσίτσα

Πρωτότυπη Μουσική: Στάθης Ιωάννου

Επιλογή Μουσικής: Νίκος Σαββάτης

Φωτισμοί/ Κινηματογράφιση: Αργύρης Θέος

Επιμέλεια Κίνησης: Μυρτώ Δελημιχάλη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Κόκου

Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου

Φωτογραφίες: Άγγελος Παππάς, Χριστίνα Φυλακτοπούλου



Ερμηνεία: Μαριτίνα Πάσσαρη, Αλεξάνδρα Χασάνι

Για τις προβολές συνεργάστηκαν: Μαριτίνα Πάσσαρη, Άγγελος Παππάς, Αργύρης Θέος, Παύλος Πάσσαρης.

Στις προβολές εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Ηλίας Βογιατζιδάκης, Ντίνος Γκελαμέρης, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου,Τάσος Κορκός.


Ευχαριστούμε το κομμωτήριο Σκύρου 32 για το γύρισμα και τη φωτογράφιση, και το κατάστημα Beauty Shop Cosmetics, Τενέδου 14, Πλ Αμερικής για την περούκα.


Ευχαριστούμε  θερμά τους φίλους: Polly Gabriel,  Παύλο Πάσσαρη, Ελένη Μπουκαούρη, Χρήστο Γιανναρά, Τάσο Βουρνά,  Κώστα Μπαταγιάννη, Μαρία Τσίτσα,  Συκυρί Χασάνι, Γιώργο Τασσόπουλο, Λυδία Τριγώνη, Αντιγόνη Δούμου, Λίνα Καμπούρογλου, Μαριλένα Βουγίδη και όλο το προσωπικό του θεάτρου 104.

Στο ράψιμο της κουρτίνας βοήθησε η Μαρία Πρωτολάτη και η Αλεξάνδρα Κικίλια.


Μαλλιά, εξοπλισμός κομμωτηρίου: ΟΝΥΞ



Παραστάσεις

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019


Ημέρες & ώρες παραστάσεων


Σάββατο & Κυριακή στις 21:15


Τιμές εισιτηρίων


Γενική Είσοδος: 12€

Μειωμένο: 10€

Ατέλειες: 5€


ΘΕΑΤΡΟ 104

ΕΥΜΟΛΠΙΔΩΝ 41

ΓΚΑΖΙ

210  3455020

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.