Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρατάει αποστάσεις απο τα ελληνικά δημοσιεύματα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δεν επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα δημοσιεύματα μερίδας ελληνικών ΜΜΕ περί διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές το προσεχές διάστημα, με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον, Θανάσης Τσίτσας, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον  ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε αλλά κράτησε  και αποστάσεις  από  τα σχετικά ελληνικά  δημοσιεύματα στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν Πενς και Πομπέο  προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη (την περασμένη Τετάρτη) ανέφερε  ότι  οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Στην  απάντηση του εκπροσώπου  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 τηρείται για ακόμα μια φορά  η γραμμή της  πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας. Πιο συγκεκριμένα, η απάντησή του έχει ως εξής:

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την  αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ   στον  ΑΝΤ1,  έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει  επιβεβαίωσε  στον ΑΝΤ1  ότι ουδεμία συζήτηση  έγινε  για ανάμειξη και διαμεσολάβηση  του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Η ίδια  διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού  Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ  στην Τουρκία τον επόμενο μήνα  ήταν ήδη προγραμματισμένο και αντίθετα  από σχετικά δημοσιεύματα  δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. «Δεν έχει συμφωνηθεί  διαμεσολάβηση  των  ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε στον ΑΝΤ1, για να συμπληρώσει με νόημα: «Oι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό…».
Πηγή: iefimerida.gr –

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.