Παγκόσμια ανησυχία για την εισβολή των Τούρκων σε Συριακά εδάφη…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Τουρκία βομβαρδίζει  κατοικημένες  περιοχές χωρίς κανόνες .Οι μισθοφόροι προηγούνται του τακτικού στρατού. Η θηριωδία του πολέμου αφήνει εκατοντάδες θύματα και παραβιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης εκτελεί αιχμαλώτους.

Οι Κούρδοι παραδίδουν πόλεις στον Ασαντ για να σωθούν απο τους Τούρκους.

Η Αμερική ζητάει να προσέξουν και οι δύο  πλευρές Κούρδοι και Τούρκοι τους εκατοντάδες άνδρες του ISIS που έχουν δραπετεύσει απο τις φυλακές.

Η Ευρώπη με την Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου θα καθορίσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.
Η συμπεριφορά της Άγκυρας προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην Αθήνα που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σε στενή συνεργασία με την Λευκωσία συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η τουρκική επίθεση στη Συρία και ύστερα από το χθεσινό αυστηρό μήνυμα Γερμανίας και Γαλλίας για τον τερματισμό της θα συζητηθεί η επιβολή εμπάργκο στην πώληση πολεμικού υλικού προς τον Τουρκία και απομένει να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει ομοφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή έχει καταδικάσει της ενέργειες της Άγκυρας και αναμένεται να συνταχθεί με τον άξονα Γερμανίας – Γαλλίας.
Στην ατζέντα όμως του συμβουλίου, ύστερα από ενέργειες της Λευκωσίας, βρίσκεται και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει την ενεργοποίηση κυρώσεων και η ελληνική πλευρά θα στηρίξει τη θέση αυτή, στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, έχει εξασφαλιστεί η στήριξη και άλλων κρατών-μελών, ενώ στις κυρώσεις που θα μπουν στο τραπέζι μπορεί να είναι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για την Τουρκία. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές των ευρωπαϊκών διεργασιών επισημαίνουν, ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι κυρώσεις για την επέμβαση στη Συρία με αυτές για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Ευρώπη έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα, που αναδεικνύεται σε παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, αδιαφορεί για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απειλεί με το μεταναστευτικό. Βέβαια αυτό μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς όταν η Τουρκία είναι στριμωγμένη ανοίγει νέα μέτωπα και προβάλει την ισχύ της. Επίσης από την προσοχή της ελληνικής πλευράς δεν διαφεύγει το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Συρία εντάσσονται σε έναν ευρύτερο συσχετισμό που αφορά και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.