Λ. Μενδώνη από Ακρόπολη: Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας να έχουν ληφθεί, η Ακρόπολη και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια, μας υποδέχονται ξανά από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, ημερομηνία που γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

«Είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα και φυσικά για το υπουργείο Πολιτισμού η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, την οποία συνδυάσαμε με την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια. Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα των 63-64 ημερών που οι αρχαιολογικοί χώροι έμειναν σιωπηλοί, χωρίς τους επισκέπτες τους, εξαιτίας της καραντίνας του κορονοϊού. Όμως έτσι έπρεπε να γίνει. Και τώρα πλέον πρέπει όλοι να συνδυάσουμε την επίσκεψή μας, την “ψυχαγωγία” που προσφέρουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, και τα μουσεία σε λίγο, με τα μέτρα ασφαλείας», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, Έλληνες και ξένους, που επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όπως επισήμανε η υπουργός, «το ΥΠΠΟ χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων, του στελεχιακού δυναμικού σε όλα τα επίπεδα, καθώς και του γενικού γραμματέα, επιθυμεί να παράσχει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε Έλληνες και ξένοι επισκέπτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους». Έτσι, από την είσοδο ήδη, έχουν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις που αναγράφουν «stay here/σταθείτε κάτω» για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, ηλεκτρονική πινακίδα που υπενθυμίζει ότι πρέπει να «Μένουμε Ασφαλείς», ενώ υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες, για τη χρήση των οποίων υπάρχει ισχυρή σύσταση. Επίσης, το προσωπικό φύλαξης είναι εφοδιασμένο με μάσκες αλλά και με προσωπίδες.

«Η απόσταση του 1,5 μ. έχει κριθεί επιβεβλημένη από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Η προτροπή μας είναι όπου υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο να χρησιμοποιείται. Έχουν, δε, δημιουργηθεί συγκεκριμένες διαδρομές ώστε όπου είναι δυνατόν να μην συμπίπτει η άνοδος με την κάθοδο», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο επισκέπτης της Ακρόπολης προτρέπεται να κάνει τη διαδρομή που ξεκινά νότια του Παρθενώνα, να προχωρά προς τη βόρεια πλευρά του μνημείου και να συνεχίζει προς το Ερέχθειο. «Οι διευθετήσεις αυτές είναι απαραίτητες για να αισθάνονται και να είναι οι εργαζόμενοι ασφαλείς, αλλά και να αισθάνονται άνετα και οι επισκέπτες. Εννοείται ότι όλα τα μέτρα μπορούν να αναπροσαρμόζονται, κυρίως επί το αυστηρότερον, εάν προκύψει ανάγκη εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας. Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και το ΥΠΠΟΑ έχει λάβει τις πρόνοιες αυτές. Στον Βράχο της Ακρόπολης και στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους είναι αισθητή ήδη η παρουσία των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, στην Ακρόπολη βρίσκεται στρατιωτικός γιατρός και νοσοκόμος, καθώς και το ασθενοφόρο σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί την οποιαδήποτε βοήθεια», πληροφόρησε η κ. Μενδώνη. «Πριν από λίγα χρόνια το σύνθημά μας ήταν “Heritage first” – “Η πολιτιστική κληρονομιά πρώτη”. Σ’ αυτό το σύνθημα, τώρα προσθέτουμε και το “Safe first” – η “Ασφάλεια πρώτη”. Η πολιτιστική κληρονομιά, λοιπόν, προσιτή σε όλους να μας ψυχαγωγεί με την αρχαία σημασία του όρου, αλλά με την πρέπουσα ασφάλεια», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Η ίδια, επίσης, σημείωσε ότι όπου τα πλατώματα το επιτρέπουν, θα υπάρχει προσωπικό φύλαξης που θα διευθετεί την κίνηση σε περίπτωση συνωστισμού, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια, όπου έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πέτασμα από πλεξιγκλάς για μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να μη διασταυρώνονται τα πρόσωπα. Το επιπλέον προσωπικό φύλαξης που έχει ενισχύσει το δυναμικό της Ακρόπολης είναι συν 30 ανά βάρδια. «Αν χρειαστεί, το προσωπικό θα ενισχυθεί. Άλλωστε επίκεινται και οι προσλήψεις 1.650 επταμηνητών, ορισμένου χρόνου, σε όλη την Ελλάδα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών θα πάρει 250 άτομα. Επομένως, υπάρχει πρόβλεψη, εάν χρειαστεί λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας, να υπάρχει περισσότερο προσωπικό για να συντονίζει. Αυτή τη βδομάδα, άλλωστε, αναλαμβάνουν και 180 φύλακες σε όλη την Ελλάδα μόνιμο προσωπικό. Είναι ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει το 2018», ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.