Βαξεβάνης στους FT: Βαθιά διεφθαρμένη η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα

vaxevanis_sxoli
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την πεποίθησή του ότι ενήργησε εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον δημοσιεύοντας τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, δηλώνει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Κώστας Βαξεβάνης. Προσθέτει ότι γνωρίζει πως η λίστα είναι ακριβής, εξηγώντας ότι περιλαμβάνει τόσο νόμιμους λογαριασμούς επιχειρηματιών και ιδιωτών όσο και άλλους λογαριασμούς που ο ίδιος πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν για την τοποθέτηση χρημάτων με σκοπό τη φοροδιαφυγή.

Αναφερόμενος στην υπόθεσή του καταγγέλλει ένα «κλειστό σύστημα πολιτικών, επιχειρηματιών και παρατρεχάμενων που ελέγχουν το τι συμβαίνει». Συμπληρώνει ότι στη λίστα συμπυκνώνεται η βαθιά διεφθαρμένη πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα.

Ως προς την υπερασπιστική του γραμμή στο δικαστήριο αναφέρει πως θα υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων καθώς δε δημοσιεύθηκαν τα ποσά που περιέχονται σε κάθε λογαριασμό, παρά μόνο το όνομα και η ιδιότητα των κατόχων.

Υποστηρίζει επίσης ότι από το 1998 έως το 2007 από τους λογαριασμούς της λίστας είχαν διακινηθεί πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ. «Άποψή μας είναι ότι ορισμένοι κάτοχοι λογαριασμού μετέφεραν τεράστια ποσά μαύρου χρήματος μέσω της HSBC στη Γενεύη, ώστε να τα επενδύσουν σε ξένα funds ή να τα καταθέσουν σε φορολογικούς παραδείσους αλλού», σημειώνει ο Κώστας Βαξεβάνης.

Καταλήγει λέγοντας πως πολιτικοί, βαρόνοι των ΜΜΕ και ορισμένοι δημοσιογράφοι ήταν σε θέση να εκμεταλλευτούν την ύπαρξη της λίστας για σκοπούς εκβιασμού καθώς η κυβέρνηση δε διεξήγαγε κανονική έρευνα, την ώρα που «διάφορες ανεπίσημες εκδοχές της λίστας κυκλοφορούσαν επί διετία».

Άλλες δηλώσεις του Κώστα Βαξεβάνη μεταφέρουν οι Τάιμς, με το δημοσιογράφο να λέει ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία προς δημοσίευση στο μέλλον, με ονόματα στη λίστα που οδηγούν σε υπεράκτιες εταιρίες και συνδέονται με προσωπικότητες, βουλευτές και υπουργούς. Προσθέτει δε ότι από τους 40 αστυνομικούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή κατά τη σύλληψή του, οι μισοί τον πλησίασαν για να τους πουν «ευχαριστώ» για τη δημοσίευση.

Τη σύλληψη του δημοσιογράφου καταδικάζουν πολλοί σχολιαστές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με το BBC να κάνει λόγο για «ελληνική στιγμή Τζούλιαν Ασάντζ». Τη σύλληψη καταδίκασε επίσης η Εθνική Ένωση 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.