Walt Disney: ‘Ενας κόσμος φαντασίας και ονείρου σε μια έκθεση

54458588 302
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις 9 Ιουνίου του 1934, έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση σε δευτερεύοντα ρόλο η πάπια Donald Fauntleroy Duck, στο επτάλεπτο επεισόδιο της σειράς Silly Symphonies, ονόματι The Wise Little Hen.

Το όνομά του είναι παρμένο από τον Αυστραλό παίκτη κρίκετ, Ντόναλντ Μπράντμαν. Η κακόκεφη και νευρική πάπια δημιουργήθηκε ως αντίθεση στον καλό Mickey Mouse. Οι χαρακτήρες που σχεδιάστηκαν έπειτα, έγιναν όλοι δημοφιλείς: η Μίννι Μάους, ο Πλούτο, ο Γκούφυ, τα τρία γουρουνάκια.

Όλα ανθρωπόμορφα και ρεαλιστικά, αποτέλεσμα προσεκτικής παρατήρησης και δημιουργικής φαντασίας. Παράλληλα, η αρχική βιοτεχνία εξελίχθηκε σε βιομηχανία για να καθιερωθεί ως αυτοκρατορία. Το 1934, το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό ξεπερνούσε τα 700 άτομα.

Εκτός από την παραγωγή ταινιών, η εταιρία προώθησε και εμπορικές επιχειρήσεις (παιχνίδια, ρούχα, βιβλία κ.ο.κ.) με σήμα κατατεθέν τους ήρωες.

Στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Disney, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937), εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές όπως το πολυπλάνο, για λήψεις με πολλαπλά επίπεδα βάθους, και δαπανήθηκαν κολοσσιαία, για την εποχή, ποσά (1.500.000 δολάρια, περίπου).[40] Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία και έφερε στα ταμεία εκείνης της χρονιάς (1938) 8.000.000 δολάρια, ποσό που θεωρήθηκε πρωτοφανές. Ακολούθησε ο Πινόκιο (1940) και μετά η Φαντασία (1940), ταινία βασισμένη στην κλασική μουσική συνοδευόμενη από την εικόνα.[41] Το Ντάμπο (1941), ταινία μεγάλου μήκους της εταιρείας με θέμα ένα μικρό ελεφαντάκι, το Μπάμπι (1942), που αφηγείται την ζωή ενός ελαφιού από μικρό μέχρι την ενηλικίωσή του, το Σαλούδος Αμίγκος (1943) και το Τρεις Καμπαλέρος (1945), όπου κινούμενα σχέδια εμφανίζονταν μαζί με ανθρώπους, το Μουσική και Χαρά (1946), το Ώρα για Διασκέδαση (1947), που περιελάμβανε δυο ταινίες μικρού μήκους (Μπόνγκο και Ο Μίκυ και η Φασολιά), και το Νοσταλγικές Μελωδίες (1948), το Ίκαμποντ και ο κύριος Τοντ (1949), η Σταχτοπούτα (1950), η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (1951) ο Πίτερ Παν (1953) η Λαίδη και ο Αλήτης (1955), η Ωραία Κοιμωμένη (1959), τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961), το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963), η Μαίρη Πόππινς (1964) ήταν μερικές από τις κριτικές επιτυχίες που απέφεραν στον Ντίσνεϋ 22 βραβεία Όσκαρ.

Ο Ντίσνεϋ δημιούργησε το θεματικό πάρκο με το όνομα Disneyland στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια, το οποίο άνοιξε στις 17 Ιουλίου του 1955.

54458574 302

Ηχηροί κόσμοι φαντασίας

Ο ξυλουργός Τζεπέτο στις τελευταίες πινελιές για να τελειώσει τον Πινόκιο. Η ομώνυμη ταινία του Disney δημιουργήθηκε το 1940. Το έργο προβάλλεται τώρα στο Μουσείο Κινηματογράφου της Φρανκφούρτης ως μέρος της έκθεσης «Ο ήχος της Disney», η οποία επικεντρώνεται στο ηχητικό τοπίο των ταινιών. Παρουσιάζεται η χρήση μουσικής, θορύβων και διαλόγων στην πρωτότυπη και τη μεταγλωττισμένη έκδοση.

Η Disney ως επιμελήτρια

Τα περισσότερα εκθέματα στο Μουσείο Κινηματογράφου της Φρανκφούρτης προέρχονται από το Μόναχο και την έκθεση «How Walt Disney Animation Is Made». Παρουσιαζόταν από το 1959 έως το 1963 και δημιουργήθηκε προσωπικά από τον Walt Disney (1901-1966). Στη Φρανκφούρτη μπορείτε φυσικά να ακούσετε και την ωραία μουσική για το “Βιβλίο της Ζούγκλας” που έγινε επιτυχία και στη Γερμανία.

Κλασικό: «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι»

Πώς ακούγεται η Χιονάτη; Πώς μιλούσε, τι φωνή είχε στο πρωτότυπο και στη μεταγλώττιση; Η ταινία «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι» βασισμένη στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ έγινε μια τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία το 1937.

Στη Γερμανία το έργο μεταγλωττίστηκε τρεις φορές: το 1938, το 1966 και το 1994. Οι φωνές αλλάζουν επίσης με την πάροδο του χρόνου.

54458633 302

Αναμνήσεις παιδικής ηλικίας. 

Το επίκεντρο της έκθεσης της Φρανκφούρτης είναι επίσης οι διάφορες μεταγλωττισμένες εκδόσεις των ταινιών. Μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για «έναν διαπολιτισμικό διάλογο» σύμφωνα με τους επιμελητές. «Το έργο του Walt Disney έχει διαμορφώσει παιδικές ηλικίες σε όλο τον κόσμο και διαφορετικές γενιές. Η παρουσίαση του μουσείου έχει άλλωστε διεθνή απήχηση».

Το σύμπαν του Disney: Τότε και τώρα

Αφίσες, σκίτσα, μελέτες πάνω σε διάφορες φιγούρες, φωτογραφίες και πολλά άλλα μπορεί να δει κανείς. Υπάρχουν ακόμα και πολλά να ακούσει: μουσική, διάλογοι και ηχητικά εφέ των ταινιών. Όπως και σε τόσες άλλες εκθέσεις έτσι και στη Φρανκφούρτη μπορεί να επισκεφθεί κανείς την έκθεση μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021.

54458612 302
Disneyland σε όλο τον κόσμο

Στη Φρανκφούρτη οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τις καλλιτεχνικές πτυχές των ταινιών της Disney. Από την άλλη πλευρά, στα έξι θεματικά πάρκα της Disney σε όλο τον κόσμο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν έναν κόσμο πλούσιας φαντασίας. Ωστόσο τα πάρκα της Disney αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, έκλεισαν εν μέρει λόγω κορωνοϊού.

Disney για το σπίτι

Υπάρχει μια διέξοδος για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Disney: Ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Taschen, ο οποίος γιορτάζει την 40η επέτειό του και εκδίδει τα βιβλία του διεθνώς στα αγγλικά και τα γερμανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημοσίευσε πρόσφατα τον υπέροχο τόμο με τον τίτλο «Η Disneyland του Walt Disney».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.